A robotföldművesek kora jön?

2018.06.05. 05:00 - kkm.furdancs

Nemzedékem kulturális retinájába mélyen beleégett, ahogy Owen bácsi a javákkal alkudozik egy irritáló tolmácsrobotra. Kommunikációs nehézségei adódtak a bináris párologtatókkal, s nem messze a kor, midőn nekünk is közös nyelvet kell találni kertészeti robotjainkkal. Ma a permetezés és gyomirtás repülő droidjaira összpontosítunk, de már megjelentek a több lábbal (kerékkel) földön járó  társaik is, melyek mikromennyiségű gyomirtót fecskendeznekaz útjukba eső gyomokra.

drone1.JPG

Olyannyira elterjedőben vannak például a permetező robothelikopterek, hogy bőven hozzáférhetőek magyar nyelvű híradások bevezetésükről. De akár kereskedelmi termékként is megrendelhetjük őket komplett gép- vagy felfüggeszthető tartozék formában. Válogatásunk cikkkeket és ismertetőket szemléz, a mellékelt videók látványnak sem utolsók a drámai rendezésnek köszönhetően. Kellemest nézelődést kívánunk, amíg a Terminátor bátya odakint megkapálja a kukoricát!

Közel a perc, amikor drónok látványa ugyanolyan megszokott lesz a földeken, mint a traktoroké - írja a manapság leginkább Totalcarból ismerős Winkler Róbert "Új barázdát szánt a drón" címmel a Magyar traktoros magazin hasábjain.

A Yamaha vállalat drónja is végezhet mostantól mezőgazdasági repüléseket az Amerikai Egyesült Államokban. A japán cég gépét már több országban is alkalmazzák, de az USA-ban eddig csak szigorú előírások mellett lehetett kereskedelmi drónokat használni mezőgazdasági célokra. A lépéssel a Yamaha drónja lesz az első, amelyet annak ellenére is használhatnak, hogy huszonöt kilogrammnál nagyobb össztömegű. - tudósít az Agrárszekror.hu cikke.

11170616_img_5958.jpeg

Milyen előnyökkel bír ez a több millió forintos befektetést igénylő technológia?
1) Biztonságos. A mezőgazdasági permetező drónok védik a gazdálkodókat a mérgezéstől és a hőgutától, miközben folyékony peszticideket, műtrágyákat és herbicideket permeteznek a mezőgazdasági területekre.
2) Nagy hatékonyságú. Napi 50-100 hektáron permetezhető, ami 30-szor több, mint a hagyományos háti tartályos permetező.
3) Környezetvédelem. A víz és a talajszennyezés erősen csökken a rögzített pozícióval és orientációs módszerrel.
4) Elszennyeződés-csökkentés.  A peszticidek megtakarításának 30%-át magas fokú porlasztással állapítják meg, és a kémiai köd permetezhető a termény minden szintjére.
5) Víztakarékos. A víz 90%-a megtakarítható a hagyományos permetezési módszerekhez képest. Ez lehetséges az ultra kis térfogatú permetezéssel.
6) Alacsony költségek. A hagyományos permetezéshez képest 97%-os költségcsökkenés van.
7) Széles körű alkalmazások. Nem befolyásolja a terep és a termény magassága, távvezérlője könnyedén kezeli az alacsony magasságú repüléseket, nem károsítja a termést.
8) Könnyen használható és karbantartható. A drón hosszú élettartamú, alacsony karbantartási költséggel rendelkezik, és részei könnyen cserélhetők, ahogy és amikor szükséges.

Egy konkrét modell termékajánlójából ollóztam ki jellemzőit. 15 liter permetlét (gyomirtót, folyékony műtrágyát, stb.) gyorsan ki lehet szórni, így rövidnek tűnő üzemideje mellett is hatékony és olcsóbb, mint repülőgépet bérelni, melynek szórási pontossága problémákat is okozhat kis-közepes területeken. Alacsonyan szállva mér nem térkép a táj, pontosabban lehet célozni is kiszóráskor.

image4_1.gif

A növényvédő-permetező drónok általában 8-10 literes tartályokkal repülnek, mivel egy hektár rizsföldnek nagyjából ennyi a növényvédőszer-igénye. Amíg egy ember általában egy óra alatt végez egy hektár rizsföld permetezésével, a drónnak csak tíz percig tart a munka. Számol be a japán helyzetről (ahol a drón nem divat, hanem szükség) az Agrárunió.hu

10 literes permetező tartállyal repül a kínai drón
Az Agras MG-1 modell 10 liter térfogatú tartállyal rendelkezik. Ez a tervek szerint lehetővé fogja tenni, hogy akár 2,5 hektár területet is lepermetezzenek egy óra alatt. Teli tartállyal azonban csak 12 perc a repülési ideje. A modell négy helyett nyolc rotorral rendelkezik. A cég adatai szerint a drón egy mikrohullámú radarral méri a szántóföldtől való távolságát. Az oktokopter összecsukható, és teljesen automata, félautomata vagy manuális vezérléssel tud repülni a terület felett. Beszámoló és képgaléria az Agrotrend.hu oldalon.

dronddde1.jpg

Végül a piac legolcsóbb permetező drónját mutatom be. Közismert, hogy az olcsó kínai termékekkel vigyázni kell, a garancia és termékkövetés nem erősségük. Remélem, a válogatás meggyőzően bizonyította e robotok kiforrott technológiáját, már csak a megfelelő modellt kell megtalálni.

fh_8z_5_uav_agriculture_drone_crop_sprayer_pump_equipment_with_4_meters_spraying_area.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!    

 

Szólj hozzá! Címkék: robot automatizálás permetezés drón

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása