Répa, retek...katalógus

2019.03.20. 05:00 - kkm.furdancs

image2_21.jpg

Kis fajtaajánlóval igyekszünk kedvében járni e két zöldség kedvelőinek, hiszen szorít az idő, hogy elvessük őket. A répa és retek kéz a kézben járnak, mert ha répa, petrezselyem, stb. sorokba retekmagot szórunk, korábban kikelő zöldjük mutatja a vetés elhelyezkedését és nem kapáljuk ki őket véletlenül sem. Rengeteg alfajt ismerünk a haszonnövényeknél, viszont boltok polcain mégis gyakrabban bukkanunk legjobban bevált, népszerű magokra. Ezekből válogattunk egy csokorra valót, hogy érett példányaik fotója alapján válogathassanak a napokban aktuális veteményezéshez.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: répa katalógus retek vetés fajtaajánló

Régi népélet naptára

2019.03.19. 09:56 - kapanyél

fsti-fecske-csonkapeter-6248c86f_2.jpgFotó: Csonka Péter

Március - Böjtmás hava

12. hét:

- március 18. (Sándor): Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!

- március 19. (József): Megérkeznek a fecskék. "Fecskét látok, szeplőt hányok!" Ezen a napon ültetik a fokhagymát, a krumplit, a kaprot.

- március 21. (Benedek): A göcsejiek szerint Benedek engedi ki zsákjából a szárnyas bogarakat. A néphit úgy tartja, a Benedek napján duggatott fokhagyma elűzi a boszorkányt.

- március 24. (Gábor): A tavasz negyedik napján a kertekben megélénkül az élet: a káposzta és a káposztafélék vetését e napon végezték. Szlavóniában úgy tartják, ha távolabb esik a gazda földje, vigyázni kell, hogy útközben ne találkozzon kakassal, mert a káposzta helyett repce nő majd.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: fecske fokhagyma káposzta

Telepítsünk áfonyát!

2019.03.13. 05:00 - kkm.furdancs

Édes vagy savanykás lekvárt szeretjük jobban, ízlés kérdése. Viszont biztos, hogy egyes (rántott) sajtfajták szinte elképzelhetetlenek a markáns ízű áfonyalekvár nélkül. Élettanilag is értékes növény, ezért érdemes helyet szorítani a kert sarkában vagy dézsában számára. Egy bokor akár nyolc kilónyi terméssel is megörvendezteti gazdáját, ami komoly tétel, ha boltban kellene megvásárolni.

Sajnos viszonylagos ritkasága és ára nem véletlen, némileg speciális körülményeket, savanyú talajt igényel. Már lehet rendelni kertészetekben és megfogadva a lenti néhány tanácsot, nemsokára bő áfonyatermést szüretelhet otthon. Illusztrációink egy tegnapi ültetés alkalmával készültek, hogy ne csak prédikáljuk áfonyatelepítést...

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: áfonya cserje

Régi népélet naptára

2019.03.12. 06:43 - kapanyél

01-3.jpg

Március - Böjtmás hava

 11. hét:

- március 12. (Gergely): E napon volt az ún. Gergely-járás: iskoláskorú gyerekek a falut járták énekelve, s adományokat gyűjtöttek főleg a tanítójuknak. Az adományozáson kívül a cél az iskola népszerűsítése is volt.

Időjósló nap is: úgy tartották, ezen a napon „Gergely megrázza szakállát", vagyis eshet a hó. Ami jó termést jelent.

Forrásért katt a képre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tavasz régi népélet naptára Gergely

Kertépítés hagymásokkal

2019.03.06. 05:00 - kkm.furdancs

A hagymás, gumós növények a kerti idény egészében színesítik a kertet: onnan kezdve, amikor a tavaszelőn a hóvirágok bontják az első finom szirmaikat, egészen odáig, amikor a csodálatos dáliák rikítanak az ágyásokban ősszel. Mindez azonban csak megfelelő helyen, megfelelő társnövények mellett érvényesül, ezért a tervezéssel járó munkát semmiképp nem hagyhatjuk ki a számításból.

3-3.jpg

Bár nem nehéz hagymás növényeket áttelepíteni (sőt, általában ősszel szükséges felszednünk őket), nagy eséllyel pontosan ott és olyan mennyiségben kelnek ki, virágoznak, ahogy megtervezzük. A magvetés ennél bizonytalanabb. Egy igazán szép kert nem a növények mennyiségével hívja fel figyelmünket, elégíti ki szépérzékünket, inkább a harmóniát sugárzó, sokszínű kuckó kialakítása a cél. A hagymás virágok uralta kert ültetési tervéről és telepítési szabályairól szól mai írásunk. Illusztrációink - bár harsogó színű, szép virágok alkotta kerteket ábrázolnak - inkább ellenpéldák, hogy saját kertünket kevesebb, de színesebb virágszőnyeggel ékesítsük. Azaz, néha a kevesebb több!

elolvasom

Szólj hozzá!

Színt visz az ételedbe

2019.02.27. 05:00 - kkm.furdancs

18171.jpg

Megnézve egy szakácsversenyt vagy trendeknek hódoló éttermi menüt, az ételek íze mellett a látványra is koncentrált megalkotójuk. Egy pöttyentés ide, egy löttyentés oda a fehér tálon és kész a művészi értékkel bíró kompozíció. Ez igen, csettintünk a harsogó színeket és formákat látva (majd otthon kifosztjuk a hűtőt, hogy jóllakjunk). Eltekintve az ételkészítményekben használt színezőanyagoktól, a zöldség-gyümölcs nyersanyagok nemesítése is követte a keresletet. Piaci kínálatból ránk köszönő egyszerű és a már-már extrém színspektrum tárgya mai írásunknak.

elolvasom

2 komment Címkék: genetika színek növények

Kora tavaszi teendők

2019.02.20. 05:00 - kkm.furdancs

image29.jpg

Sokan bizonyára már nagyon várják a tavaszt, hogy elkezdhessék a veteményezést és mozgást a friss levegőn. Nemsokára kezdődhet a korai növények vetése - szabad földön vagy magaságyban - és palántanevelés az ablakpárkányon. Ezután pedig nincs megállás, márciusban sok teendő vár a kertészekre. E két hónapra nyújtunk át néhány tanácsot és korábbi írásaink aktuális válogatását.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: tavasz magvetés palánta palántázás magaságy

Régi népélet naptára

2019.02.18. 06:36 - kapanyél

26300780_2007990_a7fbeee290a1397ab4709ca649a9e902_wm.jpg

Február - Böjtelő hava

8. hét:

- február 19. (Zsuzsanna): „Zsuzsánna pisálja el a havat, friss füvet hoz, s megszólaltatja a pacsirtát”- tartja a néphit. Ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor már közel a tavasz. Ha csorog az eresz, az jó termést ígér. Jó idő esetén elkezdték a szántás, vetés előkészületeit, széthordták a trágyát.11

 

- február 22. (Péter): "Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő." A feltételezések szerint Üszögös Szent Péter egy elhallásnak köszönheti a nevét; a "cathedra Sancti Petri" középkori magyar fordítása "Szent Pétör ü székössége" volt, ebből lett Péter "üszögössé". Ez a nap szerencsétlennek számít, így semmilyen munkához nem fognak. Az asszonyok nem nyúlnak lisztbe, nehogy üszögös (gombás) legyen a búza. Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz Józsefkor is.

 

- február 24. (Mátyás): "Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál." A másik ismert mondás szerint: "Mátyás, Gergely két rossz ember", mert e két napon nagy hidegek szoktak lenni.

 

A halászok szerint a Mátyás-napkor fogott hal, "Mátyás csukája", egész évben szerencsét hoz a halászoknak. A hideg idő jó termést, a szeles kevés tojást jelzett. Ha e napon esett, attól tartottak, hogy a jég elveri a termést, és a szőlő savanyú lesz. Ha még havas volt az idő, árpát, búzát, zabot vetettek, a konyhakertbe pedig borsót, sárgarépát, mert úgy tartották, ilyenkor nem eszi meg a féreg a magvakat. 

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tavasz pacsirta vetés

Sikéres kísérlet félsikérrel

2019.02.13. 05:00 - kkm.furdancs

image28_1.jpg

A kenyér és péksütemény az összetevők sokoldalú kombinációját tartalmazza, alapélelmiszer. A gabona és a gabonából készített termékek nemcsak sok szénhidrátot, hanem számos egyéb létfontosságú tápanyagot is tartalmaznak. Ennélfogva nagy a tápanyag-koncentrációjuk, azaz kis energiabevitel mellett nagyon sok vitamin és ásványi anyag is bejut a szervezetünkbe. Sajnos a mozgásszegény életmód és sok tészta fogyasztása besegít az elhízásba, illetve élelmiszer-érzékenység miatt a klasszikus búzakenyeret sokan nem fogyaszthatják.

elolvasom

2 komment Címkék: könyv kenyér könyvajánló gabona liszt

Régi népélet naptára

2019.02.12. 09:21 - kapanyél

vereb.jpgFotó: Orbán Zoltán

Február - Böjtelő hava

7. hét:

- február 14. (Bálint): Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik, jó idő lesz. Az e napon ültetett facsemete hamarabb megerősödik. Ha Bálint napján hideg, száraz az idő, jó lesz a termés. Ekkor kezdenek fészket rakni, párosodni a verebek.

- február 16. (Julianna): "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." Ettől a naptól már mindenki nagyon várja az enyhülést.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás február verebek Valentin