Régi népélet naptára

2019.01.21. 08:45 - kapanyél

depositphotos_12135639-stock-photo-tuscany-wineyard-in-winter.jpg

Január - Boldogasszony hava

4. hét:

- január 21. (Ágnes): Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.

- január 22. (Vince): Egyes helyeken "vincevesszőt" vágtak, és a szobában vízbe állították. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő évi termést.

A gazdák szerint ezen a napon sok bort kell inni, hogy bő legyen a termés.

Az időjárásra is odafigyeltek: szép, napos idő jó bortermést, a rossz idő viszont silányat ígért: "Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod."

- január 25. (Pál): "Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág (vagy ember) hullik döggel."

A derült idő azt jelentette, hogy még sokáig lesz hideg. A kemény téli időjárás változását is jósolták erre a napra: "Pál fordulás - télfordulás".

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás bor termés régi népélet naptára

Hét oktávos virágágyás

2019.01.16. 05:00 - kkm.furdancs

zongkertben_06.jpg

Bolygónk nagy és sokan élnek rajta, ezért kevés ötlet üthet szöget agyunkba anélkül, hogy egymillió találatot ne eredményezzen internetes rákereséskor. Épp egy versenyzongora átépítésén szorgoskodom és szerkesztőnk szerint kudarc esetén még készíthetek belőle magaságyat, melynek előnyeit többször taglaltuk e hasábokon. E megjegyzés volt mai témánk inspirálója. Zongora a kertben - kert a zongorában.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: válogatás magaságy

Régi népélet naptára

2019.01.14. 08:53 - kapanyél

eb2d569c618656dc9c7a72af41e8bbaff20f.jpg

Január - Boldogasszony hava

3. hét:

- január 17. (Antal): Remete Szent Antal napja, aki már a középkorban a háziállatok, köztük a disznó védőszentje volt. Szent Antal tüzének nevezték az orbáncot, és bizonyos helyeken abban hittek, hogy ha három Antal nevű ember áll a beteg ágya mellett, ott elszív egy pipa dohányt és a betegre fújja a füstöt, akkor leveszik az orbáncos betegről a tüzet.

A Remete Szent Antalhoz kapcsolódó hiedelmek később Páduai Szent Antal (napja június 13.) alakjával összemosódtak, ezért pl. a "Ha esik, Szent Antal elviszi a szénát" mindkét napon megjelenik a népi jóslatok között.

- január 18. (Piroska): "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy". Azt is tartották, hogy az a lány, aki ezen a napon piros kendőt köt a nyakába, még abban az esztendőben férjhez megy.

- január 20. (Fábián, Sebestyén): Az első tavaszébresztő nap. Ekkortájt indul meg a fákban a nedvkeringés.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tavasz időjárás régi népélet naptára

Zöldségleves Amerika előtt és után

2019.01.09. 05:00 - kkm.furdancs

7e249060cc1a8106be8253d1e98d7e2a.jpg

Bármerre nyúlunk a zöldségesnél vagy fűszeres polcon, az élelmiszerek jó része Amerika felfedezésének és ázsiai kereskedelmi útvonalaknak köszönhető. Legnépszerűbb, legmagyarosabb ételeink burgonyában fetrengenek, őrölt paprikától vöröslenek, a lecsóból talán csak a víz hazai származású. A reggeli cigi-kávé és pattogatott kukorica is Kolumbusznak köszönhető. Felötlik a kérdés, hogy mit termesztettek eleink 1492+meghonosodás előtt?

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: történelem gasztronómia zöldség zöldségek

A gabonatermesztők évindító rendezvénye a Debreceni Egyetemen

2019.01.07. 08:26 - kapanyél

2019. január 17 -én a Debreceni Egyetemen folytatja rendezvénysorozatát, a KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatot a szervező Magro.hu mezőgazdasági piactér. Vallják: egy jó kukorica- vagy búzatermesztő folyamatosan képezi magát, tartja a lépést a gabonatermesztés technológiai újdonságaival és tudja, ami tegnap megfelelő volt, az ma már nem biztos, hogy elég, létezhetnek hatékonyabb megoldások. A profi és a kezdő gabonatermesztőket egyaránt várják az egész napos konferenciára.

Keresi a lehetőségét, hogy az új tudást minél hamarabb megszerezze? Szerencsére most könnyű dolga van. A Magro.hu decemberi eseménye igazi szakmai feltöltődést kínál a tavaszi munkálatok megkezdése előtt a 2019. január 17-én a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán.

fejleckep_1.jpg

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: konferencia búza kukorica Magro.hu

Miből lett a káposzta?

2019.01.02. 05:00 - kkm.furdancs

vadalma_az_idei_ev_faja_00.jpg

Éva almája (amit megevett) idealizált festményeken, idealizált formában látható, hiszen a mitológia szerint sem létezhettek tiszteletreméltóan kitartó és türelmes növénynemesítők, akiknek a számos méretű és alakú, de a vadalmánál mindenképp édesebb fajtákat köszönhetjük. Képünkön a vadalma látható, melybe beleharapni inkább a kíváncsiság (első alkalommal) és éhség diktálja, mint élvezet. A vadalma még mindig az ősére legjobban hasonlító gyümölcs/zöldség kedvenc növényeink közül. Habkönnyű válogatásunk ezek fennmaradt eredeti példányai közül szemezget.

elolvasom

5 komment

Virítsd a dohányt!

2018.12.27. 05:00 - kkm.furdancs

Mióta a fináncot feltalálták, a dohány (Nicotiana faj) termesztése és házi feldolgozása a fekete disznóvágással vetélkedett kockázatát tekintve. Mikor a pénzügyőr megtalálta a padláson elrejtett dohányvágót, játékkönyvekhez hasonlóan közölte: "Kalandod ezzel véget ért". A dohánytermékek szabályozása azóta csak szigorodott, házi termesztése továbbra is felvethet kérdéseket a hatóság részéről. Másrészt elszívható végeredmény produkálása nagyon nehéz, a fermentálás szakértelmet igényel. Termesszünk inkább paradicsomot, vagy paradihányt.

tobacco-plants.jpg

Vadon növő fajtája (Selyemkóró) sem ajánlott ültetésre, mert kifejezetten intenzív és haszna erősen vitatott  mezőgazdász körökben, kivéve a méhészeket, mert méz is készül belőle. Látványos dísznövényként telepítve viszont kárt nem okoz. A kereskedelemben is kapható Szárnyalt Díszdohány virágai bódító illatot árasztva az esti órákban nyílnak. Gondozása egyszerű, életerős, nem kényeskedő balkonvirág.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: dohány díszdohány

Mit nem eszünk jövőre?

2018.12.19. 05:00 - kkm.furdancs

Munkaerőhiány, járványos betegség, kártevők elszaporodása, túlszedés, éghajlatváltozás ritkítja itthon termelt haszonnövényeink listáját. Ez nem csak termelés-csökkenést jelent, hanem akár kollektív lemondást egy fajta nagyüzemi termeléséről is. A mezőgazdaság mindig is változó körülmények közötti, kockázatot rejtő szakma volt. Tekintsünk el attól a legalább húsz (vagy húszezer?) éve mantrázott - változatos okokat soroló - panaszáradattól, mellyel a megszólaltatott gazdák mindig megindokolják az áremelkedéseket, mert az utóbbi években bárki által megfigyelhető folyamatok kezdődtek akár biológiai, akár társadalmi - munkaerőpiaci értelemben. 

szamoca_oth_18582-4_vbig.jpg

Míg az aszály vagy elfagyás egy szezon termését tette tönkre, hosszú távú hatásokat eredményez például a munkaerőhiány vagy valamely különösen szívós, kiirthatatlan kártevő megtelepedése, a betiltott és egyelőre nem helyettesített növényvédő szerek hiánya. Ma szemlézünk ezekből a veszélyeztetett haszonnövényekből és ritkulások okairól. Nincs még minden veszve, hiszen néhányukat kis területen (akár társasházi előkertben, sőt erkélyen-balkonon is) életben tarthatjuk. 

elolvasom

10 komment Címkék: betegségek málna aszály kártevő szamóca

Negatív kalóriájú zöldségek, gyümölcsök

2018.12.14. 05:00 - kkm.furdancs

Áltudományosnak ható kifejezéssel indítunk, hiszen azt sugallja, hogy csak ülnünk kell és mohón falnunk a fogyáshoz. Pedig tény: A negatív kalóriájú élelmiszerek lebontásához, megemésztéséhez és felszívódásához több energiára van szükség, mint amennyi magukból az ételekből származik. A többlet energiaigény a szervezet zsírtartalékait égeti el. 

maxresdefault_4.jpg

Ezek fogyasztása napi másfél kilogramm súlycsökkenést okoz, szemben a böjtöléssel, ami napi fél kilót jelent. - írja egy fogyókúrás könyv. Ennek igazságtartalmában nem foglalnék állást, de felsorolom a hazánkban piacon is megvásárolható vagy otthon termelhető, negatív kalóriás képviselőiket. Mellé három egzotikus termény részletesebb bemutatása társul. Az okra, guava és licsi formájában és bizonyára ízében is különlegességnek számít, ismerjük meg őket!

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: fogyókúra gyógyhatás Egzotikus növények

Ajándéktippek kertészeknek és hozzátartozóknak

2018.12.12. 05:00 - kkm.furdancs

Az ünnepi ajándékozás számos bakit rejt. Ötlethiányban szenvedve távolabbi rokonunknak - aki valamilyen hobbit űz - vásároljunk könyvet, abból nem lehet baj. Nem? Ha túl általános könyvet választunk, mintha Bálint gazdát lepnénk meg egy "Növénytermesztés kezdőknek" kötettel. Tájékozódjunk vagy találjunk ki valamilyen frappáns felvezetést, hátha megússzuk a kínos pillanatokat, jobb esetben örömet szerzünk az ajándékozottnak. Bármi jobb, mint a nyakkendő - határidőnapló pusztító kombinációja.

00_1.jpg

Segítségül olyan kertészeti témákat választottam, mely nyitott érdeklődésű emberek számára kipróbálandó kihívást rejt, másoknak érdekesség, de mindenképp figyelmesség. Kezdő növénytermesztőket, friss telektulajdonosokat céloztunk meg szakirodalom-ajánlóval, de a biogazdálkodás és termesztőberendezések iránt érdeklődő profik is megtalálják számításukat (mert hogy akad köztük bőven akciósan leértékelt kötet).

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: ajánló könyv karácsony ajándék könyvajánló