Elmúlt már a zöldség-gyümölcs-betakarítás ideje. Az akkor éretlen paprikák és paradicsomok kisebb mennyiségben - akár zölden is - kevesebb munkával és ráfordítással néhány óra alatt tartósíthatók. Hogy ne menjen veszendőbe a néhány kilogramm maradék termény sem, néhány ismert, kézenfekvő módszert mutatok be eltárolásukra, amelyet sikerrel kipróbáltam és ajánlom.
Savanyúságot eltehetünk hideg és forró lében, vásárolt tartósítószerrel vagy magunk keverte savanyítólével is. A hideg lé előnye, hogy nem kell várni a víz felforralására, majd lehűtésére és nem fő meg az alapanyag, hanem roppanósan friss marad.
Egy általános felöntőlé receptjét megosztom, amelyet sikeresen használok. Évekkel korábbi feljegyzésemből származik, ezért forrást nem tudok megadni sajnos. Vessünk bátran kaprot, mustárt és koriandert, egész éves tartósításnál már észrevehető összeget megtakaríthatunk vele. Igaz, a koriandernövény szaga kísértetiesen emlékeztet egy pánikba esett poloskáéra, de magján szerencsére nem érezhető.
• 2 l víz • 2.5 dl ecet (20% -os) • 25 dkg cukor • 1 ek só • 0.5 teáskanál nátrium-benzoát
• 0.5 teáskanál borkén • 0.5 teáskanál szódabikarbóna • fekete bors ízlés szerint (szemes)
• köménymag ízlés szerint • 5 db babérlevél • koriander- és mustármag ízlés szerint
Pedig forrás kell a recepthez, hiszen elkészítése: Az összetevőket beletesszük egy fazékba és felforraljuk. Amikor felforrt a lé, a végén adjuk hozzá a tartósítószereket. A keveréket lehűtjük, és csak utána öntjük rá az uborkákra.
Egy rövid széljegyzet a felhasznált tartósítószerekhez:
Nátrium-benzoát: A forgalomban lévő tasak tartalma (15 g) 10 liter savanyúság-felöntőléhez elegendő. A tartósítószert a felöntőléhez való adagolás előtt forró vízben kell feloldani, majd az oldatot a már kihűlt felöntőléhez kell önteni.
Kálium-metabiszulfit (borkén): Savanyúság eltevéséhez: káposztasalátához, vegyes savanyúsághoz (csalamádé), paprikához 5 literes üvegenként 2,5 g borként adagoljunk. A savanyúság nem barnul meg, húsa kemény és ropogós marad! A borként forró vízbe tenni nem szabad!
Különböző érési állapotban lévő termésekből csinos szín- és formakavalkádot őrizhetünk meg a téli hónapokra, vagy akár évekre is. A felöntőlé néhány napig tartható hűtőszekrényben.
Erős Pistát és Édes Annát mindenki ismeri, de a gulyáskrém is kellemes emlékeket idéz fel. A darált paprikában nincs semmi furfangos, titkos recept, melyet hét lakat őriznének a "gyári" granulátum készítői. Daráljuk le a paprikát húsdarálóval, majd keverjünk bele 20 százalék sót. Semmilyen tartósítást vagy E-betűs vegyszert nem igényel.
Amennyiben krémszerűbb végeredményt szeretnénk, nagy- majd kis nyílású rostélyon keresztül daráljuk át (turmixgéppel ne kísérletezzenek, az enyém majdnem leégett a próbálkozásnál). Ezután forralni is lehet, hogy teljesen szétfőjön.
Alapanyagként a könnyen termeszthető, igénytelen, de népszerű Macskapiros (más néven is ismerik) chili paprika szolgálhat. Édes változatában bármelyik fűszerpaprika megfelel. Vigyázzunk azonban, mert erősből eleve keveset teszünk a levesbe, viszont az édes daráltnál a tartósítás miatt használt magas sótartalom elsózhatja azt.
Ez évi paprikakeverékemnél nem húztam határokat. Gombakalap, Naga Morich, Trinidad Scorpion és persze Jalapeno került a darálóba, melyeket tavalyi Arbol, Tepin és Eye bird kevert őrleménnyel még megszórtam. A chilitermesztők szeretnek hangzatos neveket adni készítményeiknek. Ez a Vörös téboly nevet kapta, de költői túlzások jegyében írhattam volna ajánlóként címkéjére: Ha ettől nem döglesz meg, akkor semmitől...
A lecsó, pörköltalap vagy hagymás bab friss ízekkel az igazi. Főzzünk egy hatalmas kondérral és porciózzuk szét fagyasztásra. Bármikor elővehető, a nyár ízeit többé-kevésbé megőrző ételek ezek. A szezonon kívül zöldségesnél kapható paradicsom és paprika semmivel sem ízesebb frissen, mint egy házi zöldségekből készült, majd lefagyasztott lecsó.
Végül a zöldségek magukban fagyasztása sem reménytelen tartósítás, mert kiolvadáskor ugyan lottyadtan szomorkodnak, de ízesítésre és "feltavaszításra" alkalmasak, főleg a paprika.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!
Burgermeister 2017.10.21. 07:34:49
kkm.furdancs 2017.10.21. 08:11:35
Ez házi recept és önzőn benne hagytam a saját kanalamat etalonnak. Így számold: 1 teáskanál = 5 ml = 5 g