Hasznos állatok a kertben

A katica

2012.06.27. 08:30 - thunbergia

A katicabogárnak csak Európában mintegy száz különböző faja él. Gyermekversek, mondókák, népdalok szólnak róla, de nemcsak nálunk áll ilyen nagy becsben. A német elnevezése Marienkäfer Szűz Mária bogarát jelöli, hasonló az angol elnevezése is: ladybird/ ladybug, helyesebben Lady's bug.

800px-Ladybird.jpg

A katica a kertben

A katicabogarakat főleg azért becsüljük nagyra, mert a növényeket károsító levél- és pajzstetvekkel táplálkozik. Ráadásul nemcsak a kifejlett bogár, hanem már a lárva is.

800px-Adalia_bipunctataRichmond_Park.JPGAdalia bipunctata

A katicabogár elnevezés több bogarat is takar: piros (illetve inkább narancssárga) alapon két, hét, huszonnégy fekete pöttyel, fekete alapon két, hét piros pöttyel, sőt néha látni sárga alapon fekete pöttyös bogarakat is. A kétpettyes katicabogár télen a lakásokban is megjelenik, és a szobanövényeken élő levéltetvekkel táplálkozik.

tafe099a.jpg

Az állatvilágból tudjuk, hogy a narancssárga és a vörös a veszély színe: az ilyen színű állatok általában mérgező anyagokat termelnek, és ez így van a katicabogárral is. Veszély esetén sárga csípős nedvet bocsát ki, így a madarak nem bántják.

Harlekinkatica

Ezt a távol-keleti elterjedésű fajt Magyarországon 2008-ban találták meg. Több színváltozata is ismert, nálunk jelenleg az ún. succinea forma a leggyakoribb.

harmonia_terkep2.pngA harlekinkatica magyarországi elterjedése

A fajt eredetileg levélbolhák, levél- és pajzstetvek elleni biológiai védekezés „eszközének” szánták számos európai országban, és sokáig hatékonynak is bizonyult, azonban az elmúlt években rohamosan és káros mértékben kezdett terjedni és elszaporodni hazánkban is. (Hozzánk valószínűleg természetes úton jutott el Ausztriából.)

CoccinellidaeRichmond_Park2.JPG

Kártékony hatása többek között az őshonos katicabogarak kiszorításában és pusztításában, továbbá a lakókörnyezetben történő tömeges telelésében, allergiás reakciók kiváltásában jelentkezik. Ezenkívül az imágók ősszel gyümölcsökkel is táplálkozhatnak, így azon kívül, hogy megrágják pl. a borszőlőt, a bogyók közt megbújó harlekinkaticák testéből a préselés során kikerülő anyagoktól a must és a bor íze kesernyéssé válhat.

A harlekinkatica életmódját és terjedését napjainkban számos kutató vizsgálja, de a hatékony védekezési módszert még nem sikerült kidolgozni. Lehet, hogy jobban jártunk volna a latin katicával?!


7 komment Címkék: katica kártevő levéltetű

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Németh András 2012.06.27. 12:17:35

hát igen a herlekinkatica példája is mutatja hogy a természetvédelmi szaktudást nélkülöző, leginkább gazdasági érdekeket szolgáló megoldások nagyon rosszul is elsülhetnek. Ebben az esetben az igazán szomorú hogy felelőtlen betelepítés már akkor történt amikor széles körben ismert volt hogy vannak olyan invazív fajok amelyek nagy károkat okozhatnak. Azok a betelepítések amik még tudatlanságból történtek úgy gondolom megbocsájthatóak, de a múlt század közepétől azért már gyűltek az infók és szerintem az ezredforduló tájékán már minden ilyen esetben iszonyt felelőtlenség az ész nélküli terjesztés.

Most meg épp a "csodafa" (Paulownia) van felfutóban, és hát én már nem mindig hiszek a forgalmazónak aki azt írja hogy habár a szülők igen de az ő klónjuk nem képes invazívan terjedni...

ViktoriaF 2012.06.27. 18:31:47

@Németh András: En se hinnek a forgalmazonak a Pawloniaval kapcsolatban. Bar Magyarorszagon az eves eso mennyisege a Pawlonia turesenek also hatara korul mozog. Persze nem tudom, milyen a hibrid.

szti26 2012.06.27. 21:58:59

Kedves Kapanyél Olvasók!
A SZIE természetvédelmi mérnök hallgatójaként ennél a posztnál megragadnám a lehetőséget, hogy segítségeteket kérjem a harlekinkatica természetvédelmi, társadalmi és gazdasági hatásait vizsgáló szakdolgozatomhoz. Aki kedvet érez magában, kérem töltse ki rövid kérdőívemet a témában:
docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGNHOXNBZDNfZzhHSm5XRXpTTVNhdkE6MQ

Előre is köszönöm! :)

szépjuhászné 2012.06.27. 22:29:09

Nálunk nem lehet kapni dermesztett katicabogarat? Jó pár éve láttam egy német biokertes műsorban, hogy dermedt állapotban lévő katicákat lehet venni levéltetű ellen. ugyanott volt a meztelen csiga kártevőjének petéje is, kis dobozban, némi földdel elkeverve. Ezeket nem árulják nálunk valahol?

ViktoriaF 2012.06.28. 03:52:49

A harlekinkatica viszonylag baratsagos eloleny a kinai mezei poloskahoz kepest, ami meg nincs Magyarorszagon, de mar Europaban van. Ezzel nem kicsinyiteni akarom a harlekinkatica jelentoseget.

kapanyél 2012.06.28. 06:47:53

@szépjuhászné: www.schneckenprofi.de/marienkaefer-larven-adalia-bipunctata.html?id=4U9fNqMX&mv_arg=cc%3d1400000000000&mv_pc=311
Erről hallottunk, de ők Magyarországra nem szállítanak. Nem tudunk róla, hogy nálunk működne ilyesmi...

szépjuhászné 2012.06.28. 19:16:47

Köszönöm! Majd a londoni gyereket megkérem, hátha tud hozni. :))
süti beállítások módosítása