Építsünk madáritatót!

2013.05.07. 11:00 - kapanyél

Ha a kertbe elsősorban azért szeretnénk egy kis vizet, hogy a madaraknak itatót biztosítsunk, ügyeljünk az elhelyezésére. Az általános szempontokon (rálátás, közvetlen napfény) kívül vegyük figyelembe, hogy a madarak a nyílt területet kedvelik, ahol a ragadozók – pl. a macskák – nem tudják észrevétlenül becserkészni őket. Néhány méterre az itatótól azonban szerencsés, ha rejtőzésre alkalmas bokrok nőnek. Ne tegyük olyan helyre az itatót, ahol gyakran mozgunk (játszósarok, grillező környékére, főbb közlekedési útvonalak mellé), figyeljük távolról az ott zajló életet.

madáritató2.jpg

Ha egyszer elkészült az itató, és a madarak odaszoktak, akkor ne hagyjuk őket víz nélkül, töltsük fel rendszeresen. Ha automata öntözőrendszer van, célszerű úgy elhelyezni, hogy egy vagy akár két szórófej is belelocsoljon, így biztosan nem fogy ki belőle a víz. Nem elég azonban pótolni a vizet, rendszeresen (nagyjából hetente) kis is kell takarítani, hiszen a madarak nemcsak isznak, hanem fürdenek benne, és sajnos bele is piszkítanak. A nyári melegben a víz hamar bebuggyan, és ez nemcsak kellemetlen, de fertőzésveszélyt is jelenthet. A kisebb itatók takarítása kimeregetéssel, seprűvel, szivaccsal megoldható (ne használjunk vegyi anyagokat a takarításhoz!), ha 20-30 literesnél nagyobb a madáritató, inkább eleve leereszthetőre építsük.

madáritató_forrással.jpg

A piszkos víz elvezetésére a fólia alá terítsünk drénréteget (a tervezett vízmennyiség mintegy kétszeresére lesz szükségünk). A leendő meder legmélyebb pontján ragasszunk a tófóliába egy kb. 5-10 cm hosszú, és 4-6 cm átmérőjű műanyag csövet, amit gumi- vagy PVC-záródugóval tudunk zárni. Ha PVC-dugót használunk, akkor jól zsírozzuk be a tömítést, és csak épp hogy a tömítésig nyomjuk be a dugót, különben nem tudjuk majd kihúzni.

madáritató_vázlat.jpg

Leereszthető vizű madáritató építése lépésről lépésre:

- Ássuk ki a medret kb. 40 cm mélységben.

- Töltsük be a vízelvezető drénréteget (kb. 25 cm vastagon terítsünk kulékavicsot, téglatörmeléket a mederbe), alakítsuk ki egyúttal a lejtős oldalú medret. A legmélyebb ponton hagyjunk egy kis gödröt a leeresztőcsőnek!

- Ragasszuk be a tófólia megfelelő pontjára a csődarabot (figyeljünk, ne legyen nagy „perem” a víz felőli oldalon).

- Takarjuk le a drénréteget geotextillel, majd helyezzük be a mederbe a fóliát.

- A lefolyócsövet stabilizálhatjuk 2-3 liternyi betonnal. A cső köré töltött beton nem engedi majd mocorogni, hajladozni, miközben épp a dugót rángatjuk ki vagy tuszkoljuk a helyére.

- Takarjuk a fóliát nagyobb kavicsokkal, lapos kövekkel (a kövek kiválasztásánál ügyeljünk a takaríthatóságra). A meder fokozatosan lejtsen, hogy minden madár megtalálhassa a neki megfelelő vízmélységet.

- Töltsük fel az itatót, és élvezzük a látványt!

verébA1.JPG

Szerző: Tóth Zoltán - Aesculus Kertészet

http://www.toepites.hu/

12 komment Címkék: tófólia geotextília madáritató drénréteg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Quixote de la Ferko 2013.05.07. 17:27:13

Ne építsünk.
Csak ha azt akarjuk, hogy az összes közeli kerítés, leszállásra alkalmas hely tele legyen madárszarral.

Egyéni ízlés kérdése, nekem speciel nem igazán jön be.

háténimmár 2013.05.07. 19:24:48

ha megcsinálnám, az egyből 3 funkciót kapna: Madáritató és macskaetető és békakeltető (balatonpart közelségéből adódóan) szrí in ván.

A madáretetőt is 2 méteres sima vasoszlopra kellett szerelni, mert az eredeti 1,7 méteres föld feletti távolság simán vehető akadály volt a macskámnak :)
Mostanra csak moziélményt kap a madáretetéssel. Itatónak pedig szintén magasra megteszi egy nagyobb cserépalátét és még a macera sincs vele dugóval meg geotextillel.

Don Quixote de la Ferko 2013.05.07. 19:55:17

@magyar bucó:

Inkább rendelkezem némi tapasztalattal.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2013.05.07. 20:12:58

@háténimmár: Jé, én ugyanezt csináltam és ugyanilyen indokból! És még működik is... A macska meg anyázik...

janoszeged 2013.05.07. 21:23:48

Azt értem, hogy leereszti a vizet, de hogyan takarítja? Mivel nem tökéletesen sima a felület, bármivel próbálkozik az ember, mindig marad alga a résekben és pár nap alatt újra elpiszkolódik a víz.

janoszeged 2013.05.07. 21:30:50

A víz gyors elpiszkolódásában az is közrejátszik, hogy ezek a buta madarak először isznak a vízből, majd később meg is fürdenek benne. Szóval én elég sokat küzdök a kerámia itató takarításával is. Pedig az sima belül, de mégis gyorsan elalgásodik.

tavakkertek · http://toepites.hu/ 2013.05.07. 21:52:52

A macskák valóban a mozgóbüfére asszociálnak a madáritatóról és -etetőről, szerencsére azért a madaraknak is van eszük... Ha a földre készítünk "tószerű" itatót, ezért fontos nyílt területre tenni, hogy a macska ne tudja észrevétlenül becserkészni őket. Pár méterre viszont szerencsés, ha bokrok nőnek, ahová el tudnak pucolni a madarak.

A magasra helyezett tál szintén tökéletes itató, a madarak ezért is hálásak. A lényeg, hogy ha elkezdtünk itatni (télen etetni), és odaszoktak, ne ejtsük őket arcra azzal, hogy abbahagyjuk.

tavakkertek · http://toepites.hu/ 2013.05.07. 21:57:43

A takarításról: kefével, seprűvel ki lehet seperni a piszkot, slaggal leveretni, esetleg egy ronggyal áttörölni. A tócsákban, természetes vizekben sem tökéletesen tiszta a víz, amit isznak.
Hetente mindenképpen cserélni kell a vizet, mert ennyi idő alatt elpiszkolják (belefürdenek, belepiszkítanak) + párolog + a napon be is algásodhat.

vilagfi 2013.05.07. 21:59:16

@háténimmár: Mi is itattuk a madarakat a sivatagi irodánk előtt, de mikor a harmadik mérgeskígyóval találkoztunk rájöttünk, hogy az nem madáritató, hanem kígyóetető.

volesojinka 2013.05.09. 10:00:36

@Don Quixote de la Ferko: embert se kéne etetni-itatni, mert szarik a hülye. Egy ember egy év alatt átlag 163 kiló súlyú szilárd ürüléktől válik meg és 500 litert pisil. Brrr. És mit szólnak ehhez a madarak...?

Don Quixote de la Ferko 2013.05.09. 12:42:42

@volesojinka:

Ízlések, és pofonok.

Te szereted, ha madárszaros a kerted, én nem.

Egészségedre, de ehhez hogy jön a saját ürüléked? A kertbe jársz, a madárszar mellé?
süti beállítások módosítása