Újraindul az időjárás - ezúttal a nyári

2013.06.13. 10:45 - Czauner Péter

A márciusi téli beköszönés után másodszor is újraindul az időjárás, ezúttal a nyári. Mostanában nagy a sietség a növényi szállítószövetekben, de sajnos az edénynyalábok áteresztőképessége adott, ahogy a nedvek haladási sebessége. A növények többsége az elmúlt hidegben kissé lelassult, de most nagyobb vehemenciával próbálja utolérni magát. E nagy sietségben a hobbikertész egyet tehet, igyekszik a szükséges tápanyagot elővarázsolni. (Igaz az is, hogy ezt már hetekkel ezelőtt meg kellett tenni, hogy most ott és olyan állapotban legyen, amilyenre a növénynek szüksége van.)

Jó tápanyaggazdálkodás-szép gyep.jpgJó tápanyag-gazdálkodás - szép gyep

Aki műtrágyával tartja karban a gyepét, figyeljen, mert lassan elfogynak a három hónapos műtrágyák hatóanyagai. Aki az évi háromszori gyeptápanyag-utánpótlást választotta, annak ideje kiszórni az őszig ható adagot. A nyaralóban, ahol nem állandó a jelenlét, és nincs automata öntözőberendezés, érdemes megfontolni a stressztűrést hirdető tápanyag beszerzését. A magas káliumtartalom segít a sejtek jó vízháztartásának kialakításában, és olyan nitrogénvegyületeket tartalmaznak, amelyeket a növény csak akkor tud felvenni, ha elegendő nedvesség áll rendelkezésre.

650_77_LF-BluePower_B50_0912_02.jpg

A műtrágyázást a fűvágás után, lehetőleg nem tűző napon kellene elvégezni. A legjobb időpont az alkonyat. A kemikáliákat még a kisebb kertekben is ajánlott szórókocsival kijuttatni, és meg egy tanács: ha műtrágyát vásárolnak, a minél kisebb szemcseméretűt válasszák, ezzel ugyanis egyenletesebb szórás érhető el. A legtöbb hobbikertbe való keverékműtrágya csomagolásán olvasható az is, milyen fokozatra kell a szórókocsi adapterét állítani. Jobb az alacsonyabb, tehát a kevesebbet szóró fokozat, legfeljebb keresztben haladva folytatható a kijuttatás, amíg el nem fogy a területre kiszámolt mennyiség.

Akinek nincs szóró kocsija, kijuttathatja (gumikesztyűs) kézzel is. Ha nem egyenletes a mennyiség – szórási kép – akkor foltos lesz a gyep, de ahova sok jut, ott ki is éghet. Némi rutinnal elsajátítható a technika, amelynek lényege, hogy egy-egy marokkal minél messzebb, s egyenletes ívben kell szórni a műtrágyát. Ha véletlenül a gyepre nagyobb mennyiség borul, akkor minél előbb fel kell szedni, és a maradékot lehetőleg nagy területre szét kell szórni.

Ha kiszóródott a műtrágya, gyorsan fel kell szedni.jpgHa kiszóródott a műtrágya, gyorsan fel kell szedni

Időszakonként, így most is sort kell keríteni a kisebb-nagyobb kopasz foltok eltüntetésére. Ehhez készítsünk gyepragasztónak mondott keveréket: a zsákos virágföldet ponyvára terítve szárítsuk ki. 5 kg földhöz 20 dkg fűmagot kell keverni. Ha nem túl árnyékos a telepítendő folt, akkor legjobb az angol perje, ha a terület árnyékos, akkor érdemes „árnyék” keverékkel próbálkozni. Ha a műtrágyázás előtt történik a vetés, akkor nincs szükség külön műtrágyára, ha nincs műtrágyázás, akkor magas nitrogén- és foszfortartalmú keveréket kell beszerezni, de a legjobb lenne, ha a tavaszi starter trágyából az évközi korrekcióra keveset félretennénk. Ezután következik a kiszórás, betaposás vagy hengerezés. Az egyenletes kiszórás a már említett szórókocsival, de nagy lyukú tarhonyaszitával is megvalósítható. A friss vetés meleg napokon napi kétszeri öntözést igényel, ez négyzetméterenként 20-20 liter vizet jelent.

3 komment Címkék: tápanyag nitrogén kálium gyepgondozás czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2013.06.13. 19:34:05

hello! A felől érdeklődnék, hogy lehetséges az, hogy a (többszörösen) kiszórt fűmag nyomokban nőtt csak ki. Mintha minden századiknak jutott volna csak az eszébe, pedig locsoltuk rendesen. Mondjuk árnyékos részre került, de akkor is. Mi dolog az ilyen?

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2013.06.17. 10:52:02

@gólhaj: Rengeteg oka lehet, ezek közül néhány; rossz az adott fűmag keverék eredése aránya, nem került elég mélyre (1-3 cm) a mag, nem elég porhanyós a talaj, a hőmérséklet nem megfelelő, kevés a nedvesség, kevés, vagy túl sok a tápanyag, netán egyenlőtlenül lett kiszórva a műtrágya, sok és erős a napsütés. És még sorolhatom, megjegyzem, az olcsóbb maggal és a hevenyészve elkészített magágyon nekem is csak másodjára sikerül, egyenletes vetést produkálnom, a drága mag és a drága starter műtrágya viszont mindig kiváló eredést produkál,legyen árnyékos vagy a napos a talaj.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2013.06.17. 18:10:12

@Czauner Péter: Köszönöm válaszát! Azt hiszem, hogy túlzottan olcsóért vettem azt a jó kis magot, az lehetett a gond.
Azért, a harmadik szórás után már én is erre gyanúztam, de gondoltam, ha már vettem egy nagy adaggal, és elég vastagon hintem, majdcsak kinő. Hintettem is talajfeltöltésig, s az a kisebbfajta dombság sem néz ám ki olyan csúnyán. Talán, ha nem volna olyan kopár. Máskor talán kicsivel jobbfélét veszem majd.
süti beállítások módosítása