Park Life - A Honvéd téri park

2011.07.18. 08:30 - sztroberri

Igazából még rendes neve sincs, az sem biztos, hogy park, hacsak azért nem, mert körbe van kerítve. A neten is a játszótérkeresőben lehet rálelni, élőben pedig az V. ker. Honvéd téren, a Szemere – Stollár B. – Honvéd – Markó utcák által határolt területen. Egyébként a gyerekesek körében csak „a Honvéd játszó”.

A Szent István körúttól 1-2 perces séta, és már ott is vagyunk. Amikor most a poszt miatt gyerek nélkül mentem el fotózni, és nyugiban körbejártam, az jutott eszembe, hogy olyan ez a park, mint egy tökéletesen berendezett garzonlakás. Pici, de minden van benne, ami kell. Több korosztályt kiszolgáló játszótér, nagyobbaknak külön részen mászó-pörgő-ügyeskedő alkalmatosságok, foci- és kosárpálya egymás mellett, pihenésre szolgáló padok a központi virágágyás körül, pingpongasztal (hálót vinni kell), asztalok padokkal, ahol akár uzsonnázni, sakkozni, kártyázni is lehet. Vagy ilyen sorrendben…


Háttérben a foci- és kosárpálya

 Háttérben a pingpongasztal

A parkból a kutyákat ugyan kitiltották, de gondoltak rájuk: kialakítottak egy lekerített kutyafuttatót, ebjátszóteret.

Ivókutak és WC (igaz, a kerítésen kívül, és fizetős) is van. 


A növényzet egyrészt a parkokban hagyományos gesztenye-hárs vonalat követi, de a központi részt ligetszerűen ostorfasor övezi. Az ostorfa gyorsan nő, bírja a nagyvárosi gyűrődést, mutatós kis bogyói a madarakat is ellátják. Emellett még hűs árnyat is ad a játszótéren tombolóknak és az üldögélőknek egyaránt. 

Különleges a japán juhar, mely szoliterként nagyon szép látvány.

A központi részt „szép ződ” gyep borítja, körben pedig mindig idényvirágok: most leginkább bársonyvirág (született büdöske) és dália szépíti az ágyást. 

A játszótér és a kerítés között körben meghagytak egy sávot, melyet bokrokkal, cserjékkel töltöttek ki. Zaj- és porfogó, ráadásul a gyerekek is mindenféle tücsköt-bogarat, kincset keresgélhetnek a fakéregforgácsban (tudományosabban: kéregmulcs). Merthogy az borítja a talajt, és a játszótér nagy részét is, ahol nem gumilap van.

A beültetett virágágyak mellett a dézsás növények (pl. leander) és a virágládákba ültetett begóniák is üde színfoltok. A kandelábereket is virágok díszítik: kaspókból lilás rózsaszín petúniák csüngenek.

Kedvencem az „erdészlak”, amely tulajdonképpen a parkőr kuckója, de olyan, mintha az erdő közepén álló mesebeli házikó lenne. Teljesen benőtte a narancspiros futó trombitavirág, szinte ki sem látszik alóla.

Nagyon szépen rendben tartott, üde színfolt ez Lipótváros szívében. Mindenkinek csak ajánlani tudom, gyerekkel vagy csak úgy. 

16 komment Címkék: park life

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borcsika 2011.07.18. 11:37:27

ilyen parkokkal kellene az egész várost teleépíteni
ahol mindenki megtalálja a neki tetszőt, együtt, de egymás köreit nem zavarva kultúráltan, kellemesen töltheti el az ember a hűsölésre szánt idejét.
Nekem nagyon tetszik. És az is, hogy az V. kerület zöldül. Hajrá

Andrissss3 2011.07.18. 13:12:12

Mindennap oda járok iker gyerekeimmel. Remek kis hely. De inkább ne reklámozzuk,mert még ellepi a tömeg.
Csak a Kispest:-)

snr torrente 2011.07.18. 13:42:23

Nagyon szép ez a park, különösen mikor tulipánokkal van beültetve a középen található rész. Mikor még a környéken dolgoztam, többször volt, hogy a Szalay utcában vett fagyit a park árnyékos padjain nyaltuk el a kollégákkal. Igazi feltöltődés nap közben.

@goldblum: A kutyáknak külön futtató van a Szemere utcai oldalon.

Mikolt. 2011.07.18. 13:58:13

Tegyuk hozza, hogy estefele millionyi szunyog van, amik agyoncsipik a gyereket, valamint a jatszoter es a kerites kozti "sáv(..), melyet bokrokkal, cserjékkel töltöttek ki. Zaj- és porfogó, ráadásul a gyerekek is mindenféle tücsköt-bogarat, kincset keresgélhetnek a fakéregforgácsban (tudományosabban: kéregmulcs)" valojaban a gyerekek vecehelye rendes illemhely hianyaban. Mindenki oda pisil-kakil.

T-5 2011.07.18. 14:03:12

Ez a Münnich Ferenc tér, nemde? Milyen Honvéd játszótér? Marhák ezek

Anti Anyag (törölt) 2011.07.18. 14:04:49

Szép, de azért örülök, hogy arrébb költöztem pár kerülettel. Elég jól látszik, mi a különbség a polgári igényesség és a balliberális igénytelenség között.

Nazagson 2011.07.18. 14:15:33

Anti Anyag: minősít téged a hozzászólásod. Amúgy 5 perccel északra a judeolibsi Szent István Parknak sem kell szégyenkeznie, bár Honvédot is szeretem. Annyira gáz, hogy valaki felmegy minden oldalra és az idióta fidesz vagy mszp trollságát nyomja.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.07.18. 14:20:48

@Nazagson: A Szt. István parkkal kezdtük ezt a sorozatot, ha van kedved, olvasd el:)
kapanyel.blog.hu/2011/06 20/park_life_a_szent_istvan_park

Genealogus · http://genealogia.blog.hu/ 2011.07.18. 15:38:45

@T-5: Tévedés. Már 20 éve is Honvéd tér volt a neve. Tudom, mert ott voltam gyerek..

MEDVE1978 2011.07.18. 17:05:23

Ebben a parkban töltöttem a gyermekkorom egy jelentős részét és egészen 28-30 éves koromig gyakran jártam le. Valóban egy kis oázis a betondzsungel közepén.

Nekem még volt alkalmam a 80-as években is ott játszani, emlékszem igazi retro kádári játszótér volt két nagyon nagy homokozóval a mostani játszótér helyén, rácsos mászókával és régi vashintákkal. Volt ott még szovjet forradalmi emlékmű, több óriási sziklatömb, egy barlanghoz hasonló. Mentünk volna bele bújócskázni, de mindig tele volt vizelve, úgyhogy nem tettük meg. Az egészet valamikor a 90-es évek táján alakíthatták át erre az új típusra, akkor indult igazából a fásítás és virágosítás is. A kosárpályán a kilencvenes években óriási meccsek voltak, ez volt az egyik első szabadtéri budapesti kosárpálya.
Szép kis park lett belőle, a korábbi parkőröket is ismertem, de most állítólag már új van...

pdani 2011.07.18. 17:49:48

@T-5: Néphadsereg tér volt, legalábbis amikor én voltam itt gyerek

dor2009 2011.07.19. 19:27:48

@pdani: az én gyerekkoromban is, és "néphá"-nak hívtuk.
süti beállítások módosítása