Park Life

A Ruttkai Éva park

2013.09.09. 15:00 - sztroberri

Mindig nagy öröm, ha parkot létesítenek valahol, főleg, ha városról, jelen esetben Budapestről van szó. Bár a Ruttkai Éva park olyan környéken nyílt, ahol amúgy is sok a zöld (csak néhány lépés ide a Szent István park), ilyesmiből soha nem elég.

1.JPG

Az ünnepélyes megnyitó már majd’ egy éve volt a Victor Hugo u. és a Pozsonyi út találkozásánál, a házak között megbúvó területen. Akkor „csak” a rendezettség látszott, mostanra viszont szépen fejlődésnek indultak a növények.

7.JPG

Nincsenek nagy attrakciók; a növényválasztást a gyors talajtakarás, a letisztult formák és az egyszerű gondozhatóság ihlette, de így is nagyon szép, átlátható. A lakóházakkal szomszédos kerítést a mályva takarja (majd), előtte levendula és kecskerágó gondoskodik a lépcsőzetességről. A régi fák mellé ültettek pl. páfrányfenyőket (Ginko biloba), a sétautakat pedig örökzöldek, pl. törpefenyő és örökzöld orbáncfű szegélyezi.

2.JPG

8.JPG

A térelválasztóként is szolgáló magaságyakban is egyszerű, mégis mutatós növények: gólyaorr, törperózsa és a vicces pomponszőnyeget alkotó medvecsenkesz.

3.JPG

Néhány hónapja a névadó szobrát (Marosits István szobrászművész munkája) is felállították.

5.JPG

A színésznő szobra mellett kis bokor sárga rózsa virít: a teahibrid Márk Gergely, a tavaly elhunyt híres rózsanemesítő „teremtménye”, aki a betegségekkel szemben ellenálló, szárazság- és fagytűrő ágyrózsának a „Ruttkai Éva emléke” nevet adta. (Márk Gergely rózsái a szomszédos Szent István parkban is láthatók, pár éve telepítették oda a rózsakertet, amiről korábban már írtunk itt.)

4.JPG

Csendes kis sziget a forgalmas, trolis útkereszteződéstől néhány lépésre, ahova kutyával ugyan nem, de gyerekkel és mondjuk a Sarki Fűszeresnél elvitelre vett kávéval simán be lehet menni ücsörögni, olvasgatni.

11.JPG

Annak idején önként vállalkozó lakosokat kerestek, akik este zárnák, reggel nyitnák a parkot, de nem tudom, találtak-e valakit a feladatra. Mindenesetre egyelőre nagyon rendben van...

6.JPG

6 komment Címkék: rózsa levendula mályva kecskerágó park life teahibrid medvecsenkesz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutyaaszarpor_a_szembe (törölt) 2013.09.10. 11:32:15

1-2 hónap múlva úgyis lesz pár ember aki úgy gondolja hogy a cuki-muki kis fifike nem baj ha bemegy a parkba.A cuki-muki kis fifike meg rakja szépen sorban a nagy kulákat a fűbe, meglátja egy németjuászos gondolja akkor miért is ne, és az is raka a fosokat a virágágyásba . A lágy tavaszi szellő meg kiszártja ezeket a fosokat, és a kuíaszarport beviszi az emberek szembe

EZ BUDAPAEST KRATULÁLOK GYÖKEREKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

sid-art · www.sid-art.blog.hu 2013.09.10. 11:36:11

Valóban gyönyörű a park, de sajnos az Ipoly utca felőli kapuról már hiányzik a kilincs.
előbb lelazult, majd el is veszett és így most csak kívülről lehet nyitni. :(

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2013.09.10. 14:58:33

@sid-art: Észre se vettem, igaz, a Victor Hugo felől szoktam be- és kimenni. Gondolom, lehet szólni a fenntartónak. Majd holnap arra megyek, megnézem.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2013.09.10. 15:00:30

@kutyaaszarpor_a_szembe: Ezen a környéken a zárt parkokat szerencsére tiszteletben tartják a kutyások. A többi területről már nem mondható el ugyanez, de azért Budapesten is van élet.

sid-art · www.sid-art.blog.hu 2013.09.16. 17:47:54

@sztroberri: Ma délután voltam arra, már javították a kaput, hibátlan mint volt.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2013.09.16. 17:51:05

@sid-art: Remek! Múlt héten írtam nekik e-mailt, de biztosan más is jelezte, azért reagáltak gyorsan.
süti beállítások módosítása