Csodás gyomunk, a repkény

2017.10.18. 05:00 - kkm.furdancs

Két hatalmas diófánk árnyékában nem él meg a fű, csak ritkásan növő gyomnövények. Nem szép gazok azok, de hiába vesződtem az újratelepítéssel, az árnyék és a diólevélből kioldódó juglandin nevű vegyület pusztítja a talaj mikroorganizmusait. Kopár puszta az, fűnyíró is csak ritkán jár rajta.

kapa_repkeny3.jpg

Tavasszal viszont a semmiből felbukkant és sűrű talajtakaróként elszaporodott a kereklevelű repkény. Azóta üde zöldben - virágzáskor lilában is - pompázik a lombkorona alatti kertrész. Az erdei avarra emlékeztet, még a dióhéjba is belefészkelt jó dolgában. Az "élni és élni hagyni" elv jegyében átengedtem szőnyegének a terepet.

kapa_repkeny2.jpg

A kerekrepkényről kedvenc gyomazonosító könyvemben a következőket találni: Március-június között virágzik, magassága 30 cm (nálunk nem érte el a 10 centit). Indákkal, messzire kúszó, könnyen legyökeresedő száraival terjed. Nem vágyik sokra és nem jelez semmit a talajminőségről, viszont hasznosítható néhány célra. Növényvédő házi szerek alapanyaga, gyógyhatású növény (emésztési zavarok, légcsőhurut ellen).

kapa_repkeny7.jpg

Az ágyásokban nyugodtan hagyjuk terjedni, hiszen jó talajtakaró és a virágai is kedvesek, a többi növényt pedig nem nyomja el. Leveleivel és virágaival salátákat vagy más fogásokat díszíthetünk, de mehetnek a fűszervajba vagy levesbe is.

kapa_repkeny8.jpg

Beleolvasva a kötetbe, egyáltalán nem nihilista, inkább elfogadó és természetközeli megközelítést találunk benne, mellyel könnyű azonosulni. „Bármilyen fondorlatos módszerekkel megyünk neki a gyomoknak, akkor is muszáj elfogadnunk, hogy száz százalékban gyommentes kert egyszerűen nem létezik. Lehet, hogy az egyik ágyást éppen tökéletesen megtisztítottuk, de a másik sarokban már újra vígan nő a gaz, sőt, az sem ússza meg a gyomlálást és a kapálást, aki a felületek leburkolásával vagy az utóbbi években modernnek nevezett kavics- és kőkertekkel próbálkozik. Miért ne lehetnénk hát kicsit elnézőbbek? Az átkozódás helyett miért ne örülhetnénk inkább a váratlan vendégeknek? Nagyon sok gyomfaj megérdemelné!”

kapa_repkeny5.jpg

Röviden ennyit a - jobb híján - gyep helyett tűrt, támogatott növényről. Legközelebb a nem kereklevelű, hanem „rendes” repkényről esik szó, mely tetszetős és kipusztíthatatlanul szívós térelválasztó vagy árnyékot nyújtó lugasnövényként - sőt, megfelelő óvintézkedéseket betartva - akár épületek homlokzatát díszítő takaróként hasznosítható. Addig is egy bukolikus életkép a tűzifatárolónk oldalára felfuttatott, dúsan burjánzó repkénytakaróról. Árnyékában jól esik a hűsölés.

kapa_repkeny4.jpg

Bele is lapozhatunk az említett kötetbe, mely a  gyomok felismerésétől, esetleges hasznosításukon keresztül kiirtásukig átfogja a témát. Jutta Langheineken: Gyomnövények. A gazok felismerése, felhasználása, irtása" a kötet címe. Bővebb ajánlónkat "Legendás gyomnövények és megfigyelésük..." címmel áprilisban olvashatták. Közvetlenül a kiadó honlapján vásárolható meg.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

4 komment Címkék: könyvajánló gyom gyomirtás repkény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dívamacska 2017.10.19. 12:51:01

Nálunk is idén jelent meg a repkény egy fa körül, szerintem tök szép, én örülök neki. Nem is tekintem gyomnak.

2017.10.20. 04:11:16

Én erdőben ástam ki egyszer egy repkény tövet, és hazavittem, elültettem egy jókora cserépbe, és a kerti csap mellé tettem. Félárnyékos volt a hely, nagyon gyorsan elterjedt a csap körül, gyönyörű lett. Sajnos elköltöztünk, és a repkény nem jöhetett velünk :-(
Nekem azóta is beletartozik az otthon fogalmába a kerti csap körül szétfutó repkény.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2018.06.23. 04:32:59

A képen látható növény mi is pontosan. 2000 négyzetméteres kertünkben lassan kiöli a füvet. A földieperhez hasonlóan futóindákkat növeszt,és az is folyamatosan gyökeresedik. Majd lefényképezem a sajátomat is.

kkm.furdancs 2018.06.30. 20:56:40

nomad > Üdv, elnézést a kései válaszért. Kerek repkény avagy földi repkény, földi borostyán.
süti beállítások módosítása