A fügedarazsat pótolhatja az öntözés

2011.07.15. 08:00 - Czauner Péter

Sokfelé él Magyarországon fügefa. Az első néhány évben óvni kell a téli hidegtől, később már megedződik, s a nagy fák is biztosan teremnek – ajánlják a médiakertészek.

Néhány fügefát régóta figyelek: az egyik egy forgalmas óbudai út melletti kerítés mögül kandikál ki. Régebben állt alatta egy újságosbódé, annak a tetejére másztak fel a nassolni vágyók. Ez a fa egész nap teljes fényben áll. A másik véglet a Gülbaba türbe közeli kis utca egyik házának kertjében áll, bőven terem, de ez a fa soha nem látja a napot.

Ezek után, gondoltam, én is próbálkozom. A csemetét nem volt nehéz beszerezni. A klíma melegedését is jelzi, hogy egyre többen sikerrel teleltetik át a fügét. Néhány évtizede Magyarországon különleges mikroklímájú helyeken, a Mecsek déli lejtőin, a Balaton északi partján meleg zugokban élte csak túl a mínuszokat. Az ezredforduló után a gondosabb kertészek már rendszeres saját terméssel büszkélkedhettek. A füge – amint a legtöbb sokoldalúan hasznosítható növény – világpolgárrá vált. Akit a rokonsága is érdekel, jó, ha tudja, hogy a trópusokon, szubtrópusokon élő népes fikuszfélék közé tartozik. Csak a fügefélék több mint hatszáz fa, cserje, kúszónövény és lágyszárú alkotta családba tartoznak. Sok fikuszféle melegkedvelő szobanövény, de nálunk a tartós szabad életre bizonyos feltételek megléte mellett csak a fügének van esélye.

Már tíz éve van néhány fügefám, itthon rutinos fügésnek gondolom magam. A füge szabad életre nevelésének két módszere van: a cserepes, és a közvetlen földbe ültetéses. Az elsőnél a fiatal fügét cserépbe, dézsába kell ültetni, és télre a lakás világos helyére, vagy a télikertbe kell becipelni. Gyorsan növekszik, ezért csak néhány évig lehet ezt vele megtenni, aztán ki kell ültetni télire is. A füge egyébként nem jó lakótárs, mert sérülésekor tejnedvet bocsát ki, amely az arra érzékenyek bőrét irritálja. Egyszer, gondoltam megspórolom a sarjak irtásakor a hajlongást, és a damilos fűnyíróval estem nekik. A tejnedv úgy repült szét, mint a turmix, amikor a tetőt lefelejtik a gépről. A bőrömön jó fél évig megmaradtak a vöröslő nyomok. Azóta óvatosabb vagyok.

A házi fügetermést az értékeli csak igazán, aki ismeri a füge különleges termékenyülési szokását. Bonyolult felépítésű virágját csak egy melegkedvelő darázs, a fügedarázs termékenyíti meg. Nem is egyszerűen, mert a fügének két részből álló virága van. Az egyik a virágport szolgáltatja, a másik pedig a termőrészt hordozza. A füge szerencséjére a hímdarázs szívesebben látogatja a porzós virágrészt, a lánydarázs pedig általában a termőszakaszban múlatja az időt. A hím a nász idejére keresi fel a virág termőrészét, s keni szét a magával hozott virágport. Magyarországon fügedarázs nem él, ettől függetlenül termés mégis lesz. Ez a nedvességnek köszönhető, a darazsak szerepét az eső veszi át, ugyanis az esőcseppek viszik a virágport a megfelelő helyre. Aki azonban biztosra akar menni, annak azt ajánlom, hogy a virág nyílásába cseppentsen egy kis növényi olajat. 

A füge sikeres teleltetése türelemjáték. Amíg mozdítható, érdemes védett helyre cipelni. Ha már mázsányi a dézsa, akkor el kell ásni, vagy a dézsában hagyva kell gondoskodni a helyi fagyvédelemről. A nagyobb fagyokig védelem nélkül is megél, később érdemes betakarni. Sokféle módon próbálkoztam: az ostorszerű hosszú ágait összekötöztem, ezt körbegúláztam kukoricaszárral. Nem hozott sikert, ahogy a fóliatakarás sem. Ha azonban téglából térdig érő katlant raktam köré, az már elég volt ahhoz, hogy nem tőből, hanem magasabbról fakadtak tavasszal az új hajtások.
Az idősebb növények már megedződnek, ők tavasszal vidáman kihajtanak. Ha a füge elfagy, az sem végzetes baj. A fagytól védett gyökérnyakból újra és újra kihajt, és előbb-utóbb edzett fává cseperedik. 

5 komment Címkék: füge fügedarázs czauner péter fikuszfélék

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csomborblog · http://csombor.blog.hu 2011.07.16. 21:26:32

A poszt tartalmával természetesen nem szállok vitába (sőt, köszönet az értékes információt), inkább csak érdekességként ajánlom Jókai Mór fügeültetési tanácsait:
csombor.blog.hu/2011/02/07/kert_jokai_es_a_fuge

(mottó: 'a kertész egy darab Olaszországot teremtsen a számára, ha gyümölcsét akarja látni')

Bogyó 2 2011.09.14. 13:26:11

Én csak annyiban vitatkoznék, hogy szerintem a füge télátvészelési esélyei semmivel sem jobbak. A melegedő klíma önmagában nem igaz. Évi átlaghőmérsékletet tekintve igen, de a téli minimumokat tekintve nem. A fügének pedig ez a lényeges. Most télen is nem egyszer volt mínusz 20 alatti hőmérséklet, s emlékezzünk mi volt Angliában, vagy Portugáliában.(nagy hó és hideg, ha valaki elfelejtette volna)Szóval a füge nem azért él meg nálunk, mert nincsenek olyan hidegek. A füge -15 foknál elfagy. A klíma melegszik, de ez nem úgy nyilvánul meg, hogy nincs már hideg télen, hanem úgy, hogy a legtöbb napon nagyobb a meleg mint eddig. De ettől még ugyanúgy beütnek nagy hidegek most is néha, sőt a szélsőségek inkább növekednek.Az elmúlt tél kiválóan bizonyította ezt, de az azelőtti is. S hiába van sokkal melegebb 300 napon, ha van 10 amikor meg lemegy -20 alá. A füge akkor elfagy, tehát továbbra is védeni kell őket télen, főleg, ha hirtelen jön a hideg.

ymel 2013.05.05. 06:34:13

Kedves Péter!

Van képed a fügefákról?
köszi

miyagawa 2017.06.29. 13:55:54

Kimondottan félrevezető leírás, különös tekintettel a füge termékenyülési szokásaira. Magyarországon nem él fügedarázs, viszont az úgynevezett "adriai" tipusú fügét szokták telepíteni, amelyik partenokarp, azaz megtermékenyítés nélkül terem.
Itt lehet a fügefajtákról és a megtermékenyülésről olvasni, melegen ajánlom:
terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/fuge.html

Fügés ember · https://www.fugesember.hu 2023.11.12. 06:36:02

@miyagawa: Magyarországon 2008-óta él fügedarázs, csak nem az ország teljes területén. De akkor sem igaz, hogy nem él Magyarországon fügedarázs. Itt írtam róla:

www.fugesember.hu/2023/04/fugedarazs-magyarorszagon.html

De abban egyetértek, hogy az írás teljesen félrevezető, és hamis állításokat tesz. Ugyanis az egészen biztos, hogy az öntözés sohasem fogja pótolni a fügedarazsat. Ezt roppant nagy butaság volt így leírnia a szerzőnek. Ja! Igaz, a kommented írása idején az én weblapom még nem létezett, de már 3 éve létezik, és a fügét tekintve jobb és átfogóbb, mint a terebess. :)
süti beállítások módosítása