Először Németországban ettem gyümölcstorta formájában, de akkor nem tudatosult bennem, hogy ez egy külön gyümölcs; azt hittem, a süti fantázianeve. Aztán néhány éve a piacon újra összefutottunk, és összeállt a kép.
Félig érett josta
Mivel a szüleivel elég jóban vagyok, nem volt nehéz megbarátkoznom a gyermekkel sem. A josta (Ribes nigrolaria) ugyanis a feketeribiszke és a köszméte (egres, piszke) keresztezéséből mesterségesen létrejött gyümölcs. Németországban nemesítették az 1920-as évek elejétől kezdve, ezért nevét is a két gyümölcs német nevéből kapta: Johannisbeere+Stachelbeere= josta. Magyar elnevezése is hasonló összetétel: riszméte.
Egyébként létezik magyar nemesítésből származó hazai fajtaváltozata is: a rikő, (ribiszke+köszméte), melyet 1964-ben Fertődön hozott létre Porpáczy Aladár biológus.
A nemesítés rendkívül jól sikerült, mert a josta szülei minden jó tulajdonságát örökölte, így még azoknál is labdába rúghat, akik a két „szülőgyümölcsöt” külön-külön nem szeretik.
Az akár 2 méteres magasságot is gyorsan elérő cserje hosszú hajtásai inkább a ribiszkére emlékeztetnek. Elég igénytelen növény, jól tűri a fagyokat is. A sötétkék, majdnem fekete, sima felületű bogyók a ribiszkénél nagyobbak, az egresnél kisebbek, viszont a cserje nem tüskés, ezért egységnyi idő alatt sokkal több szedhető belőle, mint bármelyik szülője terméséből.
Ízében mindkét őse fellelhető, de nincs meg benne a feketeribiszke sokaknak túlzottan karakteres aromája, és nem olyan savanyú, mint az egres. Bár azzal lehet vitatkozni, savanyú-e a köszméte. A rendesen megérett gyümölcs össze sem hasonlítható a menzán megismert piszkeszósszal, melynél a sűrű cukros trutymóval együtt bekapott és szétharapott éretlen piszkeszemek igazi sokkot okoznak az ízlelőbimbóknak, és a legtöbb esetben egy életre elveszik az ember kedvét a további próbálkozástól.
Pedig megéri, ha mással nem, a jostával mindenképpen, mert rendkívül sok C-, B1- és B2-vitamint tartalmaz. Savai serkentik az emésztést, antioxidánsai immunerősítő hatásúak.
Nyersen a legjobb, de fagyasztható, és minden készíthető belőle, ami más bogyós gyümölcsökből: szörp, lekvár, gyümölcslé, dzsem. Gyümölcslevesbe pikáns adalék, a belőle készült szósz sültek, főleg vadhús mellé nagyon finom. Én csokis muffinba is szoktam belőle tömködni, akárcsak szedret, mert az ízük elég hasonló.
A jostáról további infókat itt olvashattok.
atlbilbaoo 2011.07.29. 09:54:07
KBubu 2011.07.29. 10:43:09
Mastadoc 2011.07.29. 11:05:02
metszem-ne metszem? főként, mikor-mit csináljak vele ésatöbbi
Nekem van egy 2-3 éves bokrom, ami eléggé elburjánzott már és méretéhez képest elég kevés termést hozott. Metszeni kellene, de nem merem, mert nem találtam hozzá semmi hasznos dolgot.
Ha valaki tudja a tutit ésesetleg meg is osztaná velem, nosza ne habozzon :)
Köszönettel:
M
pannonfunk 2011.07.29. 12:53:03
Vagy lefagyasztod és joghurttal összeturmixolva kellemes hűsítő nyalnkság lesz belőle augusztusi kánikulában.
KBubu 2011.07.29. 12:53:44
Ugyanúgy kell metszeni, mint a szülőket. Ha súrú, bátran lehet (sőt kell) ritkítani. Szerencsére nem örökölte a feketeribizli tetvesedésre hajlamosságát. Én a lemosó permetezésen kívül nem permetezem.
A szülők a méretükhöz képest többet teremnek (sűrűbben van a termés az ágakon), viszont a josta nagyobbra nő sokkal.
sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.07.29. 17:38:55
ritakamélia 2011.07.29. 19:57:59
Mi kompótot is főzünk belőle, nagyon finom hűsítő a nagy melegben.
Az idén pedig készült belőle lekvár is befőtt is, igaz, még most először.
Egy igazi vitaminbomba.
Mastadoc 2011.08.17. 08:46:41