Park Life

Pena csodái

2012.09.07. 09:30 - Czauner Péter

A Pena Park egyike azon európai mesterséges természeti együtteseknek, amelyek bizonyítják, hogy a szakértelemmel telepített távoli növények milyen jól érzik magukat akár eredeti élőhelyüktől sok ezer kilométerre. Nem kell messzire utazni, hogy hasonlónak lehessünk tanúi, hiszen szoba- és balkonnövényeink jó része nem Európában őshonos. 

Réceházak a mesetóban.JPGRéceházak a mesetóban

Portugália nem az első számú úticél a magyar turisták népszerűségi listáján. Repülővel is messze van, hát még autóval! Ha már eljutott az utazó Lisszabonba, érdemes az alig 50 km-re lévő, egykori királyi pihenőhelyre, Sintrába ellátogatni. Nem szükséges hozzá feltétlenül autó, jó a vonat és buszközlekedés is. Az egy naposnál bőven többet kínáló program során érdemes időt áldozni a Pena Park bejárására. Két napot bolyongtam az Alta Cruz hegyet körülvevő évszázados, romantikus stílusban létesített, 200 hektáros, hegyes-völgyes, természetes erdőként ható parkban.

Óriások között.JPGÓriások között

Az előtérben tasmán párfényfák.JPGAz előtérben tasmán páfrányfák

Csak a némi botanikai ismerettel rendelkezők figyelnek fel az otthoni díszkertek féltett növényeire. Hatalmas termetükkel bizonyítják, hogy jól érzik magukat a tíz km-re lévő Atlanti-óceán felől késő délutánonként érkező, hűs, párás szelekben. A 30-50 méteres tujafélék mérete elgondolkodtató lehet a magyar tujakedvelők számára: mire képes a növény, ha jól érzi magát.

Az amerikai óriástuja  az ösvényre könyököl.JPGAz amerikai óriástuja az ösvényre könyököl

Az itteni fő attrakció a Pena Kastély. Találó a megjegyzés, mely a Disney-filmek kastélyaihoz hasonlítja a giccs határát súroló építményt. Valószínűleg a rajzolók - mielőtt a rajzasztalhoz ültek - látták ezt a kastélyt, amelynek építését 1500 körül kezdték, de mai formája a XIX. század közepén alakult ki; ekkortól lett II. Ferdinánd nyári rezidenciája.

A mesepalota.JPGA mesepalota

Minden meseszerűt beleépíttetett a német Baron von Eschwege építésszel, így készült el a neomór, színes, kupolás-galériás épületegyüttes. Ekkor kerültek a parkba az észak-amerikai óriás vörösfenyők, Lawson-ciprusok, magnóliák, ginkgók, japán cédrusok, páfrányok csemetéi, palántái is.

Vörös fenyőgigász.JPGGigászi vörösfenyő

7 komment Címkék: tuja czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.09.07. 13:55:14

"A 30-50 méteres tujafélék mérete elgondolkodtató lehet a magyar tujakedvelők számára: mire képes a növény, ha jól érzi magát."

Péter! magyarázd már el nekem "magyar tujakedvelőnek", hogy hogy a picsbe csináljak a kertemben a tuják által oly kedvelt óceáni éghajlatot?

kukube 2012.09.07. 15:43:29

Hát pontosan ez az. Nem idevalók. (1.) Szenvednek a légköri aszályban, ha (2.) jól érzik magukat, akkor ekkorára potenciálisan ekkorára nőhetnek. Hülyén nézne ki egy ilyen fasor az egyemeletes ház mellett.

johnibyg 2012.09.07. 16:03:28

trollkodásnak jó lenne néhány ekkora tuját berakni a Ferihegyi leszállópályák elé ;-)

titokmacsek 2012.09.07. 18:01:43

@1kutya: úgyis lyukas a medence, lecseréled egy nagyobbra és odaállítod a partjára anyósodat (vagy a zasszonyt, ez opcionális) egy nagyteljesítményű hajszárítóval, hogy a felszálló párát fújja a tuják irányába, óceáni szelet pótolva.
Ha sikerül, nőnek a tuják, ha nem..:medence+hajszárító :DD

magyar bucó 2012.09.14. 15:14:58

@1kutya: Izé, ez a tuja az a tuja?

magyar bucó 2012.09.14. 18:45:06

@Czauner Péter: Mint a bükk és a mogyoró? Azok sem egyforma termetűek...
süti beállítások módosítása