A fülemüle éneke, avagy a kertszomszéddal nem árt beszélgetni

2012.11.15. 09:15 - Czauner Péter

Remélem, nem hibádzott szomszédomnak az a pár birsalma, amelyeket kertünkbe átnyúló fájáról lecsentem. Ha ehhez hozzávesszük, ami ideát lehullott, akkor kétkilónyit is kitett a zsákmány. Egy darabig a konyhaszekrény tetején díszelegtek, azután több birsalmaleves is készült belőlük. Azt hiszem, a libatöltelékbe is jutott. Sajnos elfogyott. A hétvégén láttam a piacon sokkal satnyábbakat, de a bevásárlócédulán nem szerepelt, így nálunk vége a birsszezonnak.

A lopott gyümölcs nem mindig finom.jpgA lopott gyümölcs nem mindig finom

A napokban egy kertben egy fügefával bíbelődtem, amikor a tulajdonos megkért, ha már előkerült a metszőolló. szabadítsam meg a mogorva szomszédjától – akivel beszélni sem lehet – átlógó vadmeggyágaktól.

Mi köti össze a birsalmát a vadmeggyel? Mindkettő a szomszédé, onnét nő az árnyék vagy potyog a csemege. Kérdés ilyenkor, mit mond a szomszédjog, szabad-e eszegetni vagy éppen metszeni?

Mielőtt előkerül az olló, jobb megbeszélni, mit lehet levágni.jpgMielőtt előkerül az olló, jobb megbeszélni, mit lehet levágni

Sok elmérgesedett szomszédviszonyért felelősek a növények, pedig a Polgári Törvénykönyv tartalmaz általános leírásokat, iránymutatásokat a szomszédjogokról. Ha az írott vagy a szokásjogot nézzük, patthelyzet is lehet, hiszen elvileg a közös kerítéstől 3 méteres távolságon belül valamilyen szintű egyeztetéssel lehet (kellene) a növényeket a telepíteni, nevelgetni.

Most még kicsit, de néhény év múlva.....jpgMost még kicsik, de néhány év múlva...

Az áthajló faág gyümölcse azt illeti, ahol a fa gyökere van, vagyis akkor szedhető le vagy a földről fel, ha erre a tulaj nem tart igényt, vagy urambocsá’! engedélyt ad. A határidőkről nincs szó a Ptk-ban. Ilyenkor a kertészeti gyakorlatra lehet hivatkozni. Kimondható talán az az általános elv, hogy a héjas gyümölcsök kivételével 24 óra elég kell, hogy legyen a szomszédnak tulajdonosi jogai érvényesítésére. Az már más kérdés, hogy egzakt módon ki figyeli a gyümölcs lepottyanási idejét, és milyen módon jut hozzá a szomszéd a más kertjében landoló terméséhez. A birsügyemben mentség lehet, hogy szomszédommal korábban megegyeztem, hogy az áthajló ágak szakszerű metszését magamra vállalom. Van belőlük elég, úgyhogy azt gondolom, ezért a munkáért két kiló birssel nem vagyok túlfizetve.

Ha veszélyben a ház előkerülhet a metszőolló.jpgHa veszélyben a ház, előkerülhet a metszőolló

Az áthajló ágak ügyét is hasonló elven ítéli meg a jog. Szabadon nem kaszabolható, viszont ha valamilyen épkézláb okot tud felhozni az ember, például a túlzó árnyékolást, a ház falának karistolását, a lehulló levelek eresztömítését, a kellemetlen terméspotyogást, akkor bizonyíthatóan fel kell szólítani a szomszédot az ágak eltávolítására. Ha ez nem történik meg, akkor jöhet a fűrész, olló. Ettől persze nem erősödik a barátság, de legalább a bíróság előtt nem lehet megtámadni a kezdeményezőt.

Nem szóltam az igazi megoldásról: a megbeszélésről és toleranciáról.

8 komment Címkék: metszés telekhatár czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virágillat 2012.11.15. 09:38:06

Nem egészen a jó szomszédságról szóló cikkről, hanem a birsalmáról jutott eszembe a fa levele.
Ha már a termést nem is, de a levelét a fáról gyűjthetjük nagyon jó teát főzhetünk belőle, borús téli napokon, hurutos megfázásokra tökéletes.Akkor a legjobb amikor már a hűvös reggelek miatt színesebbekké válnak a levelek.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.11.15. 12:05:59

@virágillat: erre nem is gondoltam, kösz a tippet, megyek megnézem, nem késtem-e el

pástétom 2012.11.15. 14:09:21

"Az áthajló faág gyümölcse azt illeti, ahol a fa gyökere van, vagyis akkor szedhető le vagy a földről fel, ha erre a tulaj nem tart igényt, vagy urambocsá’! engedélyt ad."

Ha nem engedi meg, a tulajnak át kellene jönni hozzám fölszedni a gyümölcsöt, de mi van, ha erre meg én erre nem adok engedélyt? Ott rohad el a gyümölcs a kertem talaján neszesemmifogdmegjól?!

Szelid sunmalac 2012.11.15. 14:40:44

Nono! Aztan melyik fanak no egyenesen lefele a gyokere? Tobbnyire a gyokerzet majd olyna szeles, mint maga a lobozat. Tehat ha atlog a telked fole az ag, akkor vloszinuleg ottan gyoker is van. Ha pedig gyoker van, tied a termes!

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2012.11.15. 14:57:51

@pástétom: A tulajdonos - szintén a Ptk. alapján köteles megengedni, hogy átmenj és felszedd a gyümölcsödet. Ha az átmenetellel kárt okozol, azt köteles vagy megtéríteni, de mást (pl. belépési díjat) nem kérhet érte.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2012.11.15. 15:02:38

Fontos megjegyezni még azt is, hogy a fenti szabály csak az áthajló ágak esetében érvényes. Amennyiben maga a növény a telekhatáron nő (tehát fa esetében pl. a telekhatár képzeletbeli vonala a fa törzsén "belül" fut, akkor a termés egyenlő arányban illeti a telk)ek tulajdonosait. Ebben az esetben viszont gondozni is közösen kell.

maja_a_méhecske 2012.11.15. 16:16:08

És ilyenen, vitatkoznak emberek?

besztercei 2012.11.15. 20:47:57

Tovább is lehet bonyolítani a helyzetet: Mi van, ha van egy átlógó gyümölcsfa mellett a tulajdonosnak van egy saját fája is ;)
A viccet félretéve: komoly gond van, ha ilyenen vitatkoznak a szomszédok. Mi sem vagyunk éppen puszipajtások (a szomszéd megrögzött műanyag-égető és nem lehet lebeszélni róla), de ha jó termés van, jut mindkét családnak, ha rossz, akkor meg úgyis mindegy. Fölösleges vitázni.
süti beállítások módosítása