Ti kérdeztétek - Szakértőnk válaszol

Mentsük meg a tujákat!

2012.07.27. 09:15 - Bálint Károly kertépítő

Sokan panaszolják, hogy az idei évben a tujapusztulás soha nem látott méreteket öltött. Az okok az aszályos 2011-es év és a nagyon kemény tél. A növények ezek közös hatásának következtében kiszáradtak vagy legyengültek, és a betegségek elhatalmasodtak rajtuk.

download.php.jpg

Miért érzékenyek a szárazságra?

A tuják gyökérzetének fő zónája a föld felső 60 cm-re. A rendszeres öntözés hatására azonban „ellustul”, sokszor csak 40 cm mélységben intenzív a növekedése, így a tartós szárazság végzetes lehet.

Hogyan pótoljuk a szükséges csapadékot?

Hosszabb száraz idő esetén heti egy alkalommal a növények tövétől számított 1-m-es körben négyzetméterenként 60 l vízzel öntözzük be a tujákat. Esténként a lombjukat párásító öntözéssel frissítsük, legalább minden második nap.

Egyéb teendők a növények érdekében

1. Takarítsuk ki a növényekből az elszáradt leveleket!

2. Szükség esetén a beteg részeket metsszük le!

3. A nagy, felnyúlt tujákat vágjuk vissza!

4. Kötözzük össze a szétálló ágakat!

5. A földet fedő régi lombot szedjük össze, de ne komposztáljuk, hanem szállítsuk vagy szállíttassuk el, mert a betegségek ezekből az ágakból támadnak újra.

6. A növények tövénél lévő föld felső 1 cm-ét termeljük le, mert a maradék kártevőktől így tudunk megszabadulni.

7. A növények tövénél lévő föld felső 10 cm-ét bontsuk meg csákánnyal vagy lapáttal. Ezzel a módszerrel a növényt mélyebb gyökeresedésre kényszerítjük.

8. A tuják méretétől  függően juttassunk ki 3-6 dkg/m2 azonnal oldódó, nagy nitrogén- és mikroelem-tartalmú műtrágyát.

9. Alaposan áztassuk be a növényeket minimum 60l/m2 vízzel! Száraz idő esetén 3 nap múlva ismételten öntözzük be őket ily módon!

10. A betegség tüneteit hordozó növényeket permetezzük le! A teljes körű védekezés érdekében réz- és kéntartalmú, valamint rovar- és atkaölő vegyszerek kombinációját juttassuk ki. Ezután még 2 alkalommal, 10-10 nap elteltével végezzük el ismét a növényvédelmi munkákat!

smaragd-tuja.jpg

Érdekesség

A közhiedelemmel ellentétben az örökzöldek többsége nem kifagy, hanem kiszárad. Télen is lassú vegetációt folytatnak, és ha a föld átfagy a gyökérzónájukban, nem tudnak sem vizet, sem tápanyagot felvenni, ezért elpusztulnak.

12 komment Címkék: tuja növényvédelem bálint károly kertépítő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekrofil Sírásó Phd. (törölt) 2012.07.27. 09:46:32

Köszi a tippeket! Nekem tavasszal telepített 10-15 cm-es tujáim vannak, 60 darabot szórtam el. Néhány kiszáradt. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi víz kell nekik.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.07.27. 18:13:26

Ejj, tavaly ilyenkor kellett volna olvasnom... A három tujámból pikk-pakk kidöglött a tavalyi szárazság miatt... :(

follinus edit 2012.07.29. 12:09:37

Köszönöm a tanácsot,sajnos az én tujáim is így néztek ki tavasszal.Az elhalt ágakat levágtam.Mennyire lehet őket vissza vágni?Ha túl sűrű meddig lehet át ültetni?

kapanyél 2012.07.30. 17:26:01

@follinus edit:
A tuják visszavágási magassága sokban függ a növények korától, fajtájától, egészségi állapotától.
Általánosságban a maximum 30% növényi rész eltávolítását ajánlom.

Az átültetési kérdésre a következőket tanácsolom: földlabdával vásárolt növényeket a telepítés után 3 évvel, kézi szerszámmal is át lehet ültetni. A többi esetben a biztos eredés érdekében kotró, vagy kanalas gép segítségét szükséges igénybe venni. A tuják viszonylag jól tűrik az átültetést, de a művelet megkezdése előtt érdemes szakembert kihívni és tanácsot kérni, mivel a helyszíni körülmények nagyban befolyásolják a technológiát.
Üdvözlettel: Bálint Károly
Üdvözlettel: Bálint Károly

Vargalasz (törölt) 2013.04.06. 20:30:17

Üdvözletem!

Az idén télen nem mondhatnám, hogy szárazság lett volna, a kb. 25 éves oszlopos tujáink közül viszont kettő biztos kipusztult és a másik kettőn is látszanak a pusztulás jelei. Nem mondom, hogy mester kertészként gondoztuk őket, de ezidáig szépek üde zöldek és betegség mentesek voltak.
Ami biztosan látszik mindegyiken az a törzsükön lévő sérülések, mintha egy hegyes késsel kb. fél méterenként felsértették volna a kérget. Olyan mintha harkály kopácsolta volna végig, pedig itt még soha nem láttunk, hallottunk fakopáncsot. Önök szerint mi lehet a jelenség oka, meg lehet e menteni a többit?

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2013.04.08. 07:08:08

@Vargalasz: A hosszanti kéregrepedést,száradást okozhatja túl sok víz, de lehet rovarkártevő is. Erre utalhat a harkály jelenléte,Actara 25 WG vagy Chess 50 WG szerrel lehet védekezni.
Az örökzöldek kiszáradása nem vehető észre azonnal. Gondoljon a koszorúkra, hónapokig zöld marad, holott aktív élet már régen nincs bennük. Sajnos az öntözetlen és vízpermettel nem frissített tujákat az egyre szárazabb és forróbb nyarak után előbb, utóbb eléri a végzet. Nem a ide valók, ha lehet cserélje őket borókára, azok jobban bírják a magyar klímát. Lásd bugaci ősborókás.

Vargalasz (törölt) 2013.04.08. 09:09:02

Köszönöm a választ. az egyiket kivágtam, teljesen elv volt száradva, megnéztem közelebbről a sérüléseket, biztos harkály lehetett mivel a kéreg alatt rengeteg féreg járta lyuk és ürülék látható. Gondolom az ajánlott szerrel a törzset kell permetezni.
Milyen borókát tudna ajánlani a Közönséges Borókán kívül?

Tibor69 2013.04.08. 15:04:17

Üdvözlöm!

Segítségét szeretném kérni. Több smaragd thujám is van a kertemben. Egymás melett a fal mellett van három egyed, amelyeknek a felső ágai a csapadékos tél miatt teljesen lekonyultak? Mit lehet tenni a növényekkel? Vagy talán valamilyen betegségük van és amiatt feküdtek el a növények csúcshajtásai? A levélzetük elég ritka és nics szép zöld színük. Napfényesben nincs hiányuk. Rossz a talaj talán?
A kert másik végében egy szoliterként ültetett thuja is van, aminek a színe gyönyörű és nem hajlanak le a felső ágai.

Ha gondolja fotókat is tudok küldeni.

Segítségét megköszönve,
Üdv.:
Tibor

Wendég 2013.07.25. 04:56:25

Jó pár éve tujamagot ültettem ,kikelte a magok,,cserépben neveltem ,télen fagymentes fütetlen helyiségben tartottam.Közben a cserepet kinőtték ,mozgatni gond volt ,egyik őszön csak úgy a kertben az egyik fa alá kiborítottam a cserépből,,azt hittük megfagyott,tavaszra elkezdtek élni,megsajnáltuk a kertbe kiültettük,azóta sokat nőttek,szépek .Sokat kibír a tuja ,még csupasz gyökérrel föld felett is télen.Nyáron sokat öntözöm ,csodásan szép zöld.

kapanyél 2013.08.02. 07:40:24

@Tibor69: Kedves Tibor! Valamilyen technikai gubanc miatt csak most vettük észre a kérdést. Remélhetőleg még időben vagyunk, mindenesetre a tuják rossz állapotának az oka egyértelmű tápanyaghiány.
Amennyiben még nem pusztultak ki, első lépésként november elején komposztált szarvasmarhatrágyát kell beásni köréjük.
Üdvözlettel: Bálint Károly

marógép 2015.05.25. 08:43:25

Üdv.kb 16nm es térkövel körbezárt kiskert.Agrofólia +zuzottkö egyszinten a térkövel.Tehát sok eső esetén kicsit megáll a viz.Árthat ez a tujáknak? Köszi. József.

Bálint Károly kertépítő 2015.06.17. 19:59:38

@marógép: Az agrofólia nem igazán jó megoldás a növénnyel beültetett kőzúzalékkal beszórt terület földtakarására. Az agrofólia lassan engedi át a vizet, visszafogja az alatta lévő föld kipárolgását és levegőzését. A későbbi következmény a talaj eliszaposodása, negatív értelemben vett elsavanyosodása. A leírtak alapján árt a növénynek.

P.S.: Elnézést a kései válaszért, de a blog már a kapanyel.reblog.hu oldalon található, a régi blog.hu-s címről nem kapunk értesítést.
süti beállítások módosítása