Hangyás trükkök

2012.05.09. 08:30 - Czauner Péter

A hangyák kiváló idő- és levéltetűjósok, valamint összeszedik a morzsákat. Ezzel nagyjából be is fejezhető az emberközelben élő fura kis jószágok dicsérete.

Ha nagy a hangyamozgás, biztos kiadós eső várható, a fa törzsén mászkáló hangyasereg a tetvek elleni védekezésre figyelmeztet. A kertünkben és lakásunkban időnként előforduló hangyák személy szerint engem nem zavarnak. Családom más tagjai már nem ilyen toleránsak. Csinálj valamit! – hangzik a sürgetés, ha felbukkan a hangyasor. Mivel kertes házban lakunk, mindig kéznél a dobozos hangyairtószer, amelyet a menetelés útjába helyezek. Ha nagyobb a baj, akkor piretrin port is kiszórok. Eddig általában sikerrel járt a módszer.

A profi kártevőirtók ennél sokkal bonyolultabb módon harcolnak, permeteznek, mérgező trutyit kennek olyan helyekre, ahonnan a rovarok előbújhatnak.
A kertben mindenütt ott vannak, ha csak néhány mászkál, nem is feltűnőek, de a kupacos fészek már igen. Nem túlságosan fáradtságos kitessékelni őket.

Gyilkos trükk a vegyszer kiszórása a fő vonulási útvonalakra. A másik, szolidabb hatékony hangyairtó a lefordított cserép. A földre, a napsütötte részre kell elhelyezni néhány virágcserepet fejjel lefelé. A hűs helyre előbb utóbb begyűlnek a hangyák, hozzák tojásaikat, és fészket is raknak. Ha már sokan idegyűltek, akkor a cserép alá kell nyúlni egy lapáttal, és a hangyanépet egy lendületes mozdulattal - akár a szomszédba - távolabbra kell dobni. Soká tart, mire újra szerveződnek. Durvább módszerrel forró vízbe kell vetni a társaságot, innen már nincs visszatérés.

Italozó hangyák

A hangyák járulékos kártétele, hogy haszonnövényeken élősködő levéltetveket „háziállatként” gondoznak. Lábaikkal masszírozzák a tetveket, hogy édes ürülékcsöppet válasszanak ki, e mézharmatszerű anyagot megeszik, s saját gyomrukban viszik a fészekben élő társaiknak. A sok simogatás miatt még tovább gyorsul a tetvek amúgy is gyors tápanyag-feldolgozása, így egyre többet szívogatnak a növényből. Kutatók megfigyelték azt is, hogy a hangyák ellenségeiktől védik a tetveket, de hordozgatják is őket a zsenge hajtásokra.

Tartsunk pangolint

Ebből következik, hogy az üldözendő tetvekkel élő hangyákat távol kellene tartani. Igen alkalmas erre a célra a ragacsos hernyóöv, amelyet a fa törzsére kell tekerni, hogy a hangyák ne mászhassanak fel, a tetveket pedig irtani kell. A leghatásosabb hangyairtó persze egy házi tobzoska lenne, de ez a mi klímánkon csak vágyálom.

13 komment Címkék: hangya czauner peter vedekezes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Quixote de la Ferko 2012.05.09. 17:50:15

Volt Pangolinom. Nem ette a hangyákat.

zsibvasar · http://www.zsibvasar.hu 2012.05.09. 18:45:58

A hangyáknak kétféle "élelmiszer" kell cukor a felnőtt hangyák "üzemelésére" és fehérje a növendékek felnevelésére.
A levéltetű tartás a cukor előállítására szolgál. Ugyanis a levéltetvek a növényekből szívogatott nedvekből többnyire a fehérjét megtartják maguknak. A maradék cukros levet a mézharmatot gyakorlatilag "kipisilik".
Ez a hasznos/káros dolog nem ilyen egyértelmű. A cikk elég egyoldalú ilyen szempontból. A hangyák másik tevékenysége a fehérje gyűjtés. Ez bizony más rovarok elfogyasztása. Ez a más rovar többnyire a növény pusztító "kártevő". Például hernyó, sáska, szöcske. Ezt is bele kell venni az egyenletbe.
Én a hangyákkal vagyok. Vegyszer helyett jöjjön inkább a katica és a fürkészdarázs. Nem kellene ideális esetben kiirtani semmit, csak kordában tartani a számukat. A vegyszerek kibillentik az egyensúlyt és segítik a nagyobb elszaporodást.
A hernyóöv erre tényleg jó megoldás lehet.

Sonka Nery 2012.05.09. 18:47:21

@luciferko: biztos cucliztattad, ha nem adsz neki enni, akkor előbb utóbb ráfanyalodik a hangyuszra!

Deworde 2012.05.09. 20:00:01

Nekem lakásban bevált a levendula és a levendulaolaj, bár ehhez elég bevállalósnak kell lenni, mert két hétig a konyha és a kamra padlója a fal mellett fel van szórva levendulavirággal. Nem túl higiénikus látvány, szóval csak olyanoknak ajánlom, akik nem kényszertakarítók. A hangyák falban futó lyukai körül pedig néhány négyzetdecimétert levendulaolajjal bekenek. A hangyák ettől elveszítik a tájékozódókájukat, mert szaglás alapján találnak el A-ból B-be.
Három nap alatt elvonulnak, de én utána még egy ideig hagyom a levendulát, nehogy valami kóbor kémek felfedezzék, hogy megint tiszta a terep.
A kertben elvagyok velük, bár ha a fű közepén hangyaboly nőne, attól befordulnék, azt hiszem.

nadivereb 2012.05.09. 22:03:00

Ne kezdjük el pangolinnak hívni, annyira szép szerintem a hagyományos neve, a tobzoska. Nem vagyok nyelvnáci, de sajnálnám, ha ez a szó eltűnne, mert szerintem aranyos.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.05.10. 09:17:58

@zsibvasar: a kertész cikk kertészeti szempontok szerint készül

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.05.10. 09:20:50

@nadivereb: nagyon jó kis név a tobzoska, ritka találó, a cikkecsben így szerepel, de a fotó alatt helyes a pangolin, nem baj, ha ezt is tudjuk

Kicsi Kacsa 2012.05.10. 10:23:40

@Deworde: állítólag a fahéj is jó, ugyanúgy kell alkalmazni, mint a levendulát. Februárban szoktak a lakásban vonulni a hangyák, fekete tömegben keresnek új szállást a kinőtt fészekből. Na az a látvány nem semmi. Mosogatószert öntök rájuk, mert ugye a hangya savas, a mosogatószer lúgos. Elég hatásos, feltakarítani a hullás trutyit macerás.

zsibvasar · http://www.zsibvasar.hu 2012.05.10. 14:56:32

@Czauner Péter: Kertészeti szempont talán a kártevők összefogdosása is. Arra megpróbáltam rámutatni.

Németh András 2012.05.12. 11:14:01

@zsibvasar: errefelé úgy tűnik a probléma szomszédba való átdeportálása a fő szempont :D

2012.05.17. 11:37:06

Én hangya ellen közönséges sütőport használok, nagy sikerrel. Nem értem, hogy ez az ismert módszer itt miért nincs említve.
Környezetbarát, egyszerű, és olcsó.
süti beállítások módosítása