Mit csináljunk a hétvégén?

2011.07.16. 08:00 - pitypalang

- A legtöbb fűszernövényt júliusban takaríthatjuk be, ha meg akarjuk szárítani későbbre. A csokrokat szellős helyen fejjel lefelé lógassuk le, és hagyjuk megszáradni.

- Elvethetjük a jövő évre szánt nefelejcs, árvácska és sárgaviola magjait.

- Folyamatosan szedhetjük az uborkát, a karfiolt, a brokkolit, a karalábét, a sárgarépát, a cukkinit, a salátát, a hónapos retket, a hagymát, attól függően, mikor vetettük el a magokat. 

- Az összes bogyós cserjét ritkíthatjuk a szüretelés befejeztével. A vesszőszúnyog által megtámadott hajtásokat a föld színéig vágjuk vissza. 

- Csökken a kártevővész, ha fülbemászók fészkelik be magukat egy fába. Ezt elősegíthetjük, ha agyagcserepet fordítva akasztunk fel egy zsinegre úgy, hogy a cserép pereme érintse a törzset. Tömjünk bele faforgácsot vagy szalmát, és rövid időn belül benépesül a "fülbemászólak".

- Horgászok, halimádók kertje előnyben: a halszálkát nem kell kidobni, mert nagyszerű trágya a növényeknek. Nitrogént és foszfort juttat a földbe, ha elássuk. 

- Sokunk kertjében folytatódik a gyümölcsszüret. Ne feledkezzünk meg a cefréről sem, télen is szükségünk lesz folyékony vitaminra.

Szép hétvégét!

14 komment Címkék: július betakarítás mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idet 2011.07.16. 11:24:06

Nagyon szeretném megtudni, hol juthatok hozzá lepkeszeg (görögszéna, trigonella)vetőmahgoz! Kevésre volna szükségem, nem termeszteni akarom, csak egy kis foltot a kertbe. Csodás illata van és szép is.
A Herbáriában kaphatók nem alkalmasak vetésre!

Bambano 2011.07.16. 14:42:02

A hülyék ásnak el halszálkát trágyázási céllal, az okosak tudják, hogy csak vízben oldott tápanyagot képes felvenni a növény, a szálka pedig nem az. Mire lebomlana, több nitrogén veszik el a talajból, mint amennyi van benne.

pitypalang 2011.07.16. 14:43:09

@Idet: egy ilyet találtam a neten: www.magvas.hu/elerhetoseg.htm
esetleg próbáld meg... De továbbítottam is a kérdést, várjuk a választ.

AzHofi 2011.07.16. 15:46:31

@Bambano: le tudnád részletesebben írni azt a nitrogénfogyasztós bomlási folyamatot?

Bambano 2011.07.16. 17:42:31

@AzHofi: le tudnám, de minek? Egy csomó könyvben olvashatsz róla, a Pethő féle növényélettantól kezdve a Kis Szendille féle agrokémia könyvön át a mikrobiológiai könyvekig.

AzHofi 2011.07.16. 17:56:37

@Bambano: nincsenek meg. Csak úgy dióhéjban légyszi :-)

Bambano 2011.07.16. 18:28:35

@AzHofi: a lényeg az, hogy a növénynek a nitrogén szerves formában nem jó. nitrát vagy ammónium-ion formában tudja felvenni. emiatt a szerves anyagokat teljesen le kell bontani, hogy erre a szintre jusson a nitrogén. ezt baktériumok végzik, amelyek saját szervezetük felépítéséhez természetesen használnak nitrogént.

ha valami nehezebben bontható anyagot szántasz be a talajba, pl. kukoricaszár, ráadásul sokat, akkor ezek a baktériumok elszaporodnak és elkezdik ezerrel bontani a cellulózt meg a többit. de közben felveszik az akkor épp elérhető nitrogént, így a növény számára hiány keletkezik. Ezért kell nitrogénműtrágyát adagolni a tarló beszántásával párhuzamosan.

A posztban szereplő példával meg az a baj, hogy a halszálka vízben semennyire sem oldódik, egy elég ellenálló anyag. A csontváz is, a porcokkal, évtizedekig eláll a földben. A gyökérnek nincs keze, hogy kést-villát adj bele, ergo hiába ásod el a földbe a szálkát, mire lebomlik, rég elmúlt a világ dicsősége.

A másik része a dolognak, hogy az eu szabvány szerint max. 170 kiló nitrogén hatóanyagot lehet kijuttatni hektáronként egy évben. A szálka nitrogéntartalma pár százalék lehet, tehát egy hektárra (mondjuk 100x100 méteres földdarab), el kellene ásni egyenletesen néhány tonna szálkát, hogy csak abból meglegyen a nitrogén és a foszfor bevitel.

Önöknek van otthon felesleges 6-8 tonna halszálkájuk?

AzHofi 2011.07.16. 20:59:50

@Bambano: köszönöm. Annyit azért hozzáfűznék, hogy a halszálka nem annyira meszes, és nem is olyan vastag, mint egy emlősállat, vagy madár csontja, pár hónap alatt elbomlik.

Bambano 2011.07.16. 22:12:13

@AzHofi: rendben, tehát pár hónap alatt elbomlik. akkor melyik hónapban mennyi kiegészítő műtrágyát tegyek mellé? ehhez tudnom kell, hogy melyik hónapban mennyi felvehető nitrogén és foszfor szabadult ki a szálkából.

ha nem tudod tervezni a tápanyag rendelkezésre állását, nem érsz vele semmit.

Idet 2011.07.17. 08:44:21

@pitypalang: Nagyon köszönöm! Ezt az oldalt különben én is megtaláltam, de ők nagykereskedés, nem hiszem, hogy eladnának nekem mondjuk 1 kg magot, de majd azért megpróbálom!

Mindenkinek: a magyar görögszéna kapszula (Dr. Makai) igen jó a vércukorszint rendbentartására (a megfelelő étrend mellett) avagy megelőzésére, én is ezért szedem. Egyéb, pl. emésztőrendszeri, és más kiváló élettani hatásai is vannak. (Férfiemberek férfiúsági mutatóit javítja!) A kapszuláknak átható, curry-re emlékeztető illata van, és - állítólag - maga a növény is illatos. Ezt nem tudom saját tapasztalatból, mert a növénnyel növény formájában még nem találkoztam. De szeretnék!

Idet 2011.07.17. 08:52:24

@Bambano: AzHofi valszleg kiskerti felhasználásra gondolt.
Látszik, hogy szakember vagy, értesz hozzá, nyilván igazad is van, de ne légy már olyan kioktató-agresszív! Az olyan tanár nem jó tanár... bocs, hogy ezt mondom, de az ember szívesebben fogadja meg a kedvesen adott tanácsot és szívesebben ismeri el, hogy rosszul tud valamit, ha erre inkább barátian figyelmeztetik.

pitypalang 2011.07.17. 17:42:24

@Bambano: Először is köszi a szakszerű kiegészítést, megint tanultunk valamit, ez is a cél. Egyébként a halszálka-dolgot egy német biokertész tanácsai között találtam, és jó ötletnek tűnt. Lehet, hogy ő sem nagyban gondolkodott:) Egyébként meg egy vasárnapi halebédből megmaradt szálkamennyiségből azért nagy baj nem lehet, bár, ezek szerint sok haszon sem:) További szép hétvégét!

AzHofi 2011.07.17. 19:02:04

@pitypalang: a tradicionális bonsai kertészek a tál aljába valami kisebb haldarabot szoktak tenni, nem osmocote-t :-) Biztos mert az olyan rossz a növényeknek :)
süti beállítások módosítása