Gabion és sziklakert

2019.07.18. 05:00 - kkm.furdancs

asasa.jpg

A történelmi és a modern kertépítészeti felfogás közötti hídként is értelmezhető a növénnyel beültetett kőkosár, más néven gabion. Bár nem minden környezetbe illik bele, a recycling- és csináld magad-szellemiségű kertekbe ugyanakkor ragyogóan beilleszthető egy-egy kőkosár, akár falként, akár minitoronyként.

mosaic33e44ba77ac6f557fee9b6c69aa2638a5fa8504d.jpg

A szerkezet elve egyszerű: töltsük fel a dróthálóból gyártott, készen kapható elemeket terméskővel vagy valamilyen kidobott és újra felfedezett anyaggal, például agyagtéglával. Mivel a kész gabion igen súlyos építmény, ha tetőteraszra vagy erkélyre tervezzük, akkor előtte mindenképpen tisztázzuk annak tényleges teherbíró képességét. A leendő helyszínt pedig minden esetben pontosan határozzuk meg, mert a kőkosár később már nem mozgatható.

gabion-cube_defined-style-300x300-4.jpg

Így készül a gabion (kőkosár)
Vegyünk néhány készen kapható drótelemet, illetve némi rendhagyó alapanyagot, és különösebb kertészeti tapasztalat nélkül is összeállíthatjuk a saját kőkosarunkat. 

1_3.jpg

Szerezzünk be gabionalkatrészeket (dróthálót és drótspirált), továbbá a feltöltéshez köveket, növényeket, némi virágföldet, és a tetejére szórható kavicsot. A szem előtt lévő részekhez gondosan válogassuk ki a szép köveket, a kosár belsejét viszont bármivel kitölthetjük. Virágföldből, homokból és kavicsból keverünk jó vízáteresztő képességű közeget, hogy megfelelő életfeltételek várják a növényeket.

2_2.jpg

Egymásra pakolva, vagy egymás mellé sorakoztatva tetszőleges formákat alakíthatunk ki a kőkosarakból. Ideális megoldás a gabion, ha a bámészkodók elől szeretnénk elrejteni a kert egy részét, de akkor is, ha valami érdekességet szeretnénk létrehozni, vagy a rézsűt akarjuk vele megtámasztani. Gyömöszöljünk a kövek közé némi ültetőközeget oda, ahova ültetni szeretnénk, közben alaposan öntözzük be a növényeket, majd a dróthálón átbújtatva tegyük őket a helyükre. A kőkosár tetején terítsünk szét némi ültetőközeget, és abba is telepítsünk egy-két növényt. Jól mutat, ha mindezt kavics- vagy sóderréteggel zárjuk le.

 Ahogy a szárazon rakott kőfalakat, úgy a kőkosarakat is a beültetett növények keltik életre, azoktól válik a látvány természetessé. Már az építkezésnél gondoljunk erre, és ahogy rakjuk a köveket, a szem előtt lévő oldalra szúrjunk be egy-egy növényt, bő térközöket hagyva. Ültessünk kövirózsát, varjúhájat és más pozsgásokat, illetve sziklakerti növényeket, például a tavasszal virágzó, mutatósan lecsüngő pázsitviolát. Az pedig már adja magát, hogy a kosár tetejét is növényekkel népesítsük be.

image3_1.gif

image5.gif

image4_2.gif

A pozsgások és a sziklakerti növények jólétének kulcsa a visszafogott öntözés, illetve, ami még ennél is fontosabb, a jó vízelvezetés. Ideális továbbá a napos fekvés. Kiválasztásukról, a növényfajtákról és további díszkert ötletekről bővebben olvashatnak Martin Staffler "Függőleges kertek" című könyvében. Ha csak kis helyünk van, de zöldre vágyunk, a könyv egyszerűen megvalósítható ötleteket ad függőleges kertek kialakítására, beültetésére és ápolására.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

1 komment Címkék: sziklakert gabion

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.07.19. 13:37:51

Hát szerintem elég igénytelenül néz ki, olyan irodaház udvara fíling.
süti beállítások módosítása