Mit csináljunk a hétvégén?

2011.06.25. 07:58 - pitypalang

- A rózsa leveleit ne öntözzük! A szerves trágyától a növény erősebb lesz és gazdagabban virágzik.

- A szarkaláb a júniusi fővirágzás után szeptemberben másodszor is hoz virágot, ha az elöregedett hajtásokat tövig visszavágjuk.

- Nyaralás előtt a támasztékot igénylő vagy kúszónövényeket még egyszer kötözzük fel. A gyepet már ne trágyázzuk elutazás előtt, mert fokozza a növekedést.

- Szedjünk meggyet, málnát, ribiszkét, mindegyikből nagyon finom lekvár, szörp, sőt bor is készíthető.

- Az almamoly júniustól kezdi petéi lerakását. Ha a nősténylepkék illatanyagát tartalmazó feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, az a hímlepkéket befogja, így a megtermékenyítés elmarad.

A már megtermékenyített nősténylepkék elpusztítására amerikai farmerek az élőnél nagyobb, pirosabb műalmát akasztanak az almafára, melynek felületét a feromoncsapdákhoz használt ragasztóval kenik be. A szépen csillogó műalmának nem tudnak ellenállni a nősténylepkék, rátelepszenek és odaragadnak.

Az elbújt lárvákat is elcsíphetjük. Közvetlenül a talaj felett erősítsünk hullámpapír gyűrűt a fa törzsére, 20 cm magasságban hajtsuk ketté középen, és a hajlatba fektetett zsineggel kötözzük a fatörzshöz. A lárvák a hullámpapír csövecskéit jó búvóhelynek találják a bábozódáshoz. A madarak hamar rátalálnak az ínyenc falatokra, és kicsipegetik a bábokat vagy lárvákat.

- Ha pedig ma semmi dolgunk a kertben, irány Szőreg vagy Tihany!
Mindkét helyszínen szombaton a legszínesebb a program.

Jó hétvégét és szép időt! 

16 komment Címkék: meggy málna ribiszke almamoly feromoncsapda

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oláh Karin 2011.06.25. 18:09:00

- Drágám, mit csináljunk a hétvégén?
- Az almamoly júniustól kezdi petéi lerakását. Ha a nősténylepkét illatanyagát tartalmazó feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, az a hímlepkéket befogja, így a megtermékenyítés elmarad.
- Szuper! Lássunk hozzá azonnal!

magyar bucó 2011.06.25. 20:31:57

Nekem először műalmafákat kellene venni, meg műkertet, mert az sincs.

pitypalang 2011.06.25. 21:04:13

@magyar bucó: Akkor viszont nincs almamoly se, vagy azt is venned kell műanyagból.

AzHofi 2011.06.25. 23:55:14

Betonozás ellen van valami jó ötleted? :-)

pitypalang 2011.06.26. 08:05:25

@AzHofi: Eső. Füvesítés. Egyelőre ennyi.

AzHofi 2011.06.26. 09:51:55

@pitypalang: nem járdáról van szó, hanem házalapról sajnos. Apropo füvesítés. Árny és fenyőtülevéltűrő fűfajta van, létezik?

2011.06.26. 11:56:43

@pitypalang:
Ahogy a mester mondta:
"A betont tudniillik öntözni kell!" :D

pitypalang 2011.06.26. 14:45:50

@AzHofi: árnyéktűrő fűfajta biztosan van, de fenyő alatt nem hiszem, hogy túléli. Mindenesetre továbbítjuk a kérdést szakértőinknek, és küldjük a választ. Addig hadd száradjon a beton...

ondol 2011.06.26. 17:37:07

@AzHofi: Szomszéd fenyveserdőt ültetett a kiskertjébe. Már évek óta egy szem füve nincs, de a napot se látja Elkezdte tavaly ritkítani, de most sem nő egy deka füve sem.

A fenyő kiöli az aljnövényzetet totál.

Nálunk elszórtan van ezüstfenyő, így "szórványban" nincs gond a fűnövéssel.

A házépítéshez sok sikert (és pezetát):-)

AzHofi 2011.06.26. 20:26:00

@ondol: @pitypalang: ezek itt nagy tuják. Vagy 20 méteresek. Semmiért nem irtanám ki őket, nyáron olyan jól árnyékolják a házat. Mókusok laknak rajtuk, éjjel macskabaglyok csipognak, meg minden, csak a fenyőlevél ne lenne... Erősebb szél után centi vastagon van a földön.

Ha nem füvet, akkor milyen takarónövényzetet ültetnétek alájuk?

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.06.26. 20:51:59

@pitypalang: Mehet a fű is, de előtte Sztresszoldó - Humix; kétszikú gyormírtás - Mustang, sekély talajművelés kevéske gipsszel, két hét pihenő, árnyékfűvetés, s ezt, ha megnő nem szabad 5 centisnél rövidebbre vágni. Én így szoktam csinálni, nekem eddig mindig sikerült.

pitypalang 2011.06.26. 21:11:16

@AzHofi: Mehet a fű is, de előtte Sztresszoldó - Humix; kétszikú gyormírtás - Mustang, sekély talajművelés kevéske gipsszel, két hét pihenő, árnyékfűvetés, s ezt, ha megnő nem szabad 5 centisnél rövidebbre vágni. Én így szoktam csinálni, nekem eddig mindig sikerült. (Czauner Péter válaszolta nekem, továbbítom, mert nem tudom, látod-e?!)

AzHofi 2011.06.26. 21:37:30

@pitypalang: igen láttam, köszönöm. Több kérdés is felmerült. Azt olvasom a humixről, hogy ez folyadék, permetezővel kell kihelyezni, a packungsbeilage szerinti mennyiségben? A gyomirtót is aszerint? És most jön a szakácskönyv dilemma, hogy mennyi a csipetnyi, meg a kevéske? A barkácsáruházban kapható gipszről van szó, vagy van külön kertigipsz? Lehet a kevéskét grammpernégyzetméteresíteni? Előre is köszönöm.

Bálint Károly kertépítő 2011.06.27. 11:54:36

@AzHofi: A tuják belsejét minden tavasszal ki kell takarítani. Az elszáradt lombot legegyszerűbben úgy lehet összegyűjteni, ha a növény tövéhez fóliát vagy geotextílitát fektetünk. Talajtakaró növénynek alkalmas a borostyán és a meténg (Vinca). Rendszeres metszéssel kordában tartható, és lombszívó géppel takarítható az ágyás.
Fenyőfa alatt csak abban az esetben él meg a fű, ha az alsó ágakat levágjuk és nem árnyékol túlságosan a növény. Probléma még a föld felszínéhez közeli gyökérzet, amely elszívja a vizet és a tápanyagot a pázsittól. A lehullott tűleveleket folyamatosan el kell távolítani!
Intenzív öntözéssel és tápanyag-utánpótlással lehetséges szép füves területünk. Létezik árnyéktűrő fűfajta, de a mélyárnyékban ez sem él meg.

AzHofi 2011.06.27. 12:05:51

@Bálint Károly kertépítő: köszönöm a választ, tehát nem lesz füvem a fenyvek alatt :-) Ezek 10 méteresnél is nagyobbak, csak alpintechnikával, darth vadernek öltözve tudnám őket kitakarítani belülről. A meténg nagyon jó ötlet, köszönöm. Nő még itt a fenyők alatt egy fényes viaszos, tüskés szélű leveleket hozó növény, amin nagyobbfajta csokrokban bogyók teremnek. Ennek mi lehet a neve?

pitypalang 2011.06.27. 12:45:41

@AzHofi: megint én küldöm Czauner Péter válaszát:
"A folyadékot, s így a permettrágyát is, permetezőkészülékkel kell kijuttatni. A gyomirtónál használjon terelőt. A kemikáliák csomagolóanyagán lévő használati utasítás szerint kell a dózist mérni.
Nem hibázik, ha a gipszből négyzetméterenkén egy
tejfölöspohárnyit használ.
süti beállítások módosítása