Ládakert a teraszon

2012.05.11. 09:30 - Bálint Károly kertépítő

Vagy az erkélyen. Akinek nincs kertje, de szeretné teraszát, erkélyét díszíteni, esetleg zöldséget, fűszernövényeket termeszteni, gondban lehet. A termesztőedények (cserepek, virágládák stb.) behatárolják lehetőségeit.
A legcélravezetőbb megoldás az egyszerre tartós, esztétikus és a meglévő viszonyokhoz rugalmasan alkalmazható technológia. Ezen már régen törtük a fejünket, melynek eredményeképpen megszületett egy komplett termesztő rendszer, amit ezúton osztok meg a kedves Olvasókkal.

A növényláda a termesztés talán leglényegesebb része. Méretezése az ültetendő növények és az adott hely szerint egyedi, lehet kisebb, nagyobb, alacsonyabb, lépcsőzetes stb. Az olcsó előállítási költséget garantálja a kereskedelmi forgalomban előre gyártott anyagok felhasználása: a faanyag és a hozzátartozó kiegészítők.

A benne lévő föld mennyisége alapján statikailag megfelelő vastagságú és teherbírású elemekből állítható össze, fölösleges túlméretezés nélkül. A pangó víz elvezetéséről egyszerű műanyag drénlemez gondoskodik, amely nem engedi eliszaposodni a termőközeget.

A láda alján egy vízkifolyást biztosító lyuk van, így elég ez alá egy edényt rakni, nem kell az egész építmény alátálcázni.
A földet egyszerű geotextíliával választjuk el a fától, így az tiszta és tartós marad.
A láda belsejét vízzáró festékkel vagy lakkal kenjük be, nincs szükség fém és műanyagbetétre. A látszó felületek színe bármilyen lehet egyéni ízlés szerint. A tartósság garantált.

A láda belsejében minden mobil, ezért szükség esetén a fa könnyen utókezelhető, és a bélelő anyagok ismét visszahelyezhetők.
Optimális méret lehet a 48 cm belmagasság, 60 cm szélességgel, plusz a lábak, összesen 60 cm.
Évenként cserélendő zöldség, fűszer, egynyári dísznövények esetében a földet legalább 10 évig nem kell kicserélni, elég csak komposzttal, állati eredetű szerves trágyával, esetleg friss földdel feljavítani. Az ilyen méretezésűben évelők, cserjék, sőt örökzöldek, például tuják, tiszafák, törpefenyők hosszú évekig megélnek.

Sokakban felmerülhet, mi van akkor, ha más-más vízigényű és talajtípust kedvelő növényeket szeretnénk beültetni egy ládába.
A megoldás egyszerű: belső elválasztásra elegendő egy kezelt OSB lemez, amit külön nem kell rögzíteni, mert a kétoldali földnyomás megtámasztja.

Az előre gyártott elemek a kiválasztott helyen összeszerelhetők, így nem kell a nagyobb méretű ládákat sem egyben szállítani vagy emeletre felcipelni.

Növénynevelés, termesztés

A komplett technológia lényege a teljesség. Zsákos földeket különböző adalékokkal kell bekeverni, ami fárasztó és nem mindig sikerül tökéletesen. Ebben is tudunk segíteni, vagy adunk az ültetendő növények igénye szerinti termőközeget, illetve termesztési, kezelési útmutatót biztosítunk, szaktanácsadással segítjük a sikeres kertészkedést. Egyszerű, olcsó árnyékoló megoldással még a legnapsütöttebb helyekre is telepíthető érzékenyebb növény.

Érdemes a föld felszínét mulcsozni: a fenyőkéreg, díszkavics, kőzúzalék nem csak esztétikus, de véd a hírtelen kiszáradástól, a felcsapódó földtől, és így csökkenti a gombabetegségek terjedését.

Mechanikus vagy automata öntözőrendszer is telepíthető bele.

Egyéb tudnivalók

A ládák igény szerint természetesen lehetnek fémből, fém és fa kombinációjából is. A rendszerrel lényegében pénzt, munkát lehet megspórolni, és a kertműveléshez hasonló élményt nyújt. Ezermesterek maguk is elkészíthetik, vagy hozzám is fordulhatnak bizalommal.

Bálint Károly
 

7 komment Címkék: ötlet balkonkert bálint károly kertépítő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ViktoriaF 2012.05.12. 15:21:55

Hogyan teleltethetek at eveloket? Ha bazsarozsat, vagy orokzoldet teszek bele megmarad kint, vagy be kell vinni telre?

seyss-inquart 2012.05.12. 18:14:01

Arra nem gondoltok,hogy egy erkélyre a földdel kivisztek 3-400 kg+ súlyt?A Szerémi út,ahol van az az annyit zabálsz étterem(Trófea?),ott a belső felén a felső erkélyen van vagy húsz tuja.Én ha hasonló dézsában húzkodom a hibiszkuszokat kertes házban ki,illetve be,majd beszarok.Nem oda való.

Üdv.

kapanyél 2012.05.13. 19:06:42

@ViktoriaF: Természetesen átteleltethetőek a felsorolt növények a ládában. Saját tapasztalatom alapján tudom, mert közel húsz éve nevelek növényeket épített ágyásban és ládákban. Az örökzöldeket száraz tél esetén, enyhébb időben öntözni szükséges.
Üdvözlettel: Bálint Károly

Dr_Emil_Schaffhausen 2012.06.05. 16:41:47

Kedves Károly!
Mennyibe kerül a cikkben látható láda?

kapanyél 2012.06.05. 17:40:00

@Dr_Emil_Schaffhausen: Kb. 20 ezer földdel együtt.
Üdvözlettel: Bálint Károly

vfruzsi 2016.08.21. 19:28:26

Jó napot kívánok! Engem érdekelne, hogy a víztér és a fodrát között hogyan van megoldva? Illetve érdekel, hogy mi a vivő a víz és a föld között? Köszönöm.
süti beállítások módosítása