Öntözőkomputerek - automaták

2019.05.08. 05:00 - kkm.furdancs

image4_16.jpg

Az öntözésszabályozók segítségével megbízhatóan és kényelmesen öntözheti kertjét akkor is, amikor nincs otthon. Ha kora reggel vagy este öntöz automatikusan, akkor kevesebb víz párolog el. Így pénzt takarít meg, és célzottan, optimálisan öntözhet. Kapcsolóórás és érzékelőkkel ellátott mini számítógépes, vagy akár Wifi-kapcsolatra felkészített, távirányítású változat egyaránt kapható a kereskedelemben. Néhány fogalom és típus ismertetése mai témánk.

Az automatikus öntözés előtti lépcsőfokot jelentik az egyszerűbb és olcsóbb, közvetlenül a vízcsapra szerelhető mechanikus szabályozóegységek. Ezek a megadott időpontban kapcsolják be és ki a tömlős vagy föld alatti kerti elosztórendszer vízellátását, vagy az adott öntözési ciklusban felhasználni kívánt vízmennyiség. 

k1.jpg

Mechanikus kivitelre példaként  az Orbit egyzónás öntöző automata: Jellemzői: Kerti csapra szerelhető öntözőóra - Indítás: kézi, manuális, a vezérlő felső részének elforgatásával - Öntözési idő 1-120 perc között - 3/4" BK

Az elektronikus öntözőórák segítségével az öntözés napi több alkalommal is be-kikapcsolható. Az egyszerűbbeket forgókapcsolókkal programozhatjuk. A drágább típusokon, amelyek a nedvesség- és esőérzékelők jeleire is reagálnak, digitális kijelző menürendszerében állíthatjuk be a hét egyes napjainak programját (az öntözőciklusok számát és idejét). Ezek az órák ún. automatikus vízelosztókkal is együtt tudnak működni, akár hat különböző szárny vízellátását szabályozva. Normál használat esetén a mikroprocesszor és a zárószelep tápfeszültségét szolgáltató 9 V-os elem egész évre elegendő. A beállított idő- és vízmennyiség-értékeket a kijelzőn ellenőrizhetjük.

image5_12.jpg

Öntözőkomputerek
Az öntözőkomputer vezérelte rendszerek teljesen automatikusan működnek, pontosan a növények által igényelt optimális vízmennyiséget adagolva. Az egyes gyártók kínálatában öntözőautomataként szereplő komputerek „szíve” a mikroprocesszor, amely a csatlakoztatott nedvesség- és csúcsérzékelővel, valamint automatikus elosztóval együttműködve kis és nagy területű kertben egyaránt optimálisan öntöz. 

image9_5.jpg

 Gardena EasyControl öntözőcomputer. Jellemzőit itt olvashatják

Talajnedvesség-érzékelő
A műanyag vagy kerámia pálca formájú nedvességérzékelő a növények gyökérzeténél méri a talaj nedvességtartalmát. Az általa küldött adatok alapján dönt az öntözőkomputer az öntözés indításáról vagy leállításáról. A pálcát körülbelül 10 cm mélyre kell leszúrni a fellazított talajba, lehetőleg árnyékmentes helyen. A telepítés előtt meg kell tölteni vízzel, ez után pedig az elektroozmózis elvén működik. Ha a talaj száraz, a porózus kerámiaérzékelőből elszivárog a víz, és bent negatív nyomás alakul ki. A talaj nedvesedésével ez fokozatosan megszűnik. A nedvesség mértéke egy forgókapcsolóval „hangolható” be. Az öntözött talaj nedvességtartalmának elektromos jelét a felszínen vagy (ez a jobb megoldás) sekély, homokkal betemetett árokban futó gyengeáramú kábel vezeti a komputerhez.

image10_6.jpgA Hunter Soil-Clik talajnedvesség érzékelő a földbe helyezett szonda segítségével érzékeli
a talaj nedvességtartalmát.

Az érzékelőt száraz időben, száraz talajba kell telepíteni. A talajt kissé fellazítjuk, és eltávolítjuk a nagyobb köveket, melyek leszúráskor kárt tehetnének az érzékelőben. A kerámiahegyet el kell zárni a levegőtől, ezért a leszúrt érzékelő körül jól döngöljük le lábunkkal a talajt. Az érzékelőt a hozzá tartozó kábellel csatlakoztatjuk a komputerhez. A telepítés utáni első hetekben az érzékelő fején lévő állítócsavarral „be kell hangolnunk”, hogy milyen nedvességnél küldjön jelet az érzékelő a komputernek. A csavart a jelzés irányába fordítva a nedvesség határértéke (és ezzel az öntözés időtartama is) csökken, „+” irányba forgatva pedig növekszik. Az érzékelő nem fagytűrő (víz van benne), ezért még a fagyok beköszönte előtt húzzuk ki a földből, tisztítsuk meg, és tegyük el.

toro-ddc-8-zonas-belteri-vezerlo-750x750.jpg
A Toro DDC vezérlő automatikák 4-12 zónás változatban kaphatók. Mivel e berendezések szolgáltatásai nagyjából megegyeznek, lássuk kategória-példaként gyári jellemzőit:

"A Toro DDC egy házikerti felhasználásra különlegesen alkalmas, programozható vezérlő. Beltéri és kültéri változatban is létezik. Az exkluzív, digitális programtárcsás technológiának köszönhetően egyszerű a programozás. 3 öntözési program és programonként 3 indítási időpont lehetséges. Programonként 3-féleképpen ütemezhető a locsolás: 7 napos naptár szerinti öntözés, 1-7 napos intervallum és páratlan/páros napokon történő öntözés (31-e kimarad). Az öntözés időtartama 1 perces lépésközökkel 1 és 240 perc között változtatható. Eső esetére programozható szüneteltetés. Az öntözés kézi indítása programonként vagy zónánként lehetséges.
A mesterszelepet is lehet programozni.

A Toro DDC-ben a szezonális beállítás 10%-os lépésközökkel 0% és 200% között változtatható havonta. Így az összes zóna öntözési idejét egyszerre lehet állítani a szezonális igényeknek megfelelően. Minden hónapra külön-külön beállítható a havi öntözési százalék (gyárilag minden hónap 100%-ra van állítva). A megfelelő szezonális beállítás jelentős vízmegtakarítást eredményez.
A Toro DDC vezérlő a mágnesszelepeket (mesterszelepet is) 24 V-os váltóáramú szolenoidokkal működteti. A DDC-hez csatlakozható bármely alaphelyzetben zárt vezetékes vagy vezeték nélküli érzékelő. A Toro DDC öntesztelő áramköre kijelzi (és kihagyja) a zárlatos zónákat. A nagyméretű LCD kijelzőről az adatok könnyen leolvashatók.A kültéri változat kulccsal zárható dobozban van. A vezérlőben lévő gombelem segítségével a DDC néhány évig megőrzi a beprogramozott adatokat. Hálózati áram nélkül is lehet programozni, ha betesz a vezérlőbe egy 9V-os alkáli elemet." 

image12_3.jpg

Önálló termék a HUNTER esőérzékelő vezetéknélküli, rádiófrekvenciás változata,
öntözőkomjútereknél ez is a szett része

Esőérzékelő
Az optoelektronikus mérőfejjel ellátott leszúrható esőérzékelő a természetes csapadék hatására elektromos jelet küld az öntözőautomata mikroprocesszorának. Eső esetén így elmarad a beprogramozott öntözés. Az érzékelőhöz ötméteres kábelt mellékelnek, amely öntözőórához, -automatához vagy -komputerhez kapcsolható csatlakozóban végződik. 

image8_7.jpg

Wifi előkészítésének köszönhetően, az LNK wifi modul csatlakoztatása esetén interneten keresztül programozhatóak a Rain Bird RZXe sorozat vezérlői. Mobil applikáción keresztül kényelmesen és gyorsan állítható az összes öntözési paraméter ( indítási időpontok, zónák futási ideje, stb).

Jan Túrna: Öntözőrendszerek című könyve szakmai forrásunk, melyet a kiadó engedélyével szemlézünk. A kötetben nemcsak öntözési - vízellátási tanácsok, de a gyakorlati kivitelezés módszerei és szükséges hozzávalók megtalálhatók.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása