Mák - méreg vagy gyógyszer?

2011.06.28. 07:00 - thunbergia

Ha megkérdezik tőlem, mi a kedvenc ételem, habozás nélkül mondom, hogy a nagymamám mákos kalácsa. Unokatesóm echte német férje minden áldott nap eszik valami mákosat, amikor látogatóba jön hozzánk.

A máknövényt és hatásait az emberiség évezredek óta ismeri, már Hippokratész is leírta gyógyhatását. Az ókori rómaiak mézzel keverve fogyasztották.
A magyar mák szó ugyan szláv eredetű, de az valószínűleg az ógörög „mékon” szóból származik.

"Mákszem"

A mákot többnyire süteményekhez, desszertekhez használjuk, sokunk kedvence a mákos tészta, a mákos bejgli, a mákos guba, de mákkal megszórhatjuk a péksüteményeket is. Láttam már kézzel készített mákos szappant is. Ezenkívül a mákolaj is nagyon egészséges. Jelentős mennyiségű kalcium, cink, réz, vas, mangán, szelén és E-vitamin van benne, és igen magas a zsíros anyag és energiatartalma. Fogyókúrázóknak nem ajánlott, viszont csontritkulás megelőzésére vagy akár visszafordítására napi 1-2 kiskanál mákolajat javasolnak.

A szárított mákgubót virágkompozícióba is tehetjük. 

Nekünk, magyaroknak kissé hihetetlen, de a mákos sütemények, édességek szinte csak a közép- és kelet-európiai konyhára jellemzők. Ha a bevezetőben elhangzott kérdést feltennénk valakinek mondjuk Kanadában, vagy Hollandiában, a válasz egészen biztosan nem mákos édesség lesz. Sőt, ott éppen az egyik legártalmasabb növénynek neveznék. Ha ma például Svédországban szeretnénk mákot venni, akkor ne lepődjünk meg, ha ugyanolyan 10 g-os kiszerelésben kapunk, mint itthon mondjuk a sütőport. A vastag mákos töltelék ott elképzelhetetlen, inkább csak díszítésre használják. 

 

Gulácsy Lajos: Az ópiumszívó álma

A mák bódító hatását ugyan már az ókorban is ismerték, de igazi veszélyeire csak a 18–19. században figyeltek fel. Onnantól kezdve az ópiumfogyasztás egyre nagyobb méreteket öltött, és a hatóságok igyekeztek minél jobban korlátozni a máktermesztést.

A 20. században a máktermesztés kettévált az étkezési és ipari felhasználású fajtákra. A legnagyobb különbség a hatóanyag-tartalomban van. Az étkezési mák gubójában a hatóanyag-tartalom 0,7 %-nál kevesebb, az ipari mákéban ennél nagyobb. Ez utóbbi termesztését Magyarországon szigorú szabályok korlátozzák. Csak hatósági engedéllyel lehet termeszteni, vetőmag csak meghatározott helyről szerezhető be, azt fémzáras csomagolásban kell tárolni. A vetőmag felhasználásáról tételesen el kell számolni. Ezenkívül gondoskodni kell arról, hogy a mákszem kivételével a mák részei kereskedelmi forgalomba ne kerülhessenek, és azt is jelenteni kell, hogyan oldják meg a termőterület védelmét.

 

Kiskertekben is csak korlátozottan telepíthető, mert a hatályos jogszabályok értelmében csak a rózsaszínű Ametiszt változatnak van kellőképpen alacsony alkaloidtartalma ahhoz, hogy kertünkben is nevelhessük.

A mák védelmében azt is meg kell említenünk, hogy nagyon fontos gyógyszeripari alapanyag. Hatóanyagai közt megtalálható többek között a fájdalomcsillapító morfin, a köhögéscsillapító kodein, a görcsoldó papaverin. E hatóanyagok kinyerése a mákból magyar találmány: Kabay János gyógyszerész nevéhez fűződik a világszabadalom. 

(Köszönet Macskamentának a közreműködésért.)

5 komment Címkék: mák vitaminok ásványi anyagok morfin

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vision 2011.06.28. 10:50:45

Mák minden mennyiségben jöhet!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.06.28. 12:33:13

A szilvalekváros mákos derelyét, mint abszolúte kedvencemet el is felejtettem mondani. Természetesen házi tésztából gyúrva, nem a mirelitet..:)

thunbergia 2011.06.28. 19:51:46

Nagyon jól hangzik, majd kipróbálom:) az én másik kedvencem az anyósom meggyes-mákos rétese, természetesen ő nyújtja a tésztát is...

gelsystem 2011.06.30. 18:47:08

a mákkal egy baj van, de az nagy:
ami a boltban kapható máknak csúfolva, konkrétan, ipari hulladék....!
nagyanyám -isten nyugosztalja- rengeteget ültetett évről-évre még az átkosban...mikor már szedhető volt, mindig rájártunk.....

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.07.02. 10:49:20

A szomszédasszony fagyasztója megadta magát, így kénytelen volt elosztogatni a karácsonyról megmaradt mákos beigliket. Nem bántuk:)
süti beállítások módosítása