Ti kérdeztétek - Szakértőnk válaszol

Miből érdemes magaságyást építeni?

2012.02.22. 09:30 - kapanyél

A Kapanyél e-mail címére egyre több kérdés érkezik, ezért úgy döntöttünk, hogy a legtöbbeket foglalkoztató, ill. a legérdekesebb kérdésekre egy-egy posztban válaszolunk. Ezzel új sorozatot indítunk útjára, hetente egyszer. Természetesen a sorozatból kimaradó kérdésekre továbbra is e-mailben válaszolunk.

Az első téma lassan aktuális lesz, hiszen minden jel arra utal, hogy közel már a tavasz. Nézzük hát, miből érdemes magaságyást építeni Bálint Károly kertépítő szakértőnk szerint.

A magaságyások, vagy más néven kiemelt ágyások építőanyaga nagyon sokféle lehet, a lehetőségeknek pénztárcánk vagy ízlésünk szabhat csak határt. Célszerű a ház és a kert stílusához igazítani: jó, ha az épület és a burkolat domináns anyagai, például fa, terméskő, műkőtermékek, tégla stb. határozzák meg az ágyás falának stílusát úgy, hogy az összkép harmonikus legyen. Törekedjünk az egyszerűségre, illeszkedjen a kerthez, ne tűnjön külön egységnek! Véleményem szerint szép megoldás, ha a kiemelt ágyás fala nem látszik, takarjuk alacsonyabb növényekkel, főleg örökzöld cserjékkel.
Vagy egy fajtával vegyük körbe, vagy kombinálhatjuk is az elé ültetett növényeket. Erre a célra alkalmas a sárga tarka levelű kecskerágó (Eunymus fortunei ’Emerald’n gold), a mirtuszlonc (Lonicera nicida ’Elegans’) vagy a törpe bukszus (Buxus sempervienc ’Suffruticosa’). Magasabb ágyásoknál a felsorolt cserjék nagyobbra növő „rokonait” használjuk. Azért is ajánlom ezt a megoldást, mert így a legolcsóbb anyagokat is alkalmazhatjuk ágyástámasztás céljára. A lényeg, hogy tartós legyen, és a vizet ne engedje át!

Az alábbi fotókon látható néhány házilagosan épített vagy szakember által kivitelezett megoldás, ki-ki válogathat kedve és pénztárcája szerint.

1. Az egyszerű, szárazon rakott fal a természetes hatású kertekbe ajánlható. A föld felől vízzáró lemezszigetelés szükséges. Kisgyermekes családok tartózkodjanak a fotón látható megoldástól, mert könnyen bontható!

2. A deszkakerettel megoldott ágyáskiemelés is egyéni ízlés kérdése. Lényeges, hogy kezelt, impregnált fából készítsük! A föld felőli részen szintén használjunk vízzáró lemezszigetelést!

3. Erdős helyen lévő telkek esetében a fakeretet farönkökből is lerakhatjuk, de csak akkor, ha a kert jellege beleillik a környezetbe. Egyébként elég szedett-vedett lesz az összkép.

4. A beton látványát szerető embereknek biztosan tetszik. A vízkifolyást, szivárgást nehéz és költséges megakadályozni. A falelemek a napon felmelegednek, és így elszívják a növényektől a vizet.

5. Elegáns kiemelt ágyás terméskőből épített fallal, égetett mázas agyagból készített fedősorral. Nem olcsó megoldás, de ha illik a kert és a ház stílusához, érdemes belevágni.

6. Vissza a természethez! Érdekes megoldás a régi vidéki életet idéző dizájn, de a föld megtartására és a víz kimosódásának megakadályozására külön technológia szükséges.

7. A beton zsalukő keret látványa nem a legszerencsésebb megoldás. Inkább takarjuk el elé ültetett alacsonyabb növényekkel a már leírtak szerint.

A jól megválasztott anyagból a megfelelő helyen kialakított magaságyás kertünk dísze lehet, akár zöldségfélékkel, akár fűszernövényekkel vagy virágokkal ültetjük be. 

Kérdéseiteket továbbra is várjuk a kapanyelinfo@gmail.com címre.

23 komment Címkék: virágok tanácsok fűszernövények magaságyás zöldségfélék bálint károly kertépítő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gatsy 2012.02.22. 10:18:37

Remek ötletek!

Lehetne poszt az aquapóniás kertekről is.

spinat 2012.02.22. 12:39:36

miért kell lefelé lezárni? nem jobb, ha el tud folyni a víz?

Tina0611 2012.02.22. 12:46:43

@spinat: Szerintem csak az oldalát kell lezárni, hogy ne mossa ki a víz a földet az ágyásból.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2012.02.22. 12:49:59

Ha a fából készült ágyásnál írtakra gondolsz, ott szerintem csak arra gondoltak, hogy a fa és a föl közé kerüljön vízzáró réteg, hogy a fa kevésbé kezdjen korhadni.

Egyébként egy ágyás alulról való lezárása elsősorban akkor merül fel, ha az altalaj szennyezett, vagy ha sok kártevő, pl. pajor él benne.

spinat 2012.02.22. 12:50:13

@Tina0611: félreértettem, hogy a "föld felöl"

kapanyél 2012.02.22. 13:05:28

@spinat: @Tina0611: @Kiskertes: @triumphator: Lehet, hogy kicsit félreérthető volt a megfogalmazás. Természetesen az oldalát kell belülről szigetelni, ahol a földdel érintkezik, egyrészt, hogy a víz ne folyjon ki oldalt, másrészt, hogy pl. a faanyag ne rothadjon szét.

Ez vagyok 2012.02.22. 13:51:41

Nem értem, hogy mire jó a magaságyás, különösen, hogy a "földszint"-en is ugyanakkora terület van. Nem kelljen akkorát hajolni, vagy a dekorativitás miatt, vagy miért?
Van az a kép a fonott vessző oldallal, meg a betonelemekkel, azokat láttam a leghiábavalóbbnak.

Ez vagyok 2012.02.22. 13:55:50

Ezt találtam, de nem igazán győzött meg ez sem, hiszen a jó földet, komposztot nemcsak a magaságyásba lehet tölteni, hanem a "földszintre" is.
probalkozas.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1090258

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.02.22. 15:32:02

Egy kis geopszichológia:

ELVÁGY

Cseh talajban lévő szemcse
Nem állítja, hogy ő nem cseh.
Sőt, nem állít semmit soha,
Csak úgy elvan, mint a moha.

Moha elvan, összes vágya
Földre hullni, lenni trágya,
Felhizlalni hangyák bolyát,
S midőn erdőn folyó foly’ át

Bubis biomassza módon
Utazgatni kies, ódon
Rézsűk közt mint szerves szemcse
Messze földre, ami nem cseh.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2012/02/elvagy.html
:)

2012.02.22. 16:47:47

nagyon nagyon köszönöm! :)

@Ez vagyok: nálunk pl. egy kisebb homokozó helyének kiásásakor egy vödörnyi pajor fordult ki a földből. nincs kedvem őket etetni

herbivore (törölt) 2012.02.22. 16:48:34

@Ez vagyok: geotextilt teszek az aljára

nadiposzata 2012.02.22. 17:39:30

@herbivore: biztos pajor volt, nem a rózsabpgár pajorszerű lárvája?

plusz, valamiért az dereng nekem , hogy a kecskerágó fajokon telelnek át a fekete répalevéltetű ősanyái. Én is kivágtam, ami a kertben volt, mert széjjelszítta a salátákat.

C-vitamin 2012.02.22. 18:22:10

Ennek csak akkor van értelme, ha szakszerűen készítik el. Először ki kell ásni legalább 1 ásó nyomni mélyen a földet, és feltölteni bomló, korhadó anyagokkal: gallyakkal, levelekkel, komposzttal, stb. Utána elkészítjük a kereket és beletöltjük a kiásott földet. Az alul rothadó anyagok hőt termelnek, így jóval korábban lehet magaságyásba ültetni pl. paradicsomot, paprikát és más meleg kedvelő növénykéket. Az, hogy miből készül a keret, már csak hab a tortán. Fóliával lezárni az alját butaság, az oldalát meg felesleges. Ha le van kezelve a fa, akkor éveket kibír. Én hibás raklapokból szoktam készíteni: deszkáira szedem, csiszolom, festem, összecsavarozom és kész. Én még azért is szeretem, mert a kutyánk nem ugrál fel rá, így nem tapossa le/piszkítja be a veteményest. Valamint a csigák ellen is könnyebb védekezni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.02.22. 21:47:45

@kapanyél: Nincs mit! A dolgozó népet szaglászom! :)

herbivore (törölt) 2012.02.23. 16:14:40

@nadiposzata: ez jó kérdés, most rákerestem mindkettőre, és nem sok különbséget látok
ha az a különbség, hogy a pajor kisebb, vékonyabb, és hosszabb a lába, akkor az volt
ha nem, akkor passz :)

nadiposzata 2012.02.23. 20:57:21

@herbivore: pajor volt, ha van gyümölcsfa a közelben és az az időjárást is figyelembe véve nem hozza a szokásos dolgokat, a fenekének a szőrözöttsége szemmel láthatóan az ismert szőrrendezettsgek egyike van. Ha meg egyszerűen valami szerves bomló anyag volt a közelben, esetleg komposzt, akkor rőzsabogár lárva.

a kecskerágó meg egy totálisan rossz ötlet a levéltetvek miatt.

herbivore (törölt) 2012.02.24. 15:19:32

@nadiposzata: köszi, akkor szerintem pajor
kecskerágót nem tervezek :)

summicron 2012.03.12. 08:44:02

Én most készítem a magaságyakat vörösfenyőből, amit kétszer lekezelek lenolajkencével. Remélem beválik...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.03.12. 08:46:41

Tarackos helyen jó az alsó fólia, mert igen hamar felfedezik az ingyenkonyhát. A magas ágy eredetileg angol lehetett, ahol sok az eső és egy kicsit szárazabb terület az ideális. És nálunk is körbe tudod járni rögtön eső után. Jókai is ír arról, hogy az olaszok a földfelszínre ültetik a gyümölcsfákat, mintegy magas ágyként odatalicskázva a földet - bfl.archivportal.hu/id-1261-jokai_mor_kerteszgazdaszati_jegyzetek.html A múltkor volt a tvben egy öregúr, aki mesélte, hogy olyan bakhátakat tartottak a bolgárkertészek, amit éveken át nem műveltek a mi fogalmaink szerint és csákánnyal ültették bele a káposztapalántákat. Ennek ellenére csodálatosan megnőttek. A forgatott, porhanyós föld nem az egyetlen megoldás, csak megszoktuk.

starfi · http://starfokker.blogspot.com/ 2014.09.15. 01:32:17

@summicron: és bevált végül? elegendő volt a lenolajozás? nem is bélelted meg semmi?
süti beállítások módosítása