Zöld metszés (nyári hajtásválogatás)

2019.06.26. 05:00 - kkm.furdancs

c090a232-892d-4b6a-b9c5-2487474c5821-ee6a8be.jpg

A nyári zöldmunkákra azért van szükség, mert a vegetációs időszak alatt a fák sokkal több új hajtást hoznak, mint amennyi a gyümölcsök felneveléséhez, a következő évi terméshez vagy a korona fenntartásához szükséges. Ezeket a fölösleges hajtásokat egyébként a téli vagy tél végi fás metszés során metszenénk le.

A felesleges hajtásokat akkor távolítjuk el, amikor még intenzív növekedésben vannak, ill. még nem fásodtak meg teljesen. Ennek módja: a fölösleges hajtások kimetszése, kitörése vagy kitépése. Az így keletkezett sebek nagyon gyorsan gyógyulnak, ugyanis ezen időszak alatt legintenzívebb a sebkalluszosodás. A hajtások kitörésének, kiszakításának előnye, hogy az alapi részen lévő alvó rügyeket is eltávolítjuk, a megmaradó vesszők rügyeiből fejlődő hajtások pedig kedvező, vízszinteshez közeli szögállásúak lesznek.

pfirsichbaum-prunus-persica-2982.jpg

 A nyári hajtásválogatás, metszés előnyei:
– Javítja a korona megvilágítottságát és kedvezőbbé teszi a termőrügyek képződésének feltételeit, amelyek a következő évi termés alapját jelentik.
– A metszés módjától és időpontjától függően jelentősen mérséklik a növekedést. Ez a hatás az erős növekedésű gyümölcsfajoknál, pl. a cseresznyénél rendkívül kedvező.
– Kedvezően hat a gyümölcsök fejlődésére, színeződésére, minőségére, valamint csökkenti a betegségekre való fogékonyságot.
– A korona áttekinthető marad és a téli metszés már csak kisebb beavatkozást igényel.

A zöld metszés időpontja is hatással van a várható eredményre. A még meg nem fásodott, erőteljesen növekvő hajtások nyár eleji (júniusi) visszametszése (visszacsípés) után a megmaradó részek felső rügyei kihajtanak. Hosszanti növekedésük mérséklődik és a hajtások alsó rügyei termőrügyekké alakulnak. Ezzel a művelettel a rosszul elágazódó fajtákat kényszeríthetjük elágazódásra. A visszametszéseknél figyelembe kell vennünk a virágrügyek képződésének idejét, tehát maradjon idő az újonnan fejlődött hajtások csúcsrügyeinek záródására, virágrügyeik differenciálódására.

A nyári metszés optimális időpontja gyümölcsfajtól függ, általában azonban elmondható, hogy akkor végezzük, amikor a hatások növekedése leállt, a hajtások csúcsrügyben záródtak (általában július-augusztus). Ekkor tőből távolítsuk el a fölösleges 1-2 éves vesszőket, gallyakat, és ne végezzünk visszametszést. Csonthéjasoknál kedvezőbb a nyári metszés, ilyenkor jobb a tápanyagban gazdag hajtásrendszer gyógyulása.

130830_037.jpg

A zöld metszések, leginkább a nyár eleji metszések növekedési erélyt mérséklő hatása azon alapul, hogy a hajtásnövekedés a fa tartaléktápanyagait veszi igénybe, és a metszés során a levelek (asszimilációs felület) eltűnnek, még mielőtt a fa önellátó lett volna. Csökkenti a gyökérzet növekedését és a több éven át végzett metszés mérsékli a fák hajtásnövekedését.

A zöldmetszés nemcsak a hajtások visszametszését vagy eltávolítását jelenti, amely elősegíti a következő évi termőképesség növelését és a növekedés mérséklését, hanem összhangban kell lennie egyéb metszést kiegészítő eljárásokkal is. Ilyen pl. a hajtások lekötözése, lesúlyozása, csavarása. E műveletek a tápanyagok, hormonok áramlását korlátozzák a hajtásrendszer és a gyökérzet között, mérséklik a növekedést és elősegítik a termőrügyek képződését. 

További metszési tudnivalókért keressék a  "Metszés zsebkönyve" című kötetet! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

 

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló metszés zöldmetszés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása