Homoktövis - a szúrós csoda

2011.05.30. 08:37 - zsibavirág

10 éve legkedvesebb barátom rákbeteg lett. Segíteni akartam minden tőlem telhető módon, hogy túlélje ezt a szörnyűséget. Ekkor már sokféle rákellenes készítmény volt forgalomban, amelyekről minden információt elolvastam. A „ Járóföld” c. újság 2004. II. évf. 8. számában „HOMOKTÖVIS: egy új gyógynövény esélyei”, a 11. számban pedig „Gyógyító homoktövis” címmel jelent meg részletes leírás, amely szerint a homoktövist (Hyppophaé rhamnoides) az ősi Kínában értékesebb gyógynövénynek tartották a ginsengnél. A gyógyító növények királynőjének nevezték.

Száznál több biológiailag aktív komponense különösen eredményes a gyógyászatban. Immunjavító, vérnyomáscsökkentő, rendkívül hasznos égési sebek gyógyítására. Hatásos a röntgen- és a radioaktív sugárzás által okozott károsodások ellen is. Látványosan javítja a máj működését, csökkenti a prosztata megnagyobbodását, a zsírszövetből szabadítja fel az energiát, ezáltal fogyaszt is. Hatásos a máj betegségei ellen, gátolja a hajhullást. Többféle daganat elleni hatása bizonyított.

A fentiek hatására elhatároztam, hogy szerzek egy ilyen növényt. De honnan? A véletlen folytán kiderült, hogy tőlünk alig három km-re egy ismerős házaspár kertje tele van homoktövisbokrokkal, amelyek sárga bogyós gyümölcse szeptember lévén éppen érett állapotban volt. Szívesen megengedték, hogy szedjünk a termésből, amennyit akarunk. A bogyók levét gyümölcscentrifugával kipréseltük, 2 dl-es műanyag flakonokba öntöttük, hogy lefagyasztva tárolni lehessen. Sajnos végső stádiumban lévő barátunkat megmenteni már nem lehetett. De a homoktövis fogyasztása segített neki a kemoterápia elviselésében. Nem hullott ki a haja, az utolsó hetekig volt étvágya és megfelelő erőnléte.

Barátaink elmondták, hogyan került kertjükbe a növény. Kijevben tanuló rokonuk Szibériából származó töveket szerzett, amelyeket hazajőve elültetett a kertjében. Ezek sarjhajtásaiból kaptak barátaink, mi pedig tőlük kaptunk néhány tövet. Ezeket még az év őszén elültettük a mi kertünkbe. Két év múlva már termést hoztak.

A növény akár 3-4 m magasra is megnövő tövises bokor. Kétlaki, termős és porzós egyedei vannak. Fénykedvelő, ezért köztesként nem telepíthető. Fagytűrő, Szibériában a -40 fokot is károsodás nélkül elviseli. Közepes vízigényű, a mészszegény talajt kedveli, de homokon is megél. Gyökérrendszere viszonylag sekélyen helyezkedik el, amelyekből állandóan új hajtásokat hoz, és ha nem irtjuk, rövid idő alatt nagy területen elszaporodik. Ma már könnyebb beszerezni, mert szinte minden nagyobb kertészet árulja.

A sárga, közel borsónagyságú bogyók tömötten a tövisek között fejlődnek, ezért szedésük csak kézzel történhet, és bizony a tövisek szúrását is el kell viselni. Nem véletlenül drágák a belőle készített termékek. Mi a préseléssel nyert levet jégkockatartóba öntjük, és egy-egy kockát vízben feloldva isszuk. A bogyók leve kissé olajos, enyhén édes, de igen magas C-vitamin tartalma miatt savanykás is. Nagyon finom mézzel édesítve. A préselés után visszamaradó mag és a burok müzlibe keverve növeli annak tápértékét.
A fent idézett írások szerint a homoktövist dr. Guoth János állatorvos-természetgyógyász kezdte kutatni, majd a növény termesztésére és a különböző termékek gyártására és forgalmazására céget alapított Törökbálinton.

Én és a családom azóta is rendszeres homoktövis-fogyasztók vagyunk, és ezt ajánlom mindenkinek, főleg most, hogy kezdődik mindenféle pollenallergia-szezon! 

11 komment Címkék: homoktövis c vitamin immunerősítő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsimanó 2011.05.30. 10:03:12

A gyógyhatás mellett egyéb hasznos tulajdonsága a növénynek, hogy remekül távol tartja a kertbe igyekvő, nemkívánatos látogatókat! Érdemes a kerítés mellé, sövényszerűen ültetni!

bőrmók 2011.05.30. 14:38:34

Én almalekvárral kevert homoktövis lekvárt vettem egyszer, tök finom úgy is

Taxomükke (UK) 2011.05.30. 16:51:47

Mi meg homoktövis gyümölcsteát árulunk, többek között, meg goji-bogyót és gránátalmát, meg lapachót és matét (az roszágban a legolcsóbban) ezek is nagyon jó élettani hatásúak...

iovianus 2011.06.09. 14:07:12

"Száznál több biológiailag aktív komponense különösen eredményes a gyógyászatban. Immunjavító, vérnyomáscsökkentő, rendkívül hasznos égési sebek gyógyítására. Hatásos a röntgen- és a radioaktív sugárzás által okozott károsodások ellen is. Látványosan javítja a máj működését, csökkenti a prosztata megnagyobbodását, a zsírszövetből szabadítja fel az energiát, ezáltal fogyaszt is. Hatásos a máj betegségei ellen, gátolja a hajhullást. Többféle daganat elleni hatása bizonyított."

Bizonyíték?
Elhiszem, hogy hatásos gyógynövény, de még a végén ahogy egyre népszerűbb, úgy lesz egyre több mindenre jó is.
rákellenes, immunjavító, fogyasztó - ezek a leggyakoribb humbukok!!!Vigyázzunk, hogy mit hiszünk el, és kitől!

klondike 2011.06.13. 23:10:53

Közel 8 hektáron termesztek homoktövist engedjétek meg, hogy hozzászóljak..persze mindez bolhapuki a kínaiak nem elírás! 1 millió hektárjához képest.
Van néhány könyvem róla és beleástam magam a témába. Jelenleg egy fajtagyűjteményt szeretnék összehozni és ennek okán levelezem kínai, németek, francia, észt, orosz termesztőkkel. Ebben a parányi bogyóban egészen pontosan 190 féle összetevőt találtak kisebb-nagyobb mennyiségben. Nem varázsszer természetesen - én is szkeptikus vagyok, a médiából nap mint nap dől ránk az ezt vedd meg, ilyet egyél/ igyál attól függően kinek mennyi pénze van a marketingre.
Abba nem mennék bele mi mindenre jó bizonyítékokkal alátámasztva erről az egyik könyvem 50 oldalon keresztül, inkább arról írnék, mi mindent kibír: Az ugye elhangzott, hogy bírja -40 C-ig, nos az inkább -50, de ide oda 10 fok nem számít, érdekes, hogy a virágja is -12 fokig bírja a hideget. (Ezt nem túl sok növény mondhatja el magáról..)A +40 fokon is elvan és tűri az eszement hőingadozásokat is. Az Altaj hegység sivatagos részén van az egyik otthona, ahol gyakori a magas hőmérséklet a másik a Himalája 5000 méteres csúcsai, ahol a szél és a hideg az úr. El van az ártereken éppúgy mint a sivatagban, ez már talán gyanút ébreszthet, hogy egy rendkívül strapabíró növénykéről beszélünk. Jómagam tavaly nyáron kapáláskor véletlenül kikapáltam egyet és mivel hirtelen dolgom támadt véletlen beleraktam egy gázolajos vödörbe. Elfeledkeztem róla 2 hét múlva arra jártam és csodák csodája élt! Jómagam túlélő képességét illetően a növények patkányának nevezem. Ezek után el lehet képzelni, hogy tényleg lehet benne valami a humbugot leszámítva. Ja és ne vegyetek kertészetben csak, ha a kertész ember GARANTÁLTAN tudja,melyik a porzós ill. termő. Siralmas a helyzet sajnos, mert mielőtt elkezdtem szállítani kertészetekbe felmértem, hogy kb. 95%-nak fogalma sincs melyik-melyik. Igy aztán sokan sövényt nevelnek odahaza :-(

Triplets 2011.06.21. 08:41:56

@klondike: Szeretnék venni, de nem fog átvágni a kertész, ha lövése sincs, melyik-melyik? Én nem vagyok növényszakértő, felismerni nem fogom. Vagy tudsz 100% megbízható kertészetet Budapesten vagy Veszprémben?
Mindegy mikor ültetjük el?

klondike 2011.06.21. 22:17:53

Sajnos a kertészek ill. alkalmazottjaik sem növényszakértők sok esetben. Ami közel van hozzád...megvan..A Veszprém- kádártai Smaragd Kertészetben láttam kb. 1,5 hónapja homoktövist noname fajtából. Itt onnan lehetett tudni, melyik a fiú ill. lány, hogy lányokon már kezdett a bogyesz kialakulni. Tudom, mert én mutattam meg az eladóhölgynek, nekik fel sem tünt:-)Persze ennyi növény közt senki ne várja, hogy aprólékosan lessék, mikor -melyikkel éppen mi történik...
A konténeres árut bármikor elültetheted,de nem árt előtte megborzolni a gyökerét. A szabad gyökeressel várni kell. November ill. március az ideális. A smargdéknál látottak nem voltak fajtaszelektáltak, mint az enyéim, de szépek voltak. Ajánlom őket, amúgy konténeres volt nekik. Sok sikert, ha belevágsz! Ja még valami egy porzós 5 termőt képes beporozni házikertben és fontos, hogy az uralkodó széliránynak megfelelően ültesd.

larababa 2012.01.29. 13:52:11

@klondike: Megköszönném, ha megadná a címeket, hogy hol lehet vásárolni homoktövist ültetés céljára. Köszönöm.

klondike 2012.01.30. 08:22:17

@larababa:

Attól függ mennyit szeretnél...
Ha csak párat abban tudok segíteni, de nagyobb mennyiséget sajnos most nem.

Egyébként szinte bárhol. A varázsszó, hogy lehetőleg fajtaszelektált legyen ne az útszéli fajta. Mi Budapesten vagyunk a XVII.kerületben.
karadipeter@citromail.hu
Itt közvetlenül nem reklámoznám magunkat :-)

Mikrobi 2012.07.23. 19:27:09

Most olvastam, hogy tekintélyes mennyiségű dinitrogén-oxidot fejleszt. Ez 200× erősebb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid. Ha elkezdenek jobban olvadni a jégsapkák, jelentősen javul számára a klíma északon és durva kéjgáztermelés lesz, ami tovább gyorsítja a felmelegedést.

Wendég 2013.07.25. 04:01:41

Homoktövis hí-nő növényt kb 5 éve Sieberz kertészettől vásároltam .Ebben az évben terem először ,szép kis sárga bogyók láthatók az ágakon.Vásárlás után elültetéskor 1 vödör homokot öntöttem a növény gyökere alá ,ugy tűnik kedveli a helyet ,locsolgatom közben ,szép nagy 2m magasabb bokros .Kertünknek egyik szép növénye. Hímnövényt szélnek a nő-növényt közvetlen mellé szél alá ültettem ,porzás elősegítése végett.
süti beállítások módosítása