Február óta nem jelentkeztem, most folytatom kertem bemutatását. A kert kerítése és az árokpart közötti
Kora tavasszal jól megmunkált földbe ugyanúgy ültetem, mint a burgonyát. A szár alól tövenként kb.
Vásárlásnál a kicsi, hibátlan gumókat válasszuk, mert ezek zamatosabbak, mint a nagyok. Lehetőleg még aznap használjuk fel, de nyirkos homokba rakva, hűvös, sötét helyen hosszabb ideig is tárolható. Folyóvíz alatt körömkefével alaposan lekefélem, salátának nyersen, hámozatlanul, durvára reszelve használom (a retekhez hasonlóan), vagy úgy főzöm meg, mint a héjában főtt burgonyát. Kellemes ízét citromlével, esetleg kevés köménnyel, fehér borssal, csipetnyi sóval, mézzel, tejszínnel, vagdalt dióval emelhetjük ki. Ha édeskés íze zavaróan hatna, áztassuk vízben félórán át (a csicsóka az egyetlen növény, amit szabad vízben áztatni).
És akkor álljon itt néhány kedvencem:
Csicsókaturmix
25 dkg csicsókát folyóvíz alatt körömkefével alaposan megmosok. Körömnyi darabokra vágom, és 1 hámozott naranccsal, fél banánnal, 1 ek. citromlével, 1 kiskanál mézzel és
Csicsókalepény
50 dkg csicsókát megtisztítok, apróra vágom, kevés sós vízben puhára főzöm, majd leszűröm, és jól összetöröm. 1-2 tojássárgájával, 1 szál reszelt sárgarépával összekeverem, őrölt köménnyel, pirospaprikával, apróra vágott zsázsával fűszerezem, és annyi lisztet adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. Végül a tojásfehérjéből vert kemény habot is beleforgatom. Serpenyőben 4-5 ek. olajat melegítek, a masszát kanállal beleszaggatva ellapítom, majd mindkét oldalán szép pirosra sütöm.
Vegyes csicsókasaláta
Azonos mennyiségű nyers csicsókát, zellergumót, karalábét, sárgarépát és savanykás almát megtisztítok, lereszelek, közé pedig 3 ek. csíráztatott búzát hintek. Citromlével, sóval ízesítem, borsikafűvel, apróra vágott fokhagymával fűszerezem. Mézzel kissé megédesített kefirrel összekeverem. Apróra vágott póréhagymával vagy újhagyma zöldjével meghintve, salátalevélen tálalom.
Jó étvágyat!