Támogatott gyógynövénytermesztés a láthatáron!

2019.12.19. 05:00 - kkm.furdancs

levendula_mezo.jpg

A vadászó-gyűjtögető életmód jócskán visszaszorult az utóbbi pár ezer évben. Utolsó - életvitelszerű - művelői a bodzát, csigát, gyógynövényeket kereskedelmi felvásárlók részére kutatók. Bárhová is lépünk, minden talpalatnyi földnek helyrajzi száma és tulajdonosa van. Nem biztos, hogy engedélyezik rétjeiken vagy erdeikben való keresgélést. Ahol nincs akadály - például közutak mentén - ott inkább ne is szüreteljenek, tekintve a termés szénhidrogén-származék és ólomtartalmát. A feldolgozóknak sem hatékony néhányszoz tíz kilós adagokban, rendszertelenül fogadni a növényeket. Az ipari növénytermesztés csodákra képes, miért ne ültetvényeken, ellenőrzött és tervezhető módon állítanák elő a számos iparág alanyagának számító növényeket?

Az elmúlt évek poloska- és egyéb rovarinváziói után felértékelődik erényük, hogy a kultúrnövényekkel szemben a kártevők érdeklődése elhanyagolható irántuk. Emellett génjeik a legmostohább körülmények közötti túlélésre programozottak, tehát igénytelenek, szárazságtűrők. Az agrártárca figyelmét is felkeltették a fentiek, így nemsokára támogatott mezőgazdasági ág lesz a gyógynövénytermesztés. Kis csokrot gyűjtve a témában megjelent cikkekből, talán sikerül felkelteni kihasználatlan telekkel (nagy sűrűségben termeszthetők, tehát nem kell nagybirtok hozzá) rendelkező olvasóinkat, vagy akik már belefáradtak a kockázatos primőrtermesztésbe.

gyogynoveny1-e1453987534363.jpg

Felvirágzik a gyógynövénytermesztés Magyarországon? - tette fel a költői kérdést még áprilisban az agraragazat.hu, s mintha a jövőbe látott volna, novemberben már "Reneszánszát éli a gyógynövénytermesztés Magyarországon" címmel jelent meg hír a témáról, sajnos azonban "Munkaerőhiány is nehezíti a gyógynövények gyűjtését és termesztését". Végül előpremutatásként "Új stratégiát dolgoztak ki a gyógynövényipar fejlesztéséért az ágazat szereplői – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gyógynövény alosztályának elnöke" - írja a Világgazdaság cikke.

szerklead-herbal-600x400.jpg

A puszta lelkesedés, telek és pénz nem elég a sikeres földműveléshez, ezért a felsőoktatás kínálta Gyógynövénytermesztő, de akár Gyógynövénytermesztő szakember szakon végzett tanulmányok során válhatnak a szakma felkészült gyakorlóivá. Alapismeretekhez a könyvesboltokban és antikváriumokban fellelhető szakirodalom érhető el felületes keresés után:
- Babulka Péter - Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket!
- Galambosi Bertalan - 88 színes oldal a fűszer- és gyógynövényekről
- Gyógynövények titkai - Gyógyító természet 1.
- Ingrid Schönfelder, Peter Schönfelder - Gyógynövényhatározó
- Isépy István - Gyógynövények
- Lesley Bremness - Fűszer- és gyógynövények
- Németh Imréné Éva – Gyógynövény ABC
- Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Szabó László Gy. - Gyógynövényismeret
- Zelenyák János - A gyógynövények hatása és használata
- Varró Aladár Béla - Gyógynövények gyógyhatásai

Egy kattintással, keresgélés nélkül viszonylag friss (2011.), a Mezőgazda Kiadó gondozásában megjelent Bernáth Jenő, Németh Éva: Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása című könyvet vásárolhatják meg.
Tartalma az egyes fajokhoz és termesztési munkafolyamatokhoz kötődő botanikai leírás, drog és hatóanyag, előfordulás és környezeti igény, fajták, termesztés, elsődleges feldolgozás, tárolás, szaporítóanyag-előállítás, farmakológiai hatás, felhasználás. A könyvben található CD-melléklettel a növények felismerését segítik elő, amire különösen a gyűjtött fajok megismerésében van szüksége az olvasónak.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: termesztés gyógynövény agrártámogatás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása