Legendás gyomnövények és megfigyelésük...

2017.04.19. 06:51 - kkm.furdancs

Mik a gyomok? Honnan jöttek és miért az én kertemet választották egymillióan otthonul? - merenghetünk tavasszal, mikor (sikeres) versenyre kelnek veteményünkkel. Őszi betakarítás után, ahogy pont elment a kedvünk az egésztől, menetrendszerűen érkezik egy kiadós esőzés és napok alatt zöldbe borítja kertünket. Gyomzöldbe. Tehát csak a gond van velük. E felszínes véleményt egy másik nézőpontból közelíti meg könyvajánlónk tárgya.

kapa2.jpg

Ismerjük meg a vadon nőtt növényeket, hogy kihasználjuk hasznosságukat és - fontos szempont - literszámra locsolt gyomirtó-vegyicsapások nélkül  tartsuk kordában burjánzásukat. Kellemesen illusztrált, olvasmányos és legfőképp gyakorlatias gyomhatározót ajánlunk figyelmükbe. Még az is kiderül, hogy némelyikük nemcsak szép, de hasznos is, pusztán felhasználásuk módja kiveszett látókörünkből nagyanyáink vagy a füvesasszonyok kora óta.

"Jutta Langheineken: Gyomnövények. A gazok felismerése, felhasználása, irtása" a kötet címe. Idei, friss kiadás a hazai viszonyokra - elterjedt növényfajokra - hangolva. Kivitele 104 tömör oldal, fényes papírra nyomva, tehát fajsúlyos irodalomról beszélhetünk, illata finom könyvaroma (aki szereti, élvezni fogja). Illusztrációi és tördelése szemrevaló külcsínt kölcsönöznek (mint az előző kettő, korábban ajánlott kertészeti műnek is). Most lássuk a beltartalmat.

gyom1.jpg

Kis filozofikus bevezetővel indul a könyv, mely fogalomtisztázás után a gyomok (azaz nem termesztett kultúrnövények) hasznos jellemzőit veszi számba. Például hogy indikátorként megmutatják kertünk talajának adottságait. Megtudhatjuk sikerességük okait, főbb típusaik terjedését és hasznos tulajdonságaik kihasználásának széleskörű lehetőségeit. Talajtakaró, dísznövény és más - még kevésbé kívánt - gyomokat kiszorító, kontrolláló eszköz. A kézi gyomlálásról következik egy bővebb fejezet, majd a pázsit- és zöldségeskert, illetve az épített környezet gyommentesítése kerül terítékre.

gyom11.jpg

Második fő része a kötetnek egy látványos növényhatározó. Piktogramokkal és a köznyelvben megszokott, magyar elnevezésekkel segített táblázatból megtudjuk csírázásuk, virágzásuk, terjedésük adait. Ezt a növényenként 3-4 fotóval illusztrált "arcképcsarnok" követi. Oldalanként egy növény részletes, az ellene való védekezést is magában foglaló bemutatása kitér hasznosítási lehetőségeire. Népi gyógyszerként rég használatosak az erdő-mező virágai és  szinte mindegyik alkalmas emberi fogyasztásra. Ezért nem mellékes erényként felsorolja a vele összetéveszthető fajokat is. Fontos az elővigyázatosság, ha kísérletező kedvünkben salátának használjuk fel, lásd medvehagyma vs. gyöngyvirág mérgezések.

kapa1.jpg

Összességében hasznos és szép kiadvány, szinte a költő szól belőlünk a fenti fotó láttán: Árvacsalánok közt veled lenni, de jó lenne, Gyomnövénykönyv! Nem elérhetetlen kívánság, most leárazva kapható a kiadó webáruházában.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló gyomirtás gyomnövény ehető gyom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása