Az áfonya és termesztése

2018.04.24. 06:00 - kkm.furdancs

A legfanatikusabb tartármártás-imádók is elismerik, hogy bizonyos sajtfajtákhoz egy kanál áfonyalekvár jobban illik. Sajnos az áfonya termesztésének vannak nehézségei, de ha megfelelő talajt biztosítunk neki, néhány bokornyi ültetvény ellátja a családot a többi gyümölcsnél ritkásabb és drágább lekvárral, friss gyümölccsel.

blueberries2.jpg

Vadon nőtt bokrok leszüretelése mellett számos áfonyafaj közül válogathatunk a kertészetekben: fekete-, örökzöld-, vörös-, fürtös-, déli fekete-, alacsony bokrú és tőzegáfonya. Fajtaismertetés és néhány ültetési tanács mellett szakirodalmat is ajánlunk.

image3_7.jpg

Fürtösáfonya-ültetvény Lengyelországban

Termőhelyigénye
Üde, tápanyagban mérsékelten gazdag, savanyú kémhatású (pH = 4…5,5), laza, levegős, tőzeg-, homoktalajok növényei. Gyökereiken mikorrhizagombák élnek, amelyek csak nedves, savanyú kémhatású talajban tudnak fennmaradni. Segítségükkel hatékonyabb lesz a növény víz- és tápanyagfelvétele, megfelelő növekedése, termőképessége. A mikorrhiza-kapcsolat tápanyagszegény talajokon különösen jelentős. Elősegíti a növények talajban élő kórokozókkal szembeni jobb ellenálló képességét, valamint szárazságtűrését is. Meszes vagy levegőtlen talajok kedvezőtlenek, ilyenkor gyakran megfigyelhető a levelek sárgulása, amely rossz tápanyag-ellátottságuk miatt alakul ki.

 A termesztésének sajátosságai
Savanyú talajú, közepes tápanyagtartalmú laza talajok növénye. Rendkívül fagytűrő (–22 °C). Fényigényes, de a mozgó árnyékot jól elviseli. A vörös áfonya érzékeny a gyomirtószerekre, ezért fontos, hogy az ültetvényt évelő gyomoktól mentes területre telepítsük, és az első három évben a sekély mechanikai talajművelést részesítsük előnyben. Termőültetvényben a talajművelés jelentősen csökkenthető a sorok takarásával és a sorközök füvesítésével. Ültetésnél 120…150 u 30…45 cm-es sor- és tőtávolság javasolt. Telepítésnél érdemes pollenadó fajtáról (pl. Red Pearl, Sussi) is gondoskodni, hiszen így 10 %-kal növelhető a termésmennyiség és a gyümölcsméret. A virágok megporzását rovarok végzik. 

image4_8.jpg

Bluejay

Az ültetvényt a telepítést követő első év nyarán heti 10…15 mm-es vízadaggal kell öntözni. Éppúgy veszélyes a terület kiszáradása, mint annak túlöntözése, különösen kötöttebb talajok esetén. Ilyen esetben könnyen felléphet fitoftórás tőpusztulás. Az első 5 évben nem szükséges a növények metszése. Később minden harmadik vagy hatodik évben érdemes a sorokat váltakozva lekaszálni, így segítve elő az intenzív új hajtásképzést.

image1_7.jpg

Kedvezőtlen talajadottságok esetén ültessük a növényeket termesztőedénybe

Fajtái
Az első árufajta a holland Koralle, amely Magyarországon is államilag elismert fajta. Középerős növekedésű (20…30 cm magas), terjedő tövű, örökzöld törpecserje. Fő szüreti időpontja októberben van, de júliusban is lehetőség van egy kisebb mennyiségű gyümölcs betakarítására. Gyümölcse középnagy, fanyar ízű. Feldolgozott formában javasolt felhasználni. Bőtermő, a várható hozam 1 kg/m2. Gépi betakarításra is alkalmas. A holland Red Pearl dísznövényként került forgalomba. Erőteljes növekedésű, nagygyümölcsű, kevéssé fanyar ízű, mint a Koralle. A német Erntedank gyenge növekedésű, nagyon bőtermő fajta. Évente kétszer szüretelhető. Világos piros kicsi gyümölcsei korai érésűek, friss fogyasztásra is alkalmasak.

Az Erntekrone középerős növekedésű, nagyon bőtermő. Középnagy, sötétpiros termései középkorai érésűek, frissen is fogyaszthatók. Az Erntesegen erős növekedésű, kései érésű, bőtermő. Nagy gyümölcsei középpiros színűek, jó ízűek. Az Erzgebirgsperle termőképességével tűnik ki, nagyon erősen terjedő tövű. A jó termőképességű svéd fajták közül a Sanna kiváló ízével és erős növekedésével, a Sussi kompakt bokrával és nagyméretű mélyvörös színű gyümölcseivel, az Ida hatalmas terméseivel, a Linea pedig erőteljes növekedésével tűnik ki. A sok gyümölcsöt hozó norvég Scarlet fajta a Koralle kiváló pollenadójának bizonyult. Az USA-ból származó fajtákat (Regal, Splendor) nagy gyümölcsméret és nagy termőképesség jellemzi. A Splendor nagyon korán már a telepítést követő 2. évben termőre fordult.

image2_8.jpg

Konténeres áfonyacsemeték

A gyümölcs betakarítása, felhasználási lehetőségei
Termesztés során a többnyire kevesebb nyári termést nem szokták betakarítani, a nagy mennyiségű őszi (szeptember–októberi) szüretre helyezik a hangsúlyt. A gyümölcsök érése több héten át tart. Kézi betakarításnál a munkát nagyban segítheti az áfonyafésű. Ültetvényekben gépi betakarítást alkalmaznak. Az ültetvény teljes termését a 4-5. évtől hozza, az elérhető termésmennyiség 10 t/ha, az új fajtákkal 15…20 t/ha.
Az érés során a héj kezdetben fehér, majd fényes skarlátvörös, fehér húsú, fanyar ízű gyümölcsei 0,5…1,0 cm átmérőjűek, gömbölyűek, kemények, jól tárolhatók. Szerves savak (pl. citromsav, benzoésav, szalicilsav) 2,4 g/100 g mennyiségben, szénhidrátok (10 g/100 g), vitaminok (C-, B- és A-vitaminok), cseranyagok, pektin, ásványi anyagok (K, Ca, Mg, P) és antocianidinek találhatók bennük. A vörös áfonya gyümölcsei 10…29 mg/100 g mennyiségben tartalmaznak C-vitamint.

img_5191_jo.jpg
Fanyar ízű gyümölcse nyersen csak cukrozva fogyasztható és sokféleképpen feldolgozható. Készíthető belőle kompót, dzsem, lekvár, üdítő gyümölcslé vagy gyümölcsleves, de ízesíthetünk vele tejtermékeket, vadhúsok kiváló körete. Alkalmas bornak, de még pálinkának is. Nyersen vagy főzve torokgyulladás, köhögés enyhítésére, étvágy javítására használják. Kisgyermekeknél szájfertőzés kezelésére is alkalmas. Leveléből tea főzhető, amelyet a népi gyógyászatban húgyúti és reumatikus megbetegedések, meghűlés esetén használnak. A gyümölcsök kivonatát gyógyászati célra használják, például köhögés elleni szirupokban, húgyúti fertőzések megelőzésére, kezelésére szolgáló készítményekben vagy érvédő készítményekben. Díszítő értéke mellett gyümölcsei, virágai madarak, rovarok kedvelt tápláléka. 

Ha sikerült felcsigázni érdeklődésüket és megfontolják néhány tő beszerzését, még számos kérdés merül fel a telepítésről, gondozásról, növényvédelemről és betakarításról. Sajnos terjedelmi és szerzői jogi keretekbe nem fér egy kötetnyi információ, ezért jó szívvel ajánljuk Kovács Szilvia: Vadgyümölcsök a kertben és ültetvényekben című 144 oldalas könyvét, mely teljeskörűen feldolgozza a vadgyümölcsök - köztük az áfonya - termesztésének ismereteit. Fotók: Kovács Szilvia

blueberries.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!      

Szólj hozzá! Címkék: könyv könyvajánló áfonya cserje vadgyümölcs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása