Tanácsok növények beszerzéséhez

2020.02.20. 05:00 - kkm.furdancs

a.jpg

Szép lassan aktuálissá válik facsemeték és cserjék, később palánták beszerzése, de előtte egy körültekintő tervezés, hiszen később már nehézkes korrigálni például egy gyümölcsültetvény rossz telepítését. Miután pedig alaposan felmértük kertünk adottságait, és már a telepítést megelőzően törekedtünk a kedvező feltételek kialakítására (pl. előzetes gyommentesítés, szükség szerinti tápanyag-utánpótlás, öntözési lehetőség megoldása), továbbá átgondoltuk, hogy az adott körülmények között milyen növényfajokat tudnánk eredményesen ültetni, ill. termeszteni, a következő, nagy körültekintést igénylő feladat az egészséges növényanyag vásárlása.

Mielőtt megvásárolunk egy növényt, tüzetesen vizsgáljuk meg, hogy bárminemű rendellenes elváltozástól, károsítóktól mentes-e. Bizonyos tünetek az értékesítés során a nem megfelelő tartási körülményekből adódhatnak, ezek egy részét utólag, az optimális élőhelyi feltételek megteremtésével és megfelelő ápolással még viszonylag könnyebben kezelhetjük. Vannak azonban olyan növény-egészségügyi problémák, amelyek időben (vásárlás előtt) történő felismerésével kiküszöbölhetjük, hogy olyan növényt ültessünk kertünkbe, amelynek megvásárlásával nem kívánt károsítókat is beszerzünk.

aa.jpg

Több kártevő és kórokozó éveken keresztül tartó növényvédelmi gondot jelenthet, nem beszélve azokról a károsítókról (pl. vírusok), amelyektől a fertőzött növény kertünkben már nem mentesíthető. Különösen gyümölcsfák esetében ügyeljünk a minőségi, vírusmentes szaporítóanyag beszerzésére! Ellenőrizzük továbbá, hogy a fás részeken sérülések, kéreghibák, rákos sebek, mézgásodás, besüppedő foltok, rendellenes kinövések, pajzstetvek ne legyenek. Ha lehetőség van rá, vizsgáljuk meg a gyökérzetet is, amelynek épnek, egészségesnek, megfelelő méretűnek,
megvastagodásoktól, duzzanatoktól, daganatoktól, gubacsoktól stb. mentesnek kell lennie. Kerüljük a növény méretéhez képest túlságosan kicsi földlabdával árult növényanyag megvásárlását, mert ezek a kiültetést követően valószínűleg vontatottan fognak fejlődni.

aaaa.jpg

Ha nagy méretűre növő díszfákat szeretnénk vásárolni, tisztában kell lennünk azzal, hogy házikerti lehetőségeinket figyelembe véve általában nem áll rendelkezésre az a speciális eszközállomány, amellyel a több méter magas fák lombját hatékonyan tudnánk megvédeni a károsító szervezetekkel szemben! Így számos fenyőféle, vadgesztenye, platán, fűzfa vagy akár a dió esetében e fajok jellegzetes, részben egyedi károsítói ellen aligha lesz módunk permetezéssel eredményesen védekezni. Bizonyos károsítókkal „együtt lehet ugyan élni”, de
hosszabb távon ezek semmiképpen sem tesznek jót a növény kondíciójának, ill. a díszítőértéket is csökkentik.
Zöldség- és dísznövénypalánták vásárlásakor is fontos, hogy a növények a faj- és fajtajellemzőket mutató, egészséges, jó kondícióban lévő példányok legyenek.

aasa.jpg

A zöldségfélék és dísznövények fiatal példányain is lehetnek már károsítók. Ha a levelek pl. fakók, sárgásfehérek és a hajtáselágazásoknál, valamint a fonáki részen finom, pókhálószerű szövedék látható, akkor takácsatkával van dolgunk. Ilyen töveket semmiképpen ne vegyünk meg, mert a közönséges takácsatka rendkívül széles tápnövény-körű faj, így más növényekre is könnyen átmászhat, az ellene történő védekezés pedig nem egyszerű feladat. A fénylő, ragacsos, csillogó levelű növények pajzstetvesek, levéltetvesek lehetnek, ilyen töveket se vásároljunk. Párás körülmények között, az árudában sűrűn egymás mellett tartott növényeken pedig különböző kórokozók (pl. a fehéres bevonatot képző lisztharmat vagy a szürkés színű, sűrű penészgyepet alkotó, rothadást is okozó botrítisz) telepedhetnek meg.

A leírtakból kitűnik, a növényvédelem fontos alapja egészséges csemeték-palánták beszerzése. Fontos, de nem elegendő a teljes védekezéshez. Ezért ajánljuk figyelmükbe dr. Vétek Gábor és dr. Nagy Géza "Kártevők és kórokozók a kertben" című könyvének 3., javított - bővített kiadását. A kötet felöleli a vegyszeres növényvédelem egészét beszerzéstől munkavédelmi szabályokig.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló növényvédelem palánta facsemete

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása