Biztonságos permetezés a kiskertben

2020.03.24. 05:00 - kkm.furdancs

Egy rémisztő illusztrációval indul mai írásunk. A jelenet tagadása mindennek, melyet a biztonságos permetezésről, bölcs helyzetfelismerésről és a hosszú, egészségben töltött életről alkottunk magunkban, vagy amit a józan ész diktál.

c_1.jpg

A hobbikertészek (tehát szakképesítés nélküli kertészek) csak akkor használhatják az adott növényvédő szereket, ha azok a házi- és kiskertekben is engedélyezettek. Nagy előnye ennek a szabályozásnak, hogy száműzték a mérgező, rendkívül mérgező, valamint maró szereket a házi kertekből. Azonban még a legenyhébb vegyszerek is lehetnek mérgezőek helytelen kezelés esetén. Néhány fogalmat és tanácsot osztunk meg az engedélyhez kötött hozzáférésről (forgalmi kategória) és kezelésükről, illetve munkavédelmi szabályokról.

 Forgalmi kategóriák
A kereskedelmi forgalomban kapható növényvédő szereket hazánkban jelenleg három, ún.forgalmi kategóriába sorolják. A kategóriajelzés az adott növényvédő szer megvásárlásának és felhasználásának lehetőségét szabályozza a következőképpen:
I. forgalmi kategória. Az ebbe a csoportba tartozó növényvédő szerek vásárlása és felhasználása felsőfokú növényvédelmi szakképesítéshez kötött.
II. forgalmi kategória. Az e kategóriába tartozó növényvédő szerek saját célú vásárlása és felhasználása növényvédelmi szakismeretekhez kötött (pl. egyetemi vagy főiskolai képzés során növényvédelmi tárgyakból sikeres vizsgát tett vagy 80 órás „zöldkönyves”növényvédelmi alaptanfolyamot végzett, amelyet a megfelelő dokumentum igazol).
III. forgalmi kategória. Ezek az ún. szabadforgalmú készítmények, amelyek vásárlása és felhasználása szakképesítéshez nem kötött.

A növényvédő szer árusítása engedélyköteles tevékenység, csak képesített eladó közreműködésével történhet. Tudni kell továbbá, hogy lakott területrészen, üdülőterületen, házikertben csak II. vagy III. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő szereket szabad felhasználni! (A növényvédő szerekre vonatkozó szeszesital-fogyasztási tilalom a növényvédelmi tevékenység megkezdése előtt 8 órával lép életbe, és a munka befejezését követő 8 órán keresztül tart. Növényvédő szeres munkavégzés közben étkezni, dohányozni tilos.)  

image7.gif

Használat előtt tanulmányozzuk a szer kezelési utasítását!

Fontos! Növényvédelmi tevékenységet 18. évet betöltött személy, legalább 8 általános iskolai végzettséggel, a meghatározott szakképesítéssel végezhet. A szakképesítésre, végzettségre vonatkozó részletes előírásokat külön rendelet szabályozza. A változatosabb, több lehetőséget kínáló, egyben kfinomultabb növényvédelmi megoldások megvalósításához érdemes elvégezni a II. forgalmi kategóriájú szerek megvásárlására és felhasználására jogosító növényvédelmi alaptanfolyamot. A képzések aktuális helyszíneiről és időpontjairól a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) területi (megyei vagy fővárosi) szervezeteinél, ill. a kamara honlapján lehet tájékozódni. 

Munkaegészségügyi és élelmezés-egészségügyi várakozási idő
A növényvédő szerek használata során mindenképpen figyelembe kell vennünk az adott készítmény humán-egészségügyi szempontból fontos jellemzőit is: Munkaegészségügyi várakozási idő (MVI). A napokban kifejezett azon időtartam, amelynek lejárta előtt a növényvédő szerrel kezelt területen bármilyen munkát csak az előírt védőfelszerelésben lehet végezni. Ha az MVI 0 nap, akkor védőfelszerelés nélkül a kezelést követő napon lehet munkát végezni. Házikertben törekedjünk a 0 napos MVI-jű növényvédő szerek használatára, mivel a kert – pl. az ültetvényekkel ellentétben – mindennapi életterünk! 

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő
Napokban kifejezett azon időtartam, amelynek az adott növényvédő szeres kezelés és a szüret, ill. betakarítás között kell eltelnie. (Dísznövények esetében nincsen ÉVI) Törekedjünk a rövid ÉVI -jű szerek használatára, mert az ÉVI lejárta előtt leszedett gyümölcs vagy betakarított zöldség esetében nem garantálható, hogy a termény a megengedett hatóanyag-maradék értéknél kevesebb hatóanyagot tartalmaz! Mivel a kertben sokszor előfordul, hogy többféle növényt kis területen termesztünk, mindenképpen ügyeljünk arra is, hogy az adott növény valamely károsítója elleni permetezésekor a permetlé más kultúrára ne sodródjon vagy csepegjen rá! Hiába ugyanarról a szerről van szó, mégis lehetséges, hogy az ÉVI növényfajonként eltér (pl. a Karate Zeon5CS ÉVI-je almában 3 nap, de fekete bodzában 14 nap). Komplex kezelés (több növényvédő szer együttes használata) esetén a várakozási időt a legkésőbb lejáró (legtovább tartó) várakozási idejű szer határozza meg!
 image5_3.jpg

Biztonságos munkavégzéshez hasznos olvasmánynak ajánlom a
"Munkavédelem a kémiai növényvédelemben" című, ezen a linken elérhető segédanyagot

A házikerti növényvédelem során is kötelező az előírt védőöltözékek és védőeszközök használata! Ezekről az információkról előzetesen tájékozódnunk kell (pl. az adott készítmény Biztonsági adatlapjából, a Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok c. kiadvány (l. előbb) aktuális kötetéből vagy a szer csomagolásán feltüntetett adatok alapján), és az előírásokat saját egészségünk védelme érdekében is szigorúan be kell tartani! A védőöltözékek és védőeszközök használatát a növényvédő szer előkészítőire és a növényvédelmi kezelést végzőkre külön írják elő.  Ha értékesítési céllal termesztünk növényeket, akkor az elvégzett kémiai növényvédelmi kezelésekről kötelező szabályos nyilvántartást vezetni. Ezt a dokumentumot permetezési naplónak nevezzük. Ez tartalmazza a növényvédelmi kezelés helyét, idejét, a kezelt növényt, a felhasznált növényvédő szer (szerek) nevét, mennyiségét és a várakozási időket. A dokumentumot öt évig meg kell őrizni, és másolatát az áruhoz mellékelni kell, vagy árusításkor fel kell mutatni.

Megjegyzendő azonban, hogy ha csak saját fogyasztásra, felhasználásra termesztünk növényeket, akkor is célszerű az elvégzett kezelésekről a jelzett nyilvántartást vezetni, mert pl., ha a kezelések ellenére mégis valamilyen növényvédelmi problémával szembesülünk, és emiatt növényvédő szakemberhez fordulunk segítségért, akkor valószínűleg az egyik első kérdése az lesz, hogy a jelzett időpontig pontosan milyen növényvédelmi kezelések történtek (mivel, mikor, hányszor, milyen dózisban stb.).

image4_9.jpg

A növényvédő szerek tárolása, hulladékkezelés
Növényvédő szerek vásárlásánál lehetőség szerint csak az adott kezeléshez vagy rövid időszakon belüli felhasználáshoz szükséges mennyiséget vegyünk. Amennyiben a készítményeket tárolni kell, azt élelmiszerektől elkülönítetten, fagymentes, száraz helyen, az eredeti, zárt vagy visszazárt csomagolásban tegyük. A kiürült csomagolóanyagot is ily módon tároljuk. A csomagolóanyagokat 2 L vagy kg űrtartalomig (zacskó, flakon, üveg, ampulla stb.) megfelelő tisztítást (háromszoros vizes öblítés) követően a kommunális hulladékban elhelyezhetjük. Ennél nagyobb űrtartalom esetén a veszélyes hulladékok megsemmisítésére vonatkozó rendszabályok szerint kell eljárnunk. A permetezések végeztével megmaradt permetlevet gomba- és rovarölő szereknél háromszoros, gyomirtó szereknél tízszeres hígításban a kezelt területre juttassuk ki. 

További, bővebb információ és tudásanyag a biokertészet mellett néha szükségszerű vegyszeres védekezést részletesebben ismertető könyvben, a Növényvédelem vegyszerek nélkül a kiskertekben című kötetben olvasható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

Szólj hozzá! Címkék: növényvédőszer növényvédelem permetezés permet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása