Van rózsa tövis nélkül

2012.06.12. 08:36 - Bálint Károly kertépítő

Nehéz a virágok között LEG-eket keresni, de talán mégis a rózsa az egyetlen, amit mindenki szeret. A rendkívül széles színskála, a különböző növekedés és virágméret, a sokféle illat garantálja, hogy megtaláljuk a legvonzóbba(ka)t. Nem véletlen, hogy dalokban, irodalmi művekben gyakran szerepel az érzelemkifejezés szimbólumaként. A vörös rózsa mellé pedig felesleges is a szerelmi vallomás.

IMG_1392.JPG

Miért rendkívüli növény?

Díszítő értéke vitathatatlan, bármelyik fajtájára gondolunk: a teahibrid, angol, park, törzsre oltott, futó, félfutó, talajtakaró és minirózsák egyaránt rendkívüli esztétikai élményt nyújtanak. Az illatos fajták pedig meghatározói a kert hangulatának. Magyarországon az egyetlen olyan cserjecsoport, mely májustól a fagyokig virágzik.

DSC_0934.JPG

A típusok jellemzői

A legnagyobb, legimpozánsabb virágot a teahibridek bontják. Magas növésűek, hosszú egyenes száruknak köszönhetően kiváló hasznosíthatók vágott virágként. Hátrányuk, hogy nem virágzanak folyamatosan. Bizonyos fajtáknál szükséges munka a „bimbózás”, ami annyit jelent, hogy egy hajtásvégen a nagy virág érdekében csak egy bimbót szabad meghagyni, a többit sajnos el kell távolítani.

IMG_9333.JPG

A többet virágzó fajták kedvelőinek az angol és a parkrózsa az ideális választás. Gyönyörű színfoltjai a kertnek.

A törzsre oltott rózsák különlegességéhez nem fér kétség. Igazi díszítő értékük náluk alacsonyabb növényekkel kombinálva teljesedik ki. Hátrányuk a fagyérzékenység, ezért védettebb helyre ültessük!

A törzsön megjelenő hajtásokat mindig törjük le, mert az alanynövény elszívja a tápanyagot a nemestől!

A futó- és félfutó rózsák rácsra, pergolára futtatva gyönyörködtetik a szemet. Sajnos sok fajtának csak egy intenzív virágzási ideje van, ezért érdemes folyamatosan nyílókkal kombinálni ezeket.

A talajtakaró rózsákból igazi virágszőnyeget teríthetünk kertünkbe. Rézsűk, flórakosaras támfalak kiváló növényei, de kompozíciókban is jól használhatók.

A minirózsákat színfoltnak ültethetjük a virágágyba. Igazi hatásuk akkor érvényesül, ha egy színből minimum 3-5 darabot ültetünk egy csoportba.

A rózsák igényei

Kötött agyagos talajon érzik magukat a legjobban, de bizonyos fajták nem tűrik az erősen meszes földet. Az igénytelenebb, főleg magyar fajták lazább termőközegben is szépen fejlődnek. Lehetőleg napos helyre ültessük, mert itt teljesedik ki igazán szépségük.

IMG_1358.JPG

A legtöbbjük szárazságtűrő, de a fiatal növények öntözésére oda kell figyelni. A tövek mellé beásott marhatrágyát meghálálják, telepítéskor ne feledkezzünk meg róla. Tavasszal érdemes műtrágyával erősíteni a növényeket.

Hogyan metsszük a rózsákat?

Az alapmetszést tavasszal végezzük. A teahibrideket, angol és parkrózsákat 2-3 „szemre” (rügyre) vágjuk vissza, az öreg részeket távolítsuk el! A túl sűrűre hagyott bokrok kisebb virágokat hoznak, és saját magukat árnyékolják. A törzses rózsáknál ugyanígy járjunk el.

A futórózsákat minden második évben erőteljesebben vágjuk vissza, de a fiatal fő tartó hajtásokat hagyjuk meg! A szőlőhöz hasonlóan metsszük, és a kötözési munkákat is végezzük el! A talajtakaró és minirózsák alakító, formázó, ifjító vágást igényelnek. A tavaszi metszést rügypattanást követően végezzük!

IMG_9879.JPG

Vegetációs időszakban az elvirágzott részeket az első ötleveles levélzetig vágjuk le, ezzel érhetjük el a gyors újravirágzást.

Figyeljünk a földből előtörő vadhajtásokra, mert ezek alanynövény részei. Ha nem távolítjuk el, megerősödnek és legyengítik, sőt el is pusztíthatják az oltott nemes részt. Lehetőleg tőből törjük ki, vagy vágjuk le!

Egyéb gondozási feladatok

A „szépségnek ára van”. A rózsára is igaz ez a mondás. Nagyon sok betegség támadja, gombák és állati kártevők egyaránt. A legtöbb tő kiheveri ezeket, nem pusztulnak el. Az erős tövek ellenállóbbak, ezért a fent leírtak szerinti tanácsokat érdemes betartani.

Sokat segít, ha tavasszal a tövek körüli földet letermeljük kb. 1-2 cm vastagságban, és frisset teszünk a helyére. Ezzel a módszerrel a talajon áttelelő gombaspórákat és rovarpetéket távolítjuk el. A lemosó permetezés a növényi részekben lévő kártevőket pusztítja el.

A biológiai védekezés része még a helyes öntözés. Csak a földet locsoljuk, és óvatosan! Lehetőleg ne csapódjon fel a növényre a föld és sok víz, mert ezek juttatják fel a gombákat a rózsára. A vegyszeres védekezés mindig megelőző legyen, tehát ne a betegség megjelenésekor permetezzünk! Intenzív fertőzéses időben tíznaponként esetleg kéthetenként ajánlatos megismételni a műveletet.

A növényvédelemről érdemes szakember tanácsát kérni.

IMG_9906.JPG

Amit még a rózsákról tudni kell

A rózsának nem tövise van, hanem tüskéje. A tövis mindig fás kinövés, a tüske pedig a bőrszövetből fejlődik ki. Vágott virágként, mielőtt a vázába tesszük, a szár végét minél ferdébbre vágjuk el, esetleg függőleges irányban is metsszük be! Naponta frissítsük a metszlapokat! Lágyszárú növényekkel nem szabad egy vízben tartani, mert azok a rózsa mellet hamar elhervadnak.

Bálint Károly

19 komment Címkék: rózsa metszés bálint károly kertépítő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tina0611 2012.06.12. 11:33:09

"Vegetációs időszakban az elvirágzott részeket az első ötleveles levélzetig vágjuk le, ezzel érhetjük el a gyors újravirágzást"
Az első ötleveles levélzet a virágtól visszafelé vagy a tő felől nézve?

Nick Leeson 2012.06.12. 12:43:38

@Tina0611: Nekem sem volt tiszta a metszős vágós rész.

Rengeteg rózsa van nálunk, reméltem a cikkből okosabb leszek a kezelésükkel kapcsolatban. Hát nem nagyon jött össze.
Talán nem kellene egyszerre mindenről írni, inkább fontosabb dolgokat kiragadni, és közérthetőbben, részletesebben leírni...

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.06.12. 13:45:31

Én még csak kísérletezgetek a rózsákkal... inkább kevesebb, mint több sikerrel sajnos.
Elég, sőt kifejezetten homokos a talaj felénk, de legalább napos. :)
Mire ügyeljek ilyen körülmények között?

kapanyél 2012.06.13. 14:22:27

@Tina0611: Felülről, a virágzattól nézve.
Üdvözlettel: Bálint Károly

kapanyél 2012.06.13. 14:23:57

@Nick Leeson: Ebben a posztban átfogóan próbáltam meg a rózsákról írni, de szívesen írunk bármiről részletesen is, ha van konkrét kérdés, kérés.
Üdvözlettel: Bálint Károly

kapanyél 2012.06.13. 14:28:04

@pushpang (univerziális határeset): A homokos talajnál nem olyan dús növekedésű és virágú a rózsa, több vizet igényel, mint más talajokon, és a betegségek is könnyebben megtámadják. A vadrózsa bírja a legjobban ilyen körülmények között.
Üdvözlettel: Bálint Károly

Tina0611 2012.06.13. 14:31:12

@kapanyél: Én is kezdő rózsás vagyok. Azt tapasztaltam, hogy ha ilyen viszonylag rövid szárral vágom le az elnyílt virágot, az első hónaljban hoz egy új hajtást, ami szintén hosszú szárú lesz, és azon nyílik egy kisebb fejű virág. És így tovább, mire nyár végére már szinte az égig ér a tearózsa, és a virágok a fele méretükre csökkentek, vagy ki sem nyílnak.
Talán meg kellene próbálnom hosszabbat levágni? Idén különben is megbolondultak, akkora bokrok lettek, hogy alig férnek el a kertben.

kapanyél 2012.06.13. 14:57:09

@Tina0611: A teahibrideknél hosszabb szárat kell visszavágni:a számolást az első ötleveles levélnél kell kezdeni, és onnan az 5-6. levélig visszavágni. A teahibridekre jellemző az is, hogy a 2. virágzásnál kisebb virágokat hoznak, majd szeptemberben megint nagyobbakat.

Tina0611 2012.06.13. 15:22:12

@kapanyél: köszönöm, megpróbálom így.

Tina0611 2012.06.13. 15:25:26

Ja, még egy kérdés, ha már rózsa. Elkövettem azt a hibát 3 éve, hogy egy csomóba ültettem 3 tövet, mondván, így szép nagy virágzó bokrom lesz. Most már annyira szép, nagy, sűrű, hogy túl nagy helyet foglal a virágoskertből. Mit tudok tenni?

Nick Leeson 2012.06.14. 07:36:20

@kapanyél: Részemről csak a metszés részletes bemutatása lenne érdekes. Tavaly nyáron költöztünk ide, kb. 1,8-2,1m magasak voltak a rózsák (rengeteg van). Idén tavasszal metszettük, netes írások alapján hajtások felett 1-1,5 centivel. Kb. 1,5m körüliek lettek. Most már jóval 2m felett járnak megint, dőlnek, borulnak össze vissza... Eszméletlen sok virág van rajtuk.
Legközelebbi metszésnél vágjuk még kisebbekre? (1m?)De ott lent már csak jórészt erős fás szárak vannak, ki fog az hajtani?
Mekkorára kellene metszeni és mikor, hogy egy viszonylag normális méret alakuljon ki és nyár közepén ne érjen még az egekig?

kapanyél 2012.06.15. 09:26:42

@Tina0611: Kora tavasszal az egészet ki kellene ásni, a töveket szétszedni, erőteljesen visszavágni, és a kívánt helyre ültetni.

kapanyél 2012.06.15. 09:37:32

@Nick Leeson: Általánosságban azt javaslom, hogy az erős fás szárakat vissza kell vágni, ill. egy részét ki is kell szedni. A fiatal hajtásokat tavasszal 2-3 szemre kell visszavágni. Konkrétabb tanácsot akkor tudnék adni, ha a bokrok tőrészéről tudna fotót küldeni.
Üdvözlettel:
Bálint Károly

ViktoriaF 2012.06.15. 22:39:01

Nekem is van egy kerdesem a rozsarol. Van egy futorozsam, amit agyagos talajba van ultetve, napsuteses kornyezetben. Az eghajlat a magyaroszagihoz hasonlo. Ebben az evben nagyon szepen viragzott, sot meg mindig vannak rajta uj bimbok. A viragokat eltavolitottam, miutan elviragoztak. mostanra a szarak viszont teljesen level nelkul maradt a noveny, csak azokon a szarakon van level, ahol meg viragzik, de ott is csak a viraghoz kozeli hajtasokon. Nem tudom eldonteni, hogy ez fajta-jelleg, vagy valami betegseg, mert eddig nem lattam. Ahol van levele az egeszsegesnek nez ki, igaz a szabomehek kicsit megszabtak nehol, de nem tetves, nem atkas. Gombafertozest sem latok rajta. A tovere tettem friss foldet, bar nem minden evben teszem, es a gazt is eltavolitom korulotte. Kerdesem, hogy van-e valakinek hasonlo tapasztalata, es mit csinaljak vele.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.06.18. 11:42:59

@kapanyél: köszönöm a választ. Legalább az öntözésre megpróbálok odafigyelni, ha már.. :)

kapanyél 2012.06.19. 17:25:20

@ViktoriaF: A hosszú csupasz szárak oka nem betegség. A fiatal hajtások hirtelen megnyúltak, és valószínűleg nem lettek lekötözve 45 fok alatti szögbe. Az úgynevezett csúcsdominancia alapján a virágok és zöldrészek növekedését előidéző hormonok a hajtások végein összpontosulnak. A 45 fok alatti dőlésszög garantálja a hormonok egyenletes eloszlását. Tavasszal a megnyúlt részeket 2-3 szemre vágja vissza, és a friss hajtásokat kötözze le a kívánt szögbe.
Üdvözlettel: Bálint Károly

ViktoriaF 2012.06.20. 19:43:51

Koszonom szepen a valaszt. Meg egy gyors kerdes a 2-3 szem a hajtaselagazast jelent a csucstol szamitva? Azert kerdezem, mert szokokut alakban szerettem volna kikotozni, kozepen alatamasztva, vegen visszahajtva. Kb most erte el a rozsa azt a magassagot, hogy visszafele hajtsam. Arra nem gondoltam, hogy ilyen keves level lesz rajta mire elkezdem formazni. Koszonom: Viktoria

kapanyél 2012.06.21. 13:42:22

@ViktoriaF: A 2-3 szem a hajtáselágazás (rügy) a tőtől számítva (alulról). Sok sikert!
Bálint Károly

kisrigó 2016.05.20. 14:23:20

Valahogy a kertünkbe "keveredett" egy gyönyörű mély lilás-bordóba hajló rózsa-szerű bokor. Levelei olyanok, mint a rózsának, tüskéje nincs, illatos, vázába téve megmarad. Lehet, hogy mégis rózsa?
süti beállítások módosítása