Egy kis (víz)kultúrát ajándékba

2019.11.28. 05:00 - kkm.furdancs

26194.jpg

Közeledik a karácsonyi ajándékozás tépelődésre okot adó előkészítése. Akár az idősek otthonáig előretekintő szülők szívesen ajándékoznak  nevelő célzatú játékokat, melyek a gondoskodást és felelősségvállalást erősítik gyerekeikben.  Valami Tamagochi klónt, rosszabb esetben kisállatot. A project - gondoljunk a húsvéti nyuszikra - zömében baljós fordulatot vesz néhány hét után, mikor a gyerek megunja a kikönyörgött állatot. Mai írásunkban dísznövényeket, sőt, egy komplett technológiát ajánlunk ajándéktippként. 

Azokban az országokban, ahol a vízkultúrás növénytartásnak nagyobb hagyományai vannak, sok évvel ezelőtt végzett felmérések mutatták, hogy az emberek szívesen vettek ajándékba is ilyen növényeket. Nálunk ilyen felmérések nem készültek, de nagy eltérések nem lehetnek, hiszen a vízkultúrás növények dekoratívak,  választékosak, könnyen kezelhetők, természetesek, és tartósak.

A növények - és természetesen a vízkultúrás növények is - a legkülönfélébb ízlésű, korú és felfogású embereknek egyformán kedves és szép ajándékot jelentenek. Minden lakáshoz és minden jellemhez van megfelelő virág. Ha nem is ismerjük közelebbről a megajándékozni kívánt személyt, pl. bemutatkozó látogatás alkalmával, egy időtálló, dekoratív edényben álló vízkultúrás növény olyan ajándék, amellyel a megajándékozottnak sokáig az emlékezetében maradunk, mert a növények sokáig fognak örömet szerezni neki.

maxresdefault2.jpg

A vízkultúrás együttes ajándékozására számtalan ok kínálkozik. Egy kis növény valami szép kerámiatálban a vendéglátónak, szép asztali tálban közeli ismerősnek születésnapjára, karácsonyra, anyák napjára vagy húsvétra. Mutatós szoliternövények vagy kisebb padlótálak esküvőkre is illő ajándékok lehetnek, amelyek a megajándékozottaknak évekig sok örömet szerezhetnek. Egy fehér művészi porcelánkaspó a hozzá illő fehér virágú növénnyel ízléses csomagolásban igazán mutatós esküvői ajándék. Húsvétra a sárga tónusok illenek, karácsonykor a piros az uralkodó szín. Éppen az ajándékok esetében ügyeljünk az edény, a növény és a csomagolás közötti harmóniára. Így lesz egy egyszerű kis kaspóból különleges személyes ajándék, pl. a pirosan virágzó Anthuríumot piros edényben piros szerpentinekkel „feldíszítve” adjuk a háziasszonynak a szilveszteri partira.

0e76762f5e25ee474b1538c3527d485a.jpg
Ajándékként kétségkívül a csúcsot jelentik a szépen betelepített művészi tálak. Az összeállítások nagyon hatásosak lehetnek, és mindig az alkalomnak megfelelő növényekből válogathatjuk őket össze. A virágnyelv nem veszett ki, csak ma kevésbé figyelünk rá. Egyes növények, különösen a ritka vagy új fajták, fajták elsősorban a fiatalabb generációk körében örvendenek nagy népszerűségnek. A hozzávalók, eszközök, kisegítők széles választéka ma igazán sok lehetőséget kínál arra, hogy a növényt megfelelő „körítéssel” adhassuk át a megajándékozottnak. A kerámiaedények között választhatunk az egészen egyszerű rusztikustól a művészi, vagyont érő porcelánedényig, a nagyság, a szín, az alak, a forma, az alapanyaga szerint igazán bő a választék, és minden alkalomra, szinte minden személyre szabva található illő összeállítás. Nagyon kedvelt ajándékot képeznek a vegyesen telepített edények kis szobai csobogóval, szökőkúttal.

spider-plant-in-water.jpg
Az ilyen vízkultúrák még újdonságok és eredetiek, valahogy az életigenlést és az egészséggel törődést jelképezik. A vízkultúrás növény mint ajándék problémákat is felvet, mindenek előtt a megajándékozottban, mivel azok, akik ekkor találkoznak először a vízkultúrával, nem tudják, hogyan öntözzék, hova állítsák, hogyan, mikor és milyen tápsókkal lássák el? Ezek olyan kérdések, amelyek elkerülhetetlenül fölmerülnek. Ezért nagyon jó, ha az ajándék mellé egy vízkultúrás kezelési útmutatót vagy valamilyen további információt nyújtó segítséget is ajándékozunk. A jó szakkereskedésben erre a vásárlók figyelmét külön is felhívják.

Hogy életben is maradjon január közepére és teljes szépségében fejlődjön a növény, ebben a könyvben minden szükséges tudnivaló megtalálható. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

 

Szólj hozzá! Címkék: ajándék dísznövény Vízkultúra

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása