Tápföldek palántaneveléshez

2020.01.23. 05:00 - kkm.furdancs

Néhány hét múlva elérkezik a pillanat, mikor a palántának szánt magokat elültetjük egy jó meleg helyen. Ajánlatos kifejezetten mag- és palántanevelésre forgalmazott táptalajt vásárolni. Steril, tömörsége és nedvességtartalma ideális. A vetni vagy nevelni kívánt növényfajtához, amennyiben speciális tápanyag-igénye van, válasszunk megfelelő termőközeget. Az általános virágföld nyújtotta tápanyagokhoz képest "személyre szabott" arányú, előregyártott keverékeket vásárolhatunk például a muskátli, fenyő, áfonya neveléshez, vagy akár kaktuszhoz és orchideához.

indoor2_newsprepper_com.jpg

Ismerjük a jelenséget, mikor például paradicsomültetvényünk látványosan kálciumhiánytól szenved, más növények pedig csak vegetálnak vagy feladják és elpusztulnak. Trágyázás nélküli kertészkedésnél (többek között) ezért fontos a vetésforgó alkalmazása vagy talajpihentetés, hogy az előzőleg ott felnevelt növény által nagyobb arányban felvett tápanyagokat természetes úton pótolni hagyjuk. Röviden szó esik a termesztőközeg, tehát a palántaföld kiválasztásáról, valamint a forgalmazott földek választékáról.

Fotóillusztrációként szerepel a Florimo gyártó kínálata, mely bizonyíték, mennyire specializált és "növényre öntött" a termesztőtalajok kínálata.A gyártó weblapja nem reklámként került hivatkozási alapnak, inkább vásárlóbarát, igényes kidolgozású tartalma és külleme, valamint a máshol ritkán megtalálható termékinformációk miatt. Például ilyen a táptalaj összetevőit bemutató, minden termék mellett szereplő grafika:

image3_25.jpg

A szakmai részt Takácsné dr. Hájos Mária egyetemi docens, tanszékvezető " Zöldségtermesztés I." című jegyzetéből, a nyilvános elérhető leghitelesebb forrásból ollóztam.

Palántaföld vagy termesztő közeggel szemben támasztott követelmények:
Nagy humusz tartalom, ehhez speciális keverékeket használnak, melyet a felhasználó igénye szerint dúsítanak hosszú tápanyagleadású (retardált) műtrágyákkal, sőt az optimális pH=6 értéket is beállítják. Ilyen pl. a Pindstrup tőzeg, amelynek szálmérete 0,6-6 mm. Kifejezett előnye, hogy újranedvesíthető. Fontos továbbá a jó víztartó képesség, amelyet a megfelelő szálméret biztosít.

2_3.jpg
A hazai termesztésben ma már jórészt hibrid vetőmagot használnak. Ez jelentős költséget, de emellett jó minőséget, egységes állományt (egyöntetűséget) és ellenálló-képességet jelent. Ez csak akkor garantálható, ha kellő technológiai színvonalat biztosítunk, a növényt igényeinek megfelelően „kiszolgáljuk”, melynek kezdeti szakasza a palántanevelés. Drágább szaporítóanyagnál hazárd dolog lenne gyenge és kétes minőségű termesztő közeget használni a palántaneveléshez, mert ezáltal a genetikailag meghatározott előnyök nem érvényesülnek.

A hazai forgalomba lévő termesztő közegek között jelentős különbségek lehetnek. A saját keverék összeállításához mindenki egyedi receptúra szerint rakja össze különböző tőzegek, perlitek és tápanyagok keverékét.

1_4.jpg

Aki nem rendelkezik ilyen tapasztalattal, javasolt a KEKKILÄ DSM2W típusú palántanevelő közeg, melynek minősége megbízható, a csomagoláson feltüntetett tápanyag koncentráció biztosnak tűnik, szerkezete jó, fokozott vízellátás esetén sem tömörödik, továbbá a kedvező pH (kb. 6,5) jó kelést eredményez. Abban az esetben, ha más forrásból használunk tőzeget (pl. natúr balti tőzeg), fontos a pH 6-7 közé történő beállítása, melyhez Futor-t lehet sikerrel használni. A túl savas (<5 pH), valamint a lúgos (>pH 8) közeg a növények pusztulását okozhatja. Ha a bálákban nem egységes a tőzeg minősége (tápanyagtartalma), ajánlott azokat megbontani. Célszerű 4 db 250 literes bálát kibontani és összekeverni, hogy azt követően 1 m3-re vonatkozó tápanyagmennyiséget hozzá lehessen keverni. Előfordulnak túlbuzgó termelők, akik idejekorán vásárolnak meg nagy mennyiségű termesztő közeget (esetleg akció miatt) és a szabad ég alatt tárolják hosszú időn át. Ez tápanyag kimosódást, minőségromlást okozhat, ezért a megfelelő tárolásra oda kell figyelni.

Az ömlesztetten szállított tőzegnél problémát jelenthet a nagy sótartalom, ezért az igényes termelő EC és pH mérővel rendelkezzen, hogy a megfelelő kémhatást és sótartalmat be tudja állítani. Számos kísérlet bizonyítja, hogy magyar és baltikumi tőzeg keveréke jó eredményt adhat, de ehhez ismerni kell azok tápanyagszintjét és minőségét. Ha ez nem megoldható, a korábban említett Kekkilä palántanevelő közeg minden bizonnyal eredményes lehet.

3_2.jpg

Palántanevelés eszközeinél fontos szerepe van a tálcák megfelelő előkészítésének. Ezeket fertőtleníteni kell 10 %-os Hypo vagy 3 %-os Formalin oldattal, fa rekeszeknél gázperzselővel. Ezt követően töltjük meg szaporító közeggel, melyet előtte már meleg helyre vittünk, hogy a csírázási hőmérséklet körüli értékre felmelegedjen. Ezt követően nedvesítsük, amit ellenőrizni kell - összenyomást követően ne folyjon belőle víz.

A palántanevelésről korábban írtunk. Például: Vetőmagtól a palántáig

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: tápanyag palánta palántázás virágföld

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása