Vigyázat, csíp! - Megjelent a Csilikönyv

2018.01.24. 06:11 - kkm.furdancs

Csilipaprika-hobbitermelőként és rendszeres fogyasztóként Pavlov kutyája jelenség lépett fel, ahogy izzadó fejbőrrel átlapoztam a frissen megjelent "Csili és társai" kötetet. Néha elég csak meglátni egy Trinidad Scorpion fotóját, vagy visszagondolni a vele ízesített ízesített hagymás babra és a szervezet rögtön elkezdi reménytelen védekezését.

image5.jpg

Néhány éve urbánus divattá vált balkonon vagy a kert végében termeszteni a kellemesen csípőstől a már-már öngyulladással fenyegetően perzselő ízű paprikákat. A trópusi égöv valamennyi tájáról beszerzett magok kis odafigyeléssel akár cserépben is termést hoznak, a szintén elterjedt csilipartik és kóstolások pedig közösségi élmény emlékét adják a túlélők számára.

image6.jpg

Hogy még szélesebb tömegek érezzék át a nevelés és fogyasztás élményét, egy szinte hazánkra fókuszáló paprika-szakirodalom jelent meg. Évek óta foglalkozom más-más fajták kipróbálásával és állítom, hogy a könyvben felsorolt fajták mindegyike visszaköszön hazai termesztők magkínálatában és zömüket már kipróbáltam. Az illusztrált fajtabemutató előtti bevezetőből megismerjük a csili történetét - származását, beszerzési lehetőségeit, valamint fontos szakkifejezéseket (SHU), népszerű paprikák csípősségi rangsorát és érdekességeket, információkat. A csilipaprika kedvező élettani hatásairól is szól egy fejezet. Végre valami, ami jó és nem árt, de meg sem adóztatják.

csili-es-tarsai-fajtak-termesztes-receptek.jpg

A "Csilitermesztés alapjai" részben a fajtafüggő igények, magok beszerzésének lehetőségei után az édes - legerősebb fajták palettáját átfogó fajtaismertetést kapunk. Röviden bemutatják igényeiket, ajánlott felhasználási területüket. Külön csoportba kerültek a hazánkban népszerű változatok, amelyek vetőmagjait bármely gazdaboltban megvásárolhatjuk.

Rátérve a kertész szakmára, a "Csilitermesztés otthon" című szakaszban a meleg éghajlatú területek növényeinek speciális igényeiről (megvilágítás, hőmérséklet, öntözés, tápanyagok) és azok kielégítéséről olvashatunk, majd a magvetés, palántanevelés, kiültetés következik növényházba vagy szabadföldbe. Az öntözés, kitámasztás ugyanúgy teret kap az ismertetőben, mint a növényvédelem. Teraszon, erkélyen nevelt paprikák gondozásának titkai és automata öntözés kivitelezése a fejezet záró része. A csilikertész egy éve fejezet felvázolja teendőinket hónapokra bontva, majd átadja a teret a konyhaművészeknek, és számos recept mellett a csilipaprika tartósításához ad tanácsokat.

csili-es-tarsai-fajtak-termesztes-recepteks.jpg

Összességében szép és olvasmányos könyv, fontos tudnivalókra hívja fel figyelmünket a termesztés módszereinek bemutatása mellett. Tartalmazza mindazon tudásanyagot, amit magunktól csak évek tapasztalatai során és kudarcok árán sajátíthatunk el, mert a kertész egy évben csak egyszer (sem) hibázhat. Eva Schumann 100 oldalas könyvének részletes tartalomjegyzékét a kiadó honlapján tekinthetik meg és már kapható  is szakkönyvhöz képest eléggé barátságos áron.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhe

Szólj hozzá! Címkék: könyv könyvajánló paprika chili

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása