A tolvaj és büntetése

2012.05.03. 09:00 - Czauner Péter

"Jár a kaspós” – figyelmeztetett a szomszédasszony, amikor cipeltem be a kertbe egy újonnan vásárolt növénytartót. Gondoltam, csak nem mászik be a kerítésen valaki egy pár ezer forintos edényért. Tévedtem, reggelre a földre borított növény tanúsította, mégiscsak beugrott az új cuccért a jó szemű kaspós, ahogy a környékünkön elnevezték a gazt. Vad indulatokkal figyeltem ettől kezdve az esténként gyanúsan viselkedő sétálókat. Minden ismeretlenben tolvajt sejtettem, s kutyasétáltatás ürügyén járőröztünk, ebünk biztos szép időszakként emlékszik azokra az időkre.

A mi kaspósunk eltűnt, azóta sem jött. Annyit azonban meséltek róla, hogy a zsibpiacokon árusítja az új kerti edényeket. Így volt vagy nem, ma már mindegy. Különben is az új Btk. már nagyobb lehetőségeket biztosít a kerti tárgyak, növények védelmére.

De most már nemcsak drágább cuccokat, hanem ilyentájt a frissen ültetett növényeket is csenik, nemcsak közterekről viszik, a balkonládából, ágyásból is kihuzigálják.

  

Lábatlani mementó: nappal ültették, éjjel húzták.

A nagy szegénységben a szépet mégiscsak akarók talán így szerzik be növényeiket. A pár ezer forintos kár nagy bosszúság annak, aki pénzt és álmokat ölt a cserépbe. Állítsanak csapdát az álmok megrablójának, szőjenek terveket, de ne a lengő buzogányról, amely pörölyként lecsap a cseréphez nyúlóra, és villanyt sem érdemes az erkély korlátjába vezetni. Viszont a diliboltban kapható láthatatlan tinta jelöli a tolvajt, a növények közé rejtett patkányfogó kékre üti a körmét, ha ott nyúlkál, ahol nincs keresnivalója, de egy kamera is megteszi, a fényképet pedig közzé lehet tenni a kertészszájtokon, hiszen senki sem akar emu lenni egy békés családi kertfotón.

10 komment Címkék: tolvaj palánta kaspó czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2012.05.03. 14:35:06

Tudtommal az új Btk. semmivel többet nem nyújt a kerti cuccok védelmére, max. az önvédelem terén történtek törvényi változások, de a slagot lopót továbbra sem lehet lelőni, csak életellenes fenyegetésnél.

m_balage 2012.05.03. 14:35:14

"az új Btk. már nagyobb lehetőségeket biztosít a kerti tárgyak, növények védelmére."

Ez, úgy érzem, tévedés! Bár még csak tervezet, de nem erre mutatnak a dolgok...
Btk tervezet 21. §

"Nem büntetendő annak a cselekménye, aki a saját, illetve a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz, feltéve, hogy a védekező mindent megtett, ami az adott helyzetben elvárható annak érdekében, hogy az általa telepített védelmi eszköz ne okozzon sérelmet."

Lemaradt a végéről, hogy "vétlen személynek".
Így értelmetlen az egész.
Tehát ha olyan eszközt telepítek, ami egyáltalán képes sérelmet okozni, akkor az már nem jogos védelem. Azaz csak olyan lehet a védelmi eszköz, ami nem képes sérelmet okozni.

Vagy rosszul értem? Szerintem nem jó irányba haladnak a dolgok... :(

m_balage 2012.05.03. 14:37:11

@shitgun2: "önvédelem terén történtek törvényi változások"

...attól tartok, lényegében ott sem. :(

Kicsi Kacsa 2012.05.03. 14:45:43

Strucc nagyon mókás :)

cierre 2012.05.03. 15:02:43

Elmesélnék egy történetet, a hasonlóság az életre csak pusztán véletlen lehet:)

Nem régen sétálgattam a kutyámmal, séta közben láthattuk, amint egy úr, egy kuka segítségével kirámolja a földet két virágtartó ládából., majd el is szállítja azt. A két virágtartó láda most egy közeli pizzéria előtt pihenget, mint tuja tartó. Mindez világos nappal. Igaz az eső esett és hűvös reggel volt. Szóval ilyen is van, nem muszáj kertbe bemászni.
A hitelesség kedvéért megadom az adatokat is, a virágtartóládák a parkolást igyekeztek megakadályozni egy iskola előtt, nem lépjen le a gyerkőc takarásban… 5 darab volt, most csak három, az eltűnt kettőnek csak a helye látható, amit az aszfalton hagytak sok éves munkájuk alatt. A régi helyük IX. ker. Ifjúmunkás u. és Epreserdő u. sarok. Az új hely ahol megtalálhatóak, Ifjúmunkás u. 6 Il T…no pizzéria.

Na már most ha ez nem kinyomozható a rendőrségnek akkor mi lenne az? Tényleg az marad, hogy védd meg ami a tied, ahogyan csak tudod….

bbwftw 2012.05.03. 15:04:52

@m_balage: Akkor ki kellene tábláznom a kertem végében elrejtett medvecsapdákat? Hát lóf@szt!

telkoe 2012.05.03. 16:01:38

@cierre: Remeljuk as Il Tragyapattino tulajanak eg a pofaja. Érdemes lenn az iskolában is szólni hogy mi hol van, hátha véletlenül kerekedik egy kis reklámkampány a lopósoknak.

herbivore (törölt) 2012.05.04. 15:23:24

jaj, de jól szórakoztam, köszönöm :)
mindenkit sajnálok, akinek lopják a cuccait, de ez a keretes szerkezet a "jár a kaspós"-sal és a "senki sem akar emu lenni"-vel zseniális :))

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.05.04. 22:41:03

Nem értem, az óvatos kommenteket. Aki bejön a kertembe, gyilkolni jön vagy lopni, nem tudom, de cselekszem. Azt tervezem, vízsugárral locsolok. Akit már locsoltak meg jó alaposan tudja milyen kellemetlen.

Dike 2012.06.01. 09:39:19

És hol volt a kutya amíg a kaspót lopták?
süti beállítások módosítása