Régi népélet naptára

2020.04.14. 08:56 - kapanyél

p1130373d913_1.jpg

Április - Szent György hava

16. hét:

- április 14. (Tibor): Ha most nem kellene otthon maradni, Húsvétkedd a visszalocsolás napja lenne. A szokás szerint e napon a lányok két oldalról végigállták az utat, ezért a legények nem mertek arra menni dolgozni, inkább a kerten át szöktek ki a mezőre. Aki mégis az utcára keveredett, pórul járt.

Tibor napja is van, amiről azt tartják, ha e napra még nem zöldülnek a rétek, a gazdák nem nagyon reménykednek a jó termésben. Ha üde zöld a vetés, jó lesz a szénatermés. Ha virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is.

A hagyomány szerint ilyenkor szólal meg a kakukk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: cseresznye szőlő kakukk

Régi népélet naptára

2020.04.10. 10:53 - kapanyél

148.jpg

- április 10. (Zsolt, Nagypéntek): Nagypéntek a legszigorúbb böjt és általános tisztálkodás napja: meszelnek, takarítanak, nagymosást tartanak, az állatokat is megfürdetik. Aki napfelkelte előtt megfürdik, azon nem fog majd a betegség. Egyes helyeken az a hiedelem járta, hogy amelyik asszony nagypénteken kenyeret süt, az kővé válik. Tilos volt baromfit vágni, nehogy más jószágok elhulljanak. 

- április 11. (Leó, Nagyszombat): Nagyszombat délelőttjén az asszonyoknak sok dolga volt: ekkor főzték meg a húsvéti sonkát, tojást, kolbászt, sütötték a húsvéti kalácsot, és a tojásokat is e napon festették.

- április 12. (Gyula, Húsvétvasárnap): Húsvétvasárnap piros tojást tettek a mosdóvízbe, és a család abból mosakodott, hogy egészségesek legyenek egész esztendőben. E napon munkatilalom volt: seperni pl. azért volt tilos, mert kisepernék a locsolókat a házból. A húsvéti szertartásokhoz tartozott az ételszentelés: a kenyér, kalács, bor, bárány, sonka voltak a leggyakoribbak. A sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy sokat teremjen. E naphoz kapcsolódott a zöldágjárás és a kakaslövés is.

A 13-14 éves fiúgyermekek már egy héttel a kakaslövés előtt végigjárták a falut, hogy 3-4 kakast a közösen adott pénzből megvegyenek. Húsvét első napján délben gyülekeztek és elbúcsúztatták a kakast. Ezután a táblára rajzolt életnagyságú kakas ábrájára nyíllal lőttek. Aki a tábla közepére festett fekete pontot eltalálta, az a győztes, aki este az asztalfőn fogyaszthatja el a megvásárolt kakasok, ill. tyúkok húsából és marhahúsból főzött levest, és neki jár a kakas combja, szíve, mája.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: húsvét takarítás dologtiltás Nagypéntek

Vadgyümölcsöt a kertbe!

2020.04.02. 05:00 - kkm.furdancs

A kökény, homoktövis, som, japánbirs vadon termő növények, melyek termését, virágát, levelét, olykor kérgét, gyümölcseinek magját régóta gyógynövényként használják. A vadgyümölcsfajok ökológiai és természeti értéke is kiemelkedő. Számos gyümölcsfaj virága beporzó rovarok tápláléka, termése madarak, kisemlősök kedvelt eledele, búvó- és fészkelőhelye. Természetjáró turisták is szívesen gyűjtögetik terméseiket. Amíg marad a bokrokon. Mit tegyünk, ha nem szeretnénk letarolni az erdőt és hogy megkergessenek a farkasok? Telepítsünk néhány bokrot a faiskolákban vásárolható egészséges, megbízható csemetékből! 

vadgyumolcs02.jpg

A felsorolt vadgyümölcsök (az áfonyáról majd külön) termesztésének garanciája az igényeik (talaj-, fény- és vízigény, fagytűrés) és kertünk nyújtotta jellemzők sikeres találkozása. Más tényezők mellett nem mellékes a kifejlett növény mérete és terjedési hajlandósága sem. Ezúttal a fajtakiválasztáshoz szeretnénk néhány tanácsot adni. 

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: homoktövis csipkebogyó som kökény vadgyümölcs

A kert rossz hírű munkásai

2020.03.26. 05:00 - kkm.furdancs

image8_11.jpg

Megalapozatlanul veszélyesnek vagy kártékonynak elkönyvelt rovarokkal találkozhatunk a kertben, melyeket külsejük, túl sok lábuk, gyermekkori beidegződések miatt elkönyvelünk távoltartandónak. Pedig csak éldegélnének az emberi társbérletben, pusztítják a valóban káros élőlényeket és csak akkor szúrnak, ha piszkáljuk őket. Balszerencsésebbje első látásra hasonlít haszonnövényeket pusztító fajtársaira. Néhány rovart mutatunk be, melyek meglepetésre inkább meghívót érdemelnének, mint kitessékelést vagy agyonverést a telektulajdonosok részéről.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyv könyvajánló rovarok hasznos állatok a kertben rovarszálló

Biztonságos permetezés a kiskertben

2020.03.24. 05:00 - kkm.furdancs

Egy rémisztő illusztrációval indul mai írásunk. A jelenet tagadása mindennek, melyet a biztonságos permetezésről, bölcs helyzetfelismerésről és a hosszú, egészségben töltött életről alkottunk magunkban, vagy amit a józan ész diktál.

c_1.jpg

A hobbikertészek (tehát szakképesítés nélküli kertészek) csak akkor használhatják az adott növényvédő szereket, ha azok a házi- és kiskertekben is engedélyezettek. Nagy előnye ennek a szabályozásnak, hogy száműzték a mérgező, rendkívül mérgező, valamint maró szereket a házi kertekből. Azonban még a legenyhébb vegyszerek is lehetnek mérgezőek helytelen kezelés esetén. Néhány fogalmat és tanácsot osztunk meg az engedélyhez kötött hozzáférésről (forgalmi kategória) és kezelésükről, illetve munkavédelmi szabályokról.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: növényvédőszer növényvédelem permetezés permet

Betörőbiztos madárodúk

2020.03.12. 05:00 - kkm.furdancs

Az időjárás viszontagságaitól védett, a ragadozók figyelő szeme elől rejtett magaslati „odúlakások” a madarak mellett számos más állatcsoport képviselőjének is kedvelt búvó- és szaporodóhelyet jelentenek. Vannak azonban olyan látogatók, amelyek megfelelő védelem híján egész odútelepeket foszthatnak ki. Egyes önkényes házfoglalók - darazsak például - emberre is veszélyt jelenthetnek.

Lassan időszerű madárodúk elkészítése vagy a régiek kitakarítása, karbantartása. Ezekről többször és bőven írtunk már. Mai írásunkban vendégeink megvédésére helyeztük a hangsúlyt. Néhány módszer ragadozók és nem szívesen látott, más madarak távoltartására.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyv madár könyvajánló madárodú

Régi népélet naptára

2020.03.09. 08:37 - kapanyél

dobogoerdo_tozike16-1024x768.jpg

Március - Böjtmás hava

 11. hét:

- március 9. (Franciska): Amilyen Franciska napja, olyan lesz az egész hónap.

- március 10. (Ildikó): Ha ezen a napon fagy, negyven napig így marad.

- március 12. (Gergely): E napon volt az ún. Gergely-járás: iskoláskorú gyerekek a falut járták énekelve, s adományokat gyűjtöttek főleg a tanítójuknak. Az adományozáson kívül a cél az iskola népszerűsítése is volt.

Időjósló nap is: úgy tartották, ezen a napon „Gergely megrázza szakállát", vagyis eshet a hó. Ami jó termést jelent.

Kép forrásáért katt a fotóra.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás termés régi népélet naptára

Laminált tükör palántákhoz

2020.03.05. 05:00 - kkm.furdancs

laminalt_tukor_10.jpg

Ilyentájban az ablakpárkányon bérelt helye van a tűzdelés előtti - utáni palántacsokroknak. Akár csoportosan, akár már egyesével sütkéreznek, megfigyelhető kétségbeesett nyújtózkodásuk a fény felé. A szabadföldön egyenletes megvilágítást kapnak, ezért a fénykövetésük kevéssé érzékelhető (kivéve például a napraforgókat). Egy igazán egyszerű megoldással tükrözhetjük a napfényt hátoldalukra, ezzel csökkentve ferdenövésüket.

elolvasom

5 komment Címkék: világítás barkácsolás palánta palántázás

Régi népélet naptára

2020.03.04. 09:19 - kapanyél

bubospacsirta-csonkapeter_1537_1_1.jpgBúbos pacsirta (Fotó: Csonka Péter)

Február - Böjtelő hava

 8. hét:

- február 19. (Zsuzsanna): „Zsuzsánna pisálja el a havat, friss füvet hoz, s megszólaltatja a pacsirtát”- tartja a néphit. Ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor már közel a tavasz. Ha csorog az eresz, az jó termést ígér. Jó idő esetén elkezdték a szántás, vetés előkészületeit, széthordták a trágyát.

- február 22. (Péter): "Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő." A feltételezések szerint Üszögös Szent Péter egy elhallásnak köszönheti a nevét; a "cathedra Sancti Petri" középkori magyar fordítása "Szent Pétör ü székössége" volt, ebből lett Péter "üszögössé". Ez a nap szerencsétlennek számít, így semmilyen munkához nem fognak. Az asszonyok nem nyúlnak lisztbe, nehogy üszögös (gombás) legyen a búza. Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz Józsefkor is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tavasz pacsirta időjóslás termésjóslás

A természetes kert

2020.02.27. 05:00 - kkm.furdancs

termkert_01.jpg

A természetes környezet megteremtése, alapanyagok használata egyre nagyobb luxusnak számít, hiszen sokkal olcsóbb és gyorsabb műanyagból fröccsönteni a bármit, vagy tömegépítéssel felhúzni a sorházakat. A városi lét sajnos behatárolja a természet szépségét karnyújtásnyira élvezni kívánók lehetőségeit. Azonban ha csak egy zsebkendőnyi kis telek terül el a ház mellett, már adott a lehetőség egy meghitt milliőt kialakítani. Az angolok járnak elől jó példával apró kertek építésében. Nyomukat követve az Internet segít megalapozni az elméletet és példákat is sorakoztat százával. 

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: természet kert kertépítés

süti beállítások módosítása