Virághagymák: felkészülés őszi ültetésre

2018.08.28. 05:00 - kkm.furdancs

tulipa_greuze.jpg

Nyakunkon az ősz, ezért már idejében megkongatjuk a harangokat, figyelmeztetve aktuális teendőkre, például a hagymás virágok őszi ültetésére. A hagymások és a gumósok között két csoportot különböztetünk meg a virágzási idejük szerint: a tavasszal virágzókat, ill. azokat, amelyek csak nyáron vagy ősszel bontják ki szirmaikat. A tavasziakat (például a krókuszokat, a nárciszokat és a tulipánokat) nyár végén, ill. kora ősszel ültethetjük. Fajtaajánló és pár szó a talaj-előkészítésről.

cyclamen-hederifolium-purple-pink-flowers.jpg
A legmegfelelőbb ültetési időnek ezen belül is a szeptember bizonyul - főleg a gyökeresedésükhöz viszonylag hosszabb időt igénylő fajoknak, pl. a hóvirágnak, a tőzikének és a csillagvirágnak. Ezeknek a hagymái már akár augusztusban is a földbe kerülhetnek, a császárkoronával (Fritiííaría imperiaiis) és a madonna-liliomokkal (Lilium candidum) együtt. A többi tavasszal virágzó hagymás ültetése azonban akár novemberig is elhúzódhat, amíg még nem fagyott a talaj.

Talaj-előkészítés
A legtöbb hagymás és gumós növény a jó levegő- és vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, de pangó víztől mentes talajt kedveli. A következő egyszerű teszttel otthoni körülmények között is könnyen megállapíthatjuk, milyen tulajdonságú a kertünk talaja. Ásóval készítsünk 30 cm mély gödröt, és a legaljáról vegyünk ki egy marék földet a vizsgálatokhoz. Ha a kivett minta kipereg a kezünkből, és egyáltalán nem formázható kézzel, akkor nagyon könnyű homoktalajról van szó, ha ellenben a száraz minta széttöredezik, morzsolódik, akkor nehéz, kötött agyagtalajról. Minél könnyebben sodorhatók a mintából kis hurkácskák, annál nagyobb a talaj agyagtartalma. Ha a kertünk talaja eltér a kívánt minőségtől, akkor az ültetés előtt talajjavítási eljárásokra lehet szükség.

Talajjavítás
A túlságosan kötött vályog-, ill. agyagtalajokat lazítani kell, amit legkönnyebben homokkal, kőzúzalékkal vagy kőporral tehetünk meg, de alkalmas az érett komposzt vagy a falevelek komposztálásával készített laza, humuszos anyag is. Az agyagtalajok esetében szinte elkerülhetetlen, hogy vízelvezető drénréteget alakítsunk ki a hagymások, gumósok ültetése előtt: első lépésben alaposan és mélyen lazítsuk meg a talajt, majd egy részét cseréljük ki homokkal, kőzúzalékkal vagy finom kaviccsal. Az inkább a száraz körülményeket kedvelő hagymás és gumós növények talajában egyszerűen keverjünk el nagyobb mennyiségben homokot vagy kőzúzalékot. A sovány homokos talajokat ezzel szemben humusz hozzáadásával javíthatjuk fel: dolgozzunk be a felső rétegbe érett komposztot vagy - ugyancsak érett - istállótrágyát. Ha tápanyag-igényesebb növényt ültetünk az ágyásba, akkor növeljük a kijuttatott szerves anyag mennyiségét. 

Ajánlott fajták

11.jpg

Aranysárga hagyma (Allium moly)

Aranysárga szőnyeget alkot, és az ibolyaszín virágú hagymákkal ellentétben a félárnyékot kedveli. A talaja is lehet nedves, bár a túl vizes talajt a túl szárazhoz hasonlóan nehezen viseli. A virágai májusban, júniusban jelennek meg. 15.25 cm magasra nő, és a sarjhagymái segítségével hamar nagyobb kolóniákat növeszt. A hagymáit ősszel ültessük, 5.10 cm mélyre, csoportokba.
Alkalmazása: Csinos kis foltokat hozhatunk létre belőle, ha fák alá ültetjük többesével vagy a virágágyba az évelők közé: gólyaorr, harangvirág és zsálya társaságába.

fritillaria-imperialis-aurora-crown-imperial4.jpg

Császárkorona (Fritillaria imperialis)

Fejedelmien emelkednek a magasba a császárkorona harang alakú virágai a mintegy 1 m magas száron. A virágok színe változatos, az égő narancstól a barnásvörösön át a telt sárgáig. Az ököl nagyságú hagymáknak augusztus-szeptember folyamán kell a humuszos, levegős, jó vízáteresztő képességű talajba kerülniük, 15.20 cm mélyre. Szereti, ha zavartalanul, átültetés nélkül növekedhet. A jellegzetes pézsma-fokhagyma illata távol tartja a talajban élő rágcsálókat, például a kósza pockokat.
Alkalmazása: A császárkorona a klasszikus vidéki udvar szerves része. Uralja az ágyást, ezért csak kis csoportokat ültessünk belőle!

745a8328-1dae-4491-90b8-dfc9640825a2-0bffc08.jpg

Kerti jácint (Hyacinthus orientalis)

Nemcsak az encián lehet valódi kék, de a jácintok is. Léteznek más színárnyalatai is, például többféle rózsaszín, fehér, ibolyaszín, vörös, narancs vagy sárga. Korábban a liliomfélék népes családjában tartották számon, ma azonban már a jácintfélék közé sorolják. Erőteljes illatot áraszt. Április-májusban virágzik, és a napos, meleg fekvést kedveli, ill. a humuszos homoktalajt. A hagymáit ősszel ültessük ki a virágágyba, 10...15 cm mélyre, és egymástól 15 cm távolságra. A zord telű vidékeken érdemes télre takarni a töveket.
Alkalmazása: Az illatos jácintok éppúgy alkalmasak a virágágyi szegélyekbe, mint a balkonládákba, a cserepekbe és egyéb edényekbe. Ezenkívül kedvelt hajtatható hagymás.

image3_11.jpg

Keletililiom-hibridek (Lilium orientale ‘Black Beauty')

A liliomokat a szép, gyakran illatos virágaik, és a feltűnő portokjaik emelik ki a növények közül. A virágaik alakja szerint soroljuk őket csoportokba. Az orientale-hibridek június-júliusban virágoznak, és 50.120 cm magasra nőnek. Általában rendkívül érzékenyek a talajnedvességre: jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajban fejlődnek szépen. A hagymáikat ősszel kell elültetni, 15.20 cm mélyre. Fontos tudni róluk, hogy a virágok napot, amíg a gyökerek inkább árnyékot kívánnak.
Alkalmazása: A virágágyban alacsony évelők vagy törpecserjék közé ültessük. Ezek kellő tartást adnak a liliomoknak, és gondoskodnak a gyökerek megfelelő árnyékolásáról is.

1000px-les_pleiades_59.jpg

Fehér nárcisz (Narcissus poéticus)


A vad nárciszok karakterét őrzik a poéticusok, így kiválóan illeszkednek a természetközeli élőhelyet mintázó kiültetésekbe. Virágaik fehérek, a közepük vörös, és csodás illatot árasztanak. Mintegy 40-60 cm magasra nőnek, és április-május folyamán virágoznak. A talajuk mindig legyen kissé nedves, és lehetőség szerint ne tartalmazzon meszet. Ősszel kell ültetni, a hagymák 12.15 cm mélyre kerüljenek. Érdemes indítótrágyaként szarulisztet dolgozni a talajába.
Alkalmazása: A virágok alakja révén különösen jól illik a sziklakerti környezetbe, de a pázsitba is ültethetjük, hogy rét jelleget kölcsönözzön neki.

Hagymás virágok tekintetében szinte kimeríthetetlen tudásforrást meríthetünk a Hagymás virágok című kötetből, olvassanak bele! Ha még ráérnek egy hetet, következő alkalommal a hagymás növények ültetésének bevált módszereivel ismerkedhetnek meg, addigra a javasolt talaj-előkészítés és talajjavítás is elkészülhet.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: ültetés hagymás virágok hagymás növények

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása