Falrongáló fakopáncsok

2019.06.12. 05:00 - kkm.furdancs

harkaly_epuletrongalas_veroce_orban_zoltan_0003_bontasjelolessel.JPG

Mire kiértem a cseresznyefához, a rigók egy maréknyi kóstoló kivételével akkurátusan lezabálták a termést és még össze is potyogtatták. Humánus madárriasztót keresve fordultam a szakirodalomhoz és egy sokkal érdekesebb (már amennyiben a nagyobb, hosszú távú kártételt lehet így nevezni) jelenség leírására, okainak feltárására bukkantam. Nevezetesen a hőszigetelésbe belevéső harkályok, fakopácsok bosszantó és drága munkálkodásról lesz szó.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: madár könyvajánló madárriasztó

Szeder, te drága!

2019.06.05. 05:00 - kkm.furdancs

image2_51.jpg

Címlapon egyik nagyáruházunk reklámújságjából ollózott, három közkedvelt erdei gyümölcsöt hirdető árajánlat. Az áfonyának speciális talajigénye, a málna-szedernek pedig élőerőt követelő szüretelése miatt kerül felső kategóriás árkategóriába. Pedig egyszerű növények ezek, termesztésük a kerti meghonosodás után javarészt kimerül az intenzív elterjedés megakadályozása és betakarítás munkálataiban. A szeder és málna nyugodtan lefagyasztható, így nem jelent problémát részletekben szüretelni.

elolvasom

Szólj hozzá!

Régi népélet naptára

2019.06.03. 06:30 - kapanyél

eso.jpg

Június - Szent Iván hava

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ha süt a nap, 40 napos szárazság jön. Ilyenkor általában erős lehűlés várható. Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, szépen kihajt a fű, bő lesz a szőlőtermés, de gyenge a bor.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!   

Szólj hozzá! Címkék: időjárás eső Medárd 40-es nap

Gilisztaűző varádiccsal tetvek és herpesz ellen

2019.05.29. 05:00 - kkm.furdancs

001.jpg

Egy sokoldalú gyógynövényt ismerhetünk meg a sárga virágokkal pompázó gilisztaűző varádicsban. A biokertészetben vegyszermentesen használható hatóanya érdemel figyelmet. A Nagyanyáink házi patikája című kötetben a csalánlé mellett említi a kellemetlen és levakarhatatlanul újratenyésző szívós levéltetvek elleni védekezés legjobb eszközéül. Forrázatának receptje mellett a növény ismertetése és nemrégiben felfedezett, herpesz elleni hatása is sorra kerül mai írásunkban.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: gyógynövények fűszernövények biokert

Kaktuszgyűjtők hétvégéje

2019.05.23. 15:00 - kapanyél

„Mexikó szúrós csodái” - tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

A Közép-Amerika keleti oldalát átszelő hegylánc, a Sierrre Madre Oriental nyugati oldalán, a
Sierra Madre Occidental 3000-4000 m magas hegycsúcsokkal, felföldekkel és a hegység
lábánál trópusi esőerdőkkel a piramisok, az orchideák, broméliák és kaktuszok otthona. A
hegység Észak- Mexikótól Dél-Mexikóig terjed, a felföldek és magas hegyek völgyei adnak
otthont az egzotikus külsejű oszlopkaktuszok, arany gömbkaktuszok és a kövek közt
rejtőzködő papsapkakaktuszok világának, amelyek a bennszülötteknek élelmet, vizet és
építőanyagot is adnak.

img_5934_2.JPG

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: program kiállítás kaktusz Füvészkert

Talajművelési filmszótár

2019.05.22. 05:00 - kkm.furdancs

A talajművelés hatására javul a talajszerkezet, nő a tápanyagtartalom, csökkenthetjük az erózió, a víz és szél talajromboló hatása által okozott károkat, emellett növényvédelmi jelentősége is van. Hatására a talaj termőképessége, azaz értéke megnő. Közvetlenül nem a mezőgazdaságban dolgozók számára a talajművelési fogalmak csak nagyjából ismerősek. Szántás, mélyszántás még rémlik, de mi van az ágyekés szántással és a kultivátorral?

l1010059.jpg

Mai összeállításunk nem vállalkozhat a talajművelési metódusok szabatos, részletes bemutatására, hiszen tág fogalom mindegyik. Azonban a munkálatokat bemutató filmecskékkel illusztrált linkgyűjtemény talán hasznos lesz a további kutakodáshoz.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: válogatás szántás gépek talajművelés talajelőkészítés

Régi népélet naptára

2019.05.20. 08:40 - kapanyél

mehek-1b1b6.jpg

Május - Pünkösd hava

21. hét

- május 21. (Konstantin): E napon még lehet tököt vetni, palántázni. Doroszlón az asszonyok 7 éves tökmagot ültetnek, mert az terem a legjobban.

- május 25. (Orbán): A méhek ekkor kezdenek rajzani, ezért is hívják őket "Orbán bogarainak". Orbán a vincellérek, szőlőművesek, kocsmárosok patrónusa, szobra gyakran található a szőlőhegyeken. Ha jó időt hoz, szobrát virágokkal díszítik, bort visznek neki, de ha rosszat, akkor besározzák, megvesszőzik, mert ha hűvösebb ilyenkor az idő, az árthat a virágzó szőlőnek. Van, ahol az a mondás járja: „Azt is agyon kellett volna ütni, aki Orbánt beletette a kalendáriumba.”

Sok helyen az utolsó fagyosszentnek tartják.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: méhek tök régi népélet naptára Orbán

Bajban vannak-e a méhek Magyarországon?

2019.05.15. 05:00 - kkm.furdancs

Elmondhatjuk, hogy a rovarporozta mezőgazdasági növények csak akkor termeszthetők nagy biztonsággal, ha vannak a környezetében méhészetek. Magyarország ebből a szempontból a világ élvonalában áll, hiszen itt 1,2 millió méhcsaládot tart kb. 20.000 méhész.Világszerte érkeznek a riasztó hírek és hazánkban is aggasztóan megsokasodtak a méhpusztulásokról szóló tudósítások. Sokszor még az okát sem sikerül hivatalosan felfedni, bár érdemes lenne (még) aprólékosabban a környéken gazdálkodók viselt dolgainak.

y2_1.jpg

Néha kiderül, hogy a bizonyítottan méhpusztító hatású, már illegálisnak számító növényvédő szereket még azért kiszórják, hogy ne vesszen kárba. Mindez feltételezés, de inkább olvassanak a méhek és méhészet hazai kilátásairól egy rövid(ített) cikket Csuja László biológus méhész tollából, aki a "Méhek,mézek nagykönyve" című kötetben vázolta fel az eléggé borús helyzetet.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: mezőgazdaság könyvajánló méz méhek

Régi népélet naptára

2019.05.13. 08:44 - kapanyél

11643533_7f2c4e38a28f7300ff0c7c3d6cb154bb_bpc.jpgÍgy védik Svájcban a szőlőt a fagykártól

Május - Pünkösd hava

- május 13. (Szervác): A fagyosszentek második napja.

 "Szervác, Pongrác, Bonifác, mind fagyosszentek,

Hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kentek!"

 

- május 14. (Bonifác): A földeken általában megvárták a fagyosszenteket, és csak utána ültették az uborkát, babot, paradicsomot.

A magyar legendárium szerint Pongrác subájában fagyott meg a kánikulában, Szervác a Tisza közepén fulladt meg víz nélkül, Bonifácot pedig a szúnyogok csípték halálra. Ezért bosszút esküdtek, minden évben visszajárnak, és mindent megtesznek, hogy elpusztítsák a termést: széllel, faggyal, jégesővel.

 

- május 15. (Zsófia): Erre a napra esőt jósolnak. Egyes vidékeken a néphit szerint a fagyosszentek utáni Zsófia is hozhatott fagyot:

"Pongrác, Szervác, Bonifác,

Zsófia is lehet gyász."

Ha valamilyen szerencse folytán szép idő van ezekben a napokban, az bő szőlőtermést jelent: "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken sem látsz."

 

- május 16. (János): Nepomuki, vagy népiesen "Neszepuszi" Szent János a vízenjárók patrónusa. A hajósok, halászok, vízimolnárok e napon ünnepelnek, a Dunán "jánoskaeresztést" tartanak. Baján a virágokkal feldíszített Szent János szobrot fáklyákkal kivilágított hajóra rakják, és égő koszorúk kíséretében úsztatják a folyón. A szokás eredete, hogy a prágai pap, Nepomuki Szent János a királyné gyóntatója is volt. Vencel cseh király különféle kínzásokkal próbálta kiszedni belőle a királyné meggyónt titkát, és amikor ez nem sikerült, 1383. május 16-án megkötözve és száját széthasítva a Moldvába dobatta. Prága népe azon az éjszakán csodát látott: fényesen tündöklő csillagok úszkáltak a Moldva vizén. A vízenjárók a csodát mutató szentet választották védőjükké. Az ő tiszteletére tartják Baján is a vízi körmenetet.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

1 komment Címkék: időjárás fagyosszent Nepomuki Szent János

Metszészeti zsebkönyv!

2019.05.10. 05:00 - kkm.furdancs

image17.jpg

A fák-cserjék metszése összetett tudomány. Növénytől függő szabályokat kell figyelembe venni, de igényel szépérzéket és évekre előrelátó stratégiát is. Ráadásul majdnem csak egyszeri lehetőség adódik meghatározni egy fa évtizeddel későbbi alakját. Sőt, fára is kell mászni néha. Épp ezért nagyon népszerűek a bácsik, kik mindent tudnak a metszésről és szívességből vagy jó pénzért szakértő kezeikbe veszik az elvadult telket vagy a minden évben szükséges alakítások terhét.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló metszés alakító metszés