Elektromos ágfűrész teszt

2019.10.16. 05:00 - kkm.furdancs

Bemutatok egy frissen vásárolt, elektromos hálózatról működő gépet. A típus kiválasztásának dilemmáiról előzőekben írtam, most vegyük részletesen szemügyre a gépet. Nem reklám, hasonló berendezést a 23-40e forintos kategóriában több gyártó kínál. Ez viszont piros és még elégedett is vagyok vele, tehát jó szívvel ajánlom!

00_2.jpg

Maximum 5 centi vastag ágaktól, gallyaktól akarom megszabadítani a hosszabbítóval elérhető gyümölcsfákat. Az ember mindig nehezebben fog metszésbe-gallyazásba vagy gyümölcs szüretelésébe, ha gyakori helyváltoztatással kombinált létramászás szükséges hozzá. Ezért fogadják meg a szakkönyvekben ajánlott módszereket és ne eleve hagyják megnőni a fákat.

 A meghajtás szerinti kiválasztás szempontjai az alábbiak voltak:
- Lehetőleg hanyagolom a hőerőgépeket háztartásomban, mert jóval több karbantartást, szakértelmet kíván üzemeltetésük, könnyebben szennyeződnek és mennek tönkre. A nyél alján elhelyezkedő motor és a fűrészfej közötti távolság áthidalása sem annyira problémamentes, mint egy kis teljesítményű fűkaszánál.
- A márkás, mechanikus - ollós megoldás túl drága (motoros fűrész árával vetekedő) ahhoz, hogy még fárasszam is magam kézi metszéssel, a meghosszabbított nyél erőátviteli rendszere hibalehetőséget szül, ráadásul nagyon pontosan kell illeszkedniük az ollópengéknek.
- Az akkumulátoros hajtás rokonszenves addig, míg kiderül, hogy a hirdetett gép ára nem tartalmazza a drága akksit és töltőt. Néhány (hétszilva-) fás kerteknél azoknak ajánlom, akiknek öngyulladással fenyeget zsebében a rengeteg dohány, illetve gazdálkodóknak, ahol realitása van a befektetés megtérülésének.

A hálózati táplálású fűrésznek egyetlen hátránya van csak, a hosszabbító szabta hatókör. Viszont minden fontos része a fejen található, ami - szemben a benzinessel - könnyű konstrukció és a hajtásmechanizmus is rövid. Nem kell üzemanyaggal, olajkenéssel vesződni, csak a láncolaj utántöltésére figyeljünk. Mivel a gallyazás sok nézelődésből és pozíciófoglalásból áll leginkább, maga a vágásmunka rövid ideig tart, ezért alacsony karbantartási igénye miatt hosszú évekig használhatjuk.

Körbenézve a kínálatban, a HECHT 971W reklámjára bukkantam. Amikor megláttam az ízes cseh kedélyességgel előadott bemutatót, már tudtam, hogy új barátság kezdődik, amennyiben a gép teljesíti az ígéreteket.

Műszaki jellemzői: teljesítmény [W] 750, láncvezető hossza [cm] 30, tömeg [kg] 3,2. A  teleszkópos nyél 200 -280 cm közötti tartományban állítható. Az elektromos láncfűrészek 1800+ W teljesítményűek, de itt deklaráltan vékonyabb ágak leszegetésére ajánlott.

agvago24.jpg

agvago01.jpg

A fotón látható alkatrészek, kombinált szerszám és kiegészítők alkotják a csomagot. Aki látott már láncfűrészt, nem okoz fejtörést összeállítása. Ha még nem találkozott ilyennel, most láthatja fázisait.  Így fest összerakva:

agvago12.jpg

Kezdjük a fejjel. A kombinált szerszámmal kicsavarjuk a fekete védőborítás két önzáró tartócsavarját. Láthatóvá válik a lánchajtó tengely és a feszítőmechanizmus.

agvago02.jpg

A két csavarra ráillesztjük a láncvezetőt. Egyezzen a két Hecht felirat szövegiránya, de csak azért, hogy vizuálisan koherens képet mutasson, egyébként mindegy. A két furat ráillik a láncfeszítést végző csapra, a láncvezető furatai tükrözve vannak és a lap megfordítható.

agvago03.jpg

Tegyük rá a láncot! A lánc helyes vágásirányát a műanyagházból kidomborodó ábra segíti, de a fotón is látható. Talán elsőre túl feszesnek hat megfeszítetlen állapotban is, de nyugalom, nyúlni fog, csak győzzük utánaállítani (ez még nem ennek a konkrét gépnek, hanem a láncfűrészeknek általában a tapasztalata).

agvago05.jpg

Igyekezzünk egyben tartani az összeállítást, miközben visszahelyezzük a fedelet. Tegyük rá a csavarokat, de ne húzzuk szakadásig, csak tartsa a fedőlapot. Tövig visszaengedve a lapot, kis holtjátékot mutat a lánc.

agvago06.jpg

A szerszám csavarhúzó részével tudunk láncot feszíteni. Jobbra csavarva egy menetes szár kifelé tolja a láncvezetőt. Legyen feszes, de ne szoruljon a fűrészlánc.

agvago07.jpg

Végül erősen húzzuk meg a csavarokat.

agvago08.jpg

A gépbe biztonsági elemeket is beépítettek, mint láncfék, a vezeték feszülését megakadályozó fül.

agvago23.jpg

A gép automatikus lánckenéssel rendelkezik. Ha nem akarunk első alkalommal egy hosszú száron lógó fejjel bohóckodni, még a nyél összerakása előtt feltölthetjük láncolajjal. Ez a kenés hiányában felforrósodó és meglágyuló láncot óvja. Drágább mint a sima kenőolaj és gyorsan is fogy.

Az étolaj főzésre való, eszükbe se jusson használt étolajat tölteni bele! Kapható környezetvédő bio láncolaj, ami eléggé abszurd életkép ahhoz képest, hogy egy fát akarunk kivágni. Persze ez csak vicc, a láncolaj szanaszét spriccel és bármilyen fáradt- vagy hagyományos kenőolaj károsítja a talajt, aljnövényzetet. Kapunk hozzá mérőedényt, amit ha teletöltünk és abból adagoljuk az olajat...

agvago15.jpg

.. még marad is. Az olajszint könnyen ellenőrizhető az átlátszó jelző (az olajbetöltő nyílás feletti ablak) segítségével. Az olajtartály csak 1.1 dl folyadékot képes befogadni, érdemes figyelemmel követni ürülését. Én a "FIELDMANN MOL Dynamic Forest Láncolaj, 0,6 l" (1190 Ft) választottam, mert ez volt épp kapható a gép mellé.

agvago16.jpg

 Egy utolsó pillantást vetve a fejre, találunk egy gombot, amivel A vágórész szöge 0 és 40 fok között állítható, így megkönnyítve munkát. De sokkal jobban megkönnyítené, ha úgy elforgathatnák, hogy a láncvezető párhuzamos legyen a talajjal. Így lehetne könnyedén csonkolni, hogy az ágcsonk ne valamilyen szöget zárjon be a függőlegessel, hanem felfelé nézzen. Kisebb sebfelület és kevésbé hasonlítana kihegyezett nyárshoz, amin az óvatlanul letottyanó madarak karóba húzzák magukat (bár ennek csekély a valószínűsége). Jár hozzá láncvédő is.

agvago11.jpg

Szintén tartozéka egy imbuszkulcs, amivel a fejet nyélre erősíthetjük öt plusz egy csavar segítségével. Az elektromos csatlakozást jól szigetelt érintkezők biztosítják a nyél belsejében.

agvago22.jpg

agvago10.jpg

Üzem közbeni tárolóhelyet is kialakítottak rajta a kulcsnak, hogy autóba téve ne kelljen keresgélni a szerszámot. A teleszkópos megoldással 200+80 centire állíthatjuk a hatásos magasságot egy erős anyagúnak tetsző marokcsavarral. Vagy hátrébb állunk. Lényeges, hogy vastag, jól megmarkolható, tapadós fogórészt kapott a nyél, így erősen ellent tudunk tartani teljesen kihúzott magasságban is. 

agvago09.jpg

Végül a nyél alján találjuk a véletlen megnyomás ellen biztosított hálózati kapcsolót-kart.  Ez is biztos fogású, a szükséges helyen lágyított műanyagbetéttel csúszásmentesített kialakítású. Egyébként az egész borításra jellemző a szilárd és vastag kialakítás.

agvago14.jpg

agvago13.jpg

Még egyszer az összerakott, vállszíjjal felszerszámozott gép fotója. Kábele rövid, mint minden kerti gépnek. Ennek oka talán az, hogy magunkkal húzva láb alatt van és ha ráléptünk, inkább essen ki a hosszabbító dugaljból, mint hogy saját kábelét nyomorgassuk.

agvago12.jpg

Egy magas diófa volt tesztalanyom, melyről lecsüngő és/vagy korhadt ágak várják a szabadulást. Könnyű megtartani és új lánccal derekas gyorsasággal lehet szeletelni. Éles, tiszta vágásfelület keletkezett. Soha nem volt szerencsém a láncfűrészekkel, felnézek a favágókra láncélezési tudásukért. Ezért és biztonsági tartaléknak egy "Hecht 33E33E Pótlánc 3/8", 1.3 mm, 33 szemes - 1590 Ft" kiegészítőt is beszerzek rövid időn belül.

agvago17.jpg

agvago19.jpg

agvago18.jpg

agvago21.jpg agvago20.jpg

Bár ez a gép csak egy a számos gyártó kínálta választékból, nem sehonnai névtelen gyártmány. Szervizhálózat és garancia, illetve más kerti-barkács gépek jó tapasztalata kelthet bizalmat iránta. Tehát ha a márkahűség nem készteti kifejezetten egy márka melletti kitartásra, első használatának pozitív tapasztalatai nyomán ajánlom figyelmükbe. Kiemelve természetesen, hogy nem ipari - profi gyakoriságú igénybevételre gyártották.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez 

Szólj hozzá! Címkék: teszt fűrész metszés ágvágó kerti gép

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása