Vörösbegy és színes tollú cimborái

2012.02.24. 10:00 - kapanyél

Egy kép: havas táj, zúzmarás fák, kék égbolt… és a fán egy madár, élénkvörös színű tollakkal! Ugye, milyen hihetetlen kép? Pedig ez a valóságban létezik! Most olyan madarakról lesz szó, melyek élénk tollazatukkal virítanak a fagyos télben.

1. éves vörösbegy

A vörösbegy (Erithacus rubecula) az egész kontinens egyik leggyakoribb madara. Mindenhol megtalálható, az ártéri erdőktől a hegyvidéken át a városi parkokig, kiskertekig. Rendkívül jellegzetes, gömbölyded alakú, vörös mellű madárka, hím és tojó teljesen egyforma. Viszont tavasszal is fel lehet ismerni a tavalyi kelésű madarakat: az összecsukott szárnyon világos, gyöngysorszerűen sorakozó apró foltokat figyelhetünk meg, melyek a fiatalkori tollruha kivedletlen tollai.

Frissen kirepült vörösbegy

Feltűnően nagy, fekete szemeivel a sötét avarban is megtalálja rovartáplálékát. Korán vonul tavasszal, már márciusban mindenhol megjelennek az északra tartó madarak, ősszel viszont későn, szeptember végén, októberben özönlik át a jórészt fiatal egyedekből álló sereg. Minden évben vannak áttelelő példányai, amelyek a rigókhoz hasonlóan bogyókkal, gyümölcsökkel próbálják kihúzni a telet. Márciusban, a már költésre nálunk maradók szomorkás énekükkel foglalják a revíreket, és komoly harcok árán védelmezik a legjobbnak vélt helyeket. Rendszerint a talajon költenek, jellegzetes fészkelőhelyük a gyökerekkel átszőtt meredek vízmosásos partoldal, de szívesen raknak fészket pl. fáskamra eresze alá, vagy néha odúba is beköltöznek. A kakukk egyik leggyakoribb gazdái, sok esetben ők nevelik fel a sajátjaik helyett a kakukk egyetlen fiókáját.

Süvöltő hím

A süvöltő (Pyrrula pyrrula) nálunk alapvetően téli vendég, kis számban fészkel csak néhány helyen. Csőre erősen kúpos, fekete, ugyancsak fekete a sapkája és a farka, háta hamuszürke, a farok tövén egy nagy fehér folt van, mely reptében nagyon jól látszik. A süvöltőnél a hím és a tojó között nagyon feltűnő különbség van: a tojó melle, hasa barnásszürke, míg a hímé élénkvörös. A reptében is jól látható fehér folt a farok tövében nem egyedi jelenség. Sok madárnál jellemző, hogy reptében a farok közelében jól látható világos szín van (fenyőrigónál szürke, molnárfecskénél fehér, vörhenyes fecskénél rozsdássárga stb). Molnárfecskéknél nagyon jól megfigyelhető, ha egy magasabb pontról, pl. egy várról nézzük az alattunk kavargó madarakat, a sötét háttérben csak fehér pöttyöket látunk cikázva mozogni. Kutatók szerint ez két célt szolgálhat: egyrészt a csapatban mozgók így észlelik a társaikat, viszont a ragadozó ellenségeik is ezt a pontot követik, amikor üldözőbe veszik őket. Ha erre a pontra kap rá egy ragadozó madár, jó esély van, hogy az áldozat néhány tollát veszíti csak el és megmenekül.

Süvöltő tojó

Októbertől kezdenek megjelenni csapataik, amelyek rendszerint 4-6 madárból állnak, de időnként nagyobb, 60-80-as csapatokat is meg lehet figyelni. Nagyon jellegzetes bágyadt, fémesen zengő, fütyülő hangjuk van, ezzel tartják a kapcsolatot egymást közt. A nagyobb csapatoknál ez a hang olyanná válik a sok madártól, mintha ezernyi csengettyűt egyszerre rázna meg valaki. Magevők, leggyakrabban mégsem az etetőkön láthatók, sokkal jobban kedvelik a kőris termését, de a húsos bogyós termések is a kedvenceik közé tartoznak (pl. kányabangita).

Keresztcsőrű hím

Fenyvesekben, örökzöldekkel beültetett parkokban időnként megjelenhetnek a keresztcsőrűek (Loxia curvirostra). A madár arról kapta a nevét, hogy felső csőrkávája vége keresztben áll az alsó csőrkáva felett! Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy ez óriási kitolás a természet részéről, hiszen ilyen deformált csőrrel hogyan lehet egyáltalán életben maradni?! Pedig ezek a specializálódott madarak a fenyőtoboz felnyitásának utánozhatatlan virtuózai. Persze könnyű, ha ilyen szerszámmal vannak felszerelve. Hogyan is lehet előny ez a kereszteződött csőr? A fenyőtoboz pikkelyei tövében bújik meg az a mag, amelyhez hozzá szeretnének jutni. Ha bedugják a csőrüket a pikkelyek közé, és elfordítják a fejüket, akkor máris szétnyíltak a pikkelylevelek, és egy kis csippentéssel már meg is van az áhított mag. Olyan években, amikor a toboztermés silányabb, nagy csapatokban jelennek meg táplálék után kutatva, és olyan helyeken is láthatók, ahol korábban soha. Érdekes, hogy annyira elmentek a specializációban, hogy a különböző keresztcsőrű-fajok más-más fenyőfaj tobozait nyitogatják.

Keresztcsőrű tojó

A keresztcsőrű igazi élőhelye a magasabb régiók nagy kiterjedésű fenyvesei. Az egyik legkorábban költő madarak egyike. Megteheti, hiszen fiókáit nem rovarokkal, hanem magvakkal eteti, így nem szűkölködik táplálékban. Január és március közé esik a fő költési időszaka, gyakran már áprilisban a kirepült fiatalokkal megerősödött családok táplálék után kutatva elkezdenek a költőterülettől eltávolodva kóborolgatni. A csapatok igazi színkavalkádot mutatnak: a fiatalok sárgás színűek és erősen csíkosak, az öreg tojók zöldes sárgásak, a hímek pirosak. Nagyon jellegzetes „gipp-gipp” hangokat hallatva enyhén hullámos vonalban repülnek. 

Szöveg és fotók: Pénzes László ornitológus

26 komment Címkék: vörösbegy csonka péter természetfotós pénzes lászló süvöltő keresztcsőrű

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Udi · http://blog.udi.hu 2012.02.24. 16:30:26

De jó a hím süvöltő kép :)

Emilke mesél 2012.02.24. 18:41:48

Nagyon szépek. Az erkélyem virágládájában fészkelt feketerigó. Tavaly széncinkék és rigók vendégeskedtek tucatnál többen is az etetőnél, az idén az enyhe időjárás hatására alig voltak vendégek. Azt hiszem, most nem fognak fészket rakni a virágosládában.

Felhősaláta (törölt) 2012.02.24. 19:43:11

A süvöltő hímet egyszerűen megfalatozom :D nem olyan értelemben ! Zabálnivaló, a fotó meg csúcs !

Mesélek: Micsoda élmény :)nagyon jó helyen lakhatsz ! Nekem voltak idén is vendégeim :) nekem a veréb is madár ! :)

Emilke mesél 2012.02.24. 19:54:23

@Felhősaláta:
Óriási volt. Három fészkelés volt. 3, 4 és 5 tojás.
Amíg a tojó elment kajáért, besegítettem főtt cérnametéltel, kis lisztkukaccal. Nagy élmény volt.

hotredchili 2012.02.24. 20:20:31

Nem tudtam, hogy a vörösbegyek közül csak néhány telel itt. Nálunk rengeteg madár kosztol, csízek, zöldikék, még meggyvágó is jött. Vörösbegy is, bár én keveselltem azt a kettőt a nagy tömegben! A kertünkben sok rigó fészkel, meg rozsdafarkú és seregély is, és a cinkék meg a pirók. Odúkat is tettünk ki, mindig van lakójuk! Olyan biológiai rovarirtást csapnak nyáron, hogy csak!A gyerekeim így nőttek föl, hogy sok madár van, a Pesten egyetemista nagyfiam teljesen odavan, hogy ott csak galambok.

noanoa 2012.02.24. 20:35:09

Nahát! De klassz!

Pont ma nekem is nagy élményem volt!
Dél felé járhatott, mentem keresztül egy lakótelep nagy parkján, és a magas, kopasz fák tetejéről csodás madárhangokat hallottam. Olyan volt, mintha nagyon sok, szapora, de csak egészen finom, lágy hangú madár ficserészett volna. Látni azonban egyet se láttam, pedig nem volt levél, ami takarta volna őket. Nagyon aprók lehettek és valószinűleg röpködhettek is, mert nem lehetett egy irányból hallani hangot, inkább olyan... "felhő szerű" hang-gomolyag volt. És nagyon finom, csendes, lágy. Viszont szüntelen és szapora. Milyen nehéz leirni! :)))

Megálltam a fák alatt egy pár percre és fürkésztem fölfelé, de csak elvétve láttam röppeni valami nagyon aprócska, jelentéktelennek tűnő madárkákat. Magasan voltak.

Olyan eleven és életörömmel teli volt ez a ficserésző hangfelhő, hogy ez már maga volt a tavasz!

Milyen madarak lehettek?

T mint T 2012.02.24. 20:52:06

Sziasztok,

A múltkor rászállt a kitett cinke-golyóra egy pár kismadár. Kisebbek voltak, mint a cinkék, de hosszú vékony farkuk volt. Az egész tolluk pihés volt és halvány barna (beige), kivéve a szárnyuk, mert az sötétbarna volt. A csőrük fekete. Mik lehettek?

lalibatyo 2012.02.24. 21:22:45

Sziasztok
Idén nálam nem jár olyan népes csapat mint korábban. Ugyan mikor havazott jöttek rendesen de így is kitartott 1 liter napraforgó 3 napig. Pár éve volt időszak hogy napi 1 liter elfogyott az etetőből :)
videa.hu/videok/allatok/madarkak-madar-madaretetes-cinegek-fUxiUqcYDN0tsx1f

2012.02.24. 21:47:29

Én amikor régebben a Mexikói úton laktam bent Pesten, telente a konyha ablakpárkányon tök egzotikus madárvilágot etettem. Volt ott vereske, cinkék (kéksapkás is), erdei pinty, rengeteg zöldike(több mint veréb), meggyvágó, stiglinc, mimég...? már nem is emlékszem. Amióta kijöttem ide a város szélére - pedig itt jobb kaját kapnak mint bent - verebeken kívül csak pár cinkét látni, potyaleső rigókat és rengeteg szarkát. Valahol a szomszédban lakik egy szajkó is; az, meg egy-két fakopáncs lopja a kitett ládákból a diót egészben.
De persze nem sajnálom tőlük. Volt 3 éve egy mókus is. Ki tudja mi lett vele?
Talán a szomszéd melléképületének a padlásán a menyét. Na azt azért jobb lenne kitelepíteni.

zitoka 2012.02.24. 22:15:20

@T mint T: Őszapók voltak. :) Nagyon édes, pici, de egy csöppet sem félénk madár. Mindig csapatban jár, és "cirreg".

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.25. 07:35:22

+1 szavazat a süvöltő kanra :D
Amúgy nem harapnak ezek a jószágok?Úgy értem az ember kezét nem cincálja-e?

Intizar 2012.02.25. 09:38:30

Nekem is s süvöltő fiú tetszett a legjobban. Úgy képzelem, hogy méltó akar lenni nevéhez, s ezért kötelességtudóan ordít. A csaj meg persze a kamera felé sandít kacéran.

létezőnick 2012.02.25. 10:17:37

Balatonon a kertben (minden héten 3-4 napot lent vagyunk) idén az enyhe télben eddig 35 kiló (!!!Ö napraforgót ettek meg a madarak.
Az eddigi években főként cinkék (4féle), csuszka és pár veréb vendégebédelt az etetőben, de fogalmam sincs honnan, mert még soha egyetlen darabot sem láttam eddig, megjelentek a tengelicek
fotozz.hu/teljes_kepet_mutat?Foto_ID=100178
De nem 1-2, hanem egyszerre 50-100 db.
De rendetlen egy népség, mert amíg a cinke elvisz 1-1 szem szotyit, addig ők beleülnek az etetőbe és kifürdik a magokat, de sokkal durvábban, mint a verebek. Viszont cserébe gyönyörűek, ahogy a rengeteg pirosfejű bohóctól színes lesz az egész mogyoróbokor, amin az etető lóg.
És ami a legnagyobb élmény, hogy van egy nálunk kosztoló harkály is. Na az a legmacerásabb, mert megfog egy magot, arrébb repül egy magas fa tetejére, ott elég bénán sok idő alatt kibontja és kezdődik elölről. Szerintem az arrébb-repkedéssel több kalóriát éget, mint amennyit 1 maggal bevisz :)

élhetetlen 2012.02.25. 13:24:38

@mesélek: Te legalább az időjárásra kenheted (az idén). Nekem (Budapest, belváros), tavaly tünt el az utolsó feketerigóm (imádtam őket), már csak szarka van. Sok szarka. Elzavarják az össze énekemadarat. Az állatkert szakértője szerint semmit nem lehet tenni.

kapanyél 2012.02.27. 20:37:47

@noanoa: A sok apró csivitelő hangzavar 99 %, hogy tengeliccsapattól származott. Így tavasz felé számtalanszor belefutottam már ilyen énekelgető csapatba. Ilyenkor még nem a fészkelő revírt foglalják, hanem csak énekelgetnek, de a nagyobbb csapatban való éneklés eszméletlen hatást tud tenni. Ilyet még a fenyőrigók tudnak művelni, amikor nagy csapatban meglepnek valami jófajta bogyós fát (pl ostorfa. Üdv: Pénzes László

kapanyél 2012.02.27. 20:40:15

@Vitáz van Bánegressy: A mókus legfőbb ellensége a nyuszt. Ez egy macska nagyságú, bozontos farkú nyestféle, a nyest rokona. A nyestnél sokkal ügyesebben mászik fára és ott el tudja kapni a mókust. A menyét, amiről írsz, az valójában a nyest. Az költözik be a lakott helyekre, padlásra és művel nagy hancúrozást esténként. A menyét kicsi, hosszúkás állat, fő tápláléka a pocokfélék, de nem lakott területen és főleg nem a padláson.
Üdv: Pénzes László

kapanyél 2012.02.27. 20:51:01

@geegee: Az, hogy mennyire csípnek (harapnak) a madarak, nagyon változó. A nagy csőr ellenére a süvöltő szelíd motoros. Jóval keményebb a meggyvágó, de a kis kékcinge is meg tudja cibálni az ember bőrét. A legkeményebb énekesmadár, ami volt a kezemben gyűrűzés alkalmával, az a nagy őrgébics. Na az igen! Fotózásra kitartottam, de pár kocka elkészítése alatt szétszedte a kezemet, így befejeztem a fotózást. Ennek ellenére ezzel nem nagyon szoktunk foglalkozni, ha csíp, hát csíp.
Két képet küldök a nagy őrgébicsről. Az egyiken dolgozik a gyöngyöm, a másikon már csak az eredménye látható. De, ahogy szokták mondani: ilyen ez a popszakma...)))
kepfeltoltes.hu/120227/P1040176_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/120227/P1040181_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Üdv: Pénzes László

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.28. 02:08:27

@kapanyél: Üdv!

Hehe, köszi az írást.
Oyan nem játszik, hogy fölvesz az ember ilyen acélkesztyűt-lánckesztyűt (nem tudom, mi a pontos neve, de biztos érted, miről beszélek...), osztán az lehet csípkedni?
Ja, amúgy meg csőrkosarat a vérmadár-őrgébicsre! :-)
Pedig milyen jó lenne úgy madarat tartani, hogy reggel az ember hívná, jelezne neki, majd mikor megjön, kicsit megsímogatná, meg ilyesmi, majd kapna a madár egy jó tányérnyi kaját és megevés után mehetne a dolgára.Másnap reggel meg beszámolna az előző napjáról...Esetleg kötnék néha a nyakába egy mini kamerát, ami csinál 10 percenkét egy képet, hogy hol jár mit csinál a jószág. :-)
És ugyanezt lehetne rókával, őzzel, akármivel is, tetszés szerint.

Üdv Kiss Zoltán

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.28. 02:11:24

@kapanyél: a nyesteknek mondjuk minimum az annyja v@lagát mindnek, sokszor bemásznak a kocsik motorterébe és szétrágják a gyújtáskábeleket (mert a szigetelőanyagban van valami, ami ingerli őket); szóval mindenkinek jobb lenne, ha szépen maradnának lakott területen kívül... :-( :-)

kapanyél 2012.02.28. 13:54:45

@geegee: Ragadozóknál szoktunk használni sapkát, akkor megnyugszik. Náluk nem a csőr a fő fegyver, hanem a láb, de ha nem lát, akkor nem is kapkod. A vérgébicsnél és a hozzá hasonlóknál ügyesen kell megfogni, és akkor nem tud csípni, egyébként a kesztyű csak gátolna a tevékenységben, merev, érzéketlen.

A megjegyzés második része így egy az egyben sci-fi-ízű, szétcincálva viszont, láss csodát, létezik!
Solymász rakott szirti sasára webkamerát és azzal élvezkedett. Vad madaraknál működnek azok a programok, amikor műholdas nyomkövetővel látnak el nagyobb fajok néhány egyedét, és pontosan lehet tudni, hogy hol tartózkodik adott pillanatban, milyen gyorsan, milyen magasan repül vonuláskor, hol telel...Fehér és fekete gólya, halászsas, parlagi sas, kerecsen sólyom,kis lilik stb.
Üdv: Pénzes L.

2012.02.28. 14:06:45

@kapanyél: Köszönöm. Már nem halok meg (annyira) hülyén. A mókus vajon tudta mindezeket? Mert neki inkább szüksége lett volna rá.

T mint T 2012.02.28. 14:35:45

@zitoka: Szia, megnéztem a képeket és igen, tényleg őszapók voltak! Jajj, olyan kis cukik, olyan boldog vagyok, hogy nálam jártak!!! Köszi még egyszer!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.02.29. 08:06:16

@kapanyél: Most hogy írtad, már eszembe jutott, hogy láttam ilyet, talán vmi tévéműsorban.

Eddig csak macskára szerelt kameráról olvastam, persze a képek nagy része kuka volt, mert a gazda nem magyarázta el a nyarvogónak, hogy néha kicsit meg kéne állni, nyugodt pózban...Meg van valahol webcam egy gólyafészekben is, valaki gólya-valóságsót üzemeltet.Nem tudom, van e kiszavazás időnként... :-).Erről is volt egy cikk a neten.

trendafil 2018.03.20. 13:08:50

Egy rikító piros mellű madár járt ma a kertemben, és ebből a cikkből tudtam meg, hogy egy hím süvöltő volt. Köszönöm az információt!
süti beállítások módosítása