Lemosó permetezni a hobbikertekben is kellene

2012.02.08. 09:00 - Czauner Péter

Sok hobbikertész maga is tapasztalhatta, hogy a lemosó permetezést nem szabad elbliccelni. Mondhatni, aki évente csak egyszer permetez, ezt ne hagyja ki. A profikat nem kell figyelmeztetni, mennyire hasznos, ha a tél végén a törzses haszonnövényeket lemossák a magas koncentrációjú szerekkel. De érdemes a díszfákat, cserjéket, rózsákat is permetezni. A munka elnevezése is mutatja, hogy akkor lehet tökéletes az eredmény, ha csurog a lé a permetezett felületen. A használt szerek ugyanis kontakt hatásúak, ezért a megfelelő eredmény eléréséhez a károsítókat tökéletesen be kell fedni.

A szerek egészségkárosító hatásától a gombák, baktériumok és rovarok áttelelő képletei tarthatnak, megfelelő használattal az emberekre nem veszélyesek. Ezeket a szereket a biotermesztők számára is engedélyezik. Aki nem hiszi, kattintson a Biokontroll Kft. honlapjára.

Percekig tartó olvasmány lenne végigböngészni azt a listát, amely a haszon- és dísznövények törzsén, vázágain, a kéregrepedéseken és a rügyek felületén megtapadt kórokozó gombákat vagy az ilyenkor gyéríthető rovarkártevők sorát tartalmazza. Ehhez hasonlóan terjedelmes a lemosó szereket tartalmazó lista is.

Mivel a hobbikertésznek a pénzen kívül az időből van a legkevesebb, ezért erre az el nem hanyagolható munkára ajánlható, hogy a káros szervezetekből legtöbb félét pusztítókat használjuk, és ezek egyszerre tartalmazzanak rezet, ként és olajat is. Bár a védekezés legkedvezőbb ideje még messze van, már most érdemes a vegyszert beszerezni, mert az utolsó pillanatra a legsokoldalúbban használható biztos elfogy.

A lemosó permetezés időzítése fél siker, a legjobb az lenne, ha kétszer, késő ősszel és közvetlenül a rügypattanás előtt tudnánk a munkára időt szakítani. Az őszi permetezéssel sikerülne a védőfelszerelésüket még teljesen fel nem vevő, elpusztítandó rovarokat és gombákat meglepni. Tavasszal azután, a második permetező támadással, ha nem is teljes, de súlyos csapás mérhető a sok kellemetlenséget okozó társaságra.

Nagyon fontos a tavaszi kezelés jó időzítése, ezért arra mindenképpen ügyelni kell, hogy a lemosó permetezés a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban történjen, mert a telelőhelyekről lassacskán előjövő kártevők és az éledő kórokozók ilyenkor a legsérülékenyebbek. Közben arra is ügyelni kell, hogy a rezet tartalmazó készítményekkel az almatermésűekben a zöld bimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül őszibarackban rügyfakadásig, kajsziban pedig a piros bimbós állapot végéig be kell fejezni a permetezést.
A tavaszi lemosó permetezés előtt érdemes minden metszést és olyan kerti munkát elvégezni, amely az ágak, gallyak fogdosásával jár. Egyrészt, mert feleslegesen miért permetezzünk, másrészt minek összekenni, vagy büdösíteni a ruhát, kesztyűt.

13 komment Címkék: hobbikert lemosó permetezés czauner péter rügypattanás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2012.02.08. 13:16:52

Majd ha lesz időtök, írnátok pár sort a pajzstetű ellen hatásos módszerekről? Nincs nagy kertem, ezért is dühítő, hogy minden évben elpusztítanak szinte mindent, pedig tolom nekik mind a kontakt, mind a felszívódó szereket. :(

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.02.08. 16:04:37

@JoeP: Metszéssel a fertőzött vesszőket, ágakat el kell távolítani, ami fennmarad azt drótkefével sikálni. A tél végi olajos lemosó permetezés elintézi az áttelelő fiatal lárvák jó részét. Vegetációs időben a repülő hímeket májusban kontakt szerrel lehet permetezni. A hímek rajzása a lombkorona szintbe helyezett fehér színű vazelinos fogólappal nyomon követhető., a mozgó lárvák ellen pedig júniusban felszívódóval. Egyszer volt egy nagyobb támadás a gyümölcsösömben, de ezzel a módszerrel visszavertem a bandát.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2012.02.08. 21:23:10

@Czauner Péter: Mivel főleg cserjékről, apró növényekről van szó (szeder, málna, ribizli, rózsa), így a drótkefét hanyagolni fogom :), viszont a permetezési stratégiát köszönöm. Tudnál esetleg konkrét szereket is mondani? (Meglehetősen kevés a bizodalmam a közeli gazdabolt eladójában, a netes turkálás meg általában ellentmondásos eredményt szokott adni.)

szépjuhászné 2012.02.09. 12:10:44

Amerikai lepkekabóca ellen mivel lehet permetezni? Csak virágoskertem van, cserjékkel, orgonával, rózsákkal.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.02.09. 14:17:14

@JoeP: Nem vagyok képezett növényvédős, de ezeknél a növényeknél nem értem a problémát. A metszés ugyanis sok mindent elintéz. Bármilyen olajos lemosó jó, ami éppen van a boltban. Mondjuk az Olajos rézkénlé.ha muszáj, akkor a második fázisban a repülő egyedek ellen bevethető a Dimilin 25 WP is, ez kitinszintézis gátló. ha ezek után mégis megtelepedett, akkor Bi 58 EC, vagy Mospilan 20 sp. Hajrá! Nem győzhetnek a pajzstetvek!

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.02.09. 14:21:34

@szépjuhászné: A fehér viaszos telepeket a fertőzött hajtással együtt le kell vágni és el kell égetni. Szóba jöhető vegyszerek lehetnek Agrol (lemosó)ez a tojásokat intézi el.
A lárvák és a kifejlett kabóca ellen:Actara vagy
vagy Mospilan vagy Chess 50WG vagy Decis 2,5 EC.
Figyelni kell, mert folyamatosan érkeznek!

szépjuhászné 2012.02.09. 21:42:04

@Czauner Péter: Köszönöm! Akkor mihelyt lehet, permetezünk

bélabácsi2 2012.02.10. 21:38:11

@Czauner Péter: de jó is lenne, ha Bi 58-hoz átlag hobbikertész is hozzáférhetne! Sajnos nem. :(

C-vitamin 2012.02.22. 18:32:29

@JoeP: Actara! Szabadforgalmú szer, pajzstetűre is kiváló. Ha cserepes növényeken is megjelenik, be is lehet vele öntözni, mert felszívódik. A Mospilan szerintem annyira nem jó, se hatásfokra, se állagra. Az Actarát adagolni is könnyebb, mert granulátum, nem olyan finom por.

okalman 2012.03.14. 13:18:22

"Vektafid S" (réz-mész-kén-olaj) lemosópermetet szereztem be, biokertészkedésben is engedélyezett.
A kérdésem az volna, hogy őszi telepítésű gyümölcsfáknál (csonthéjasok: szilva, ringló, meggy, cseresznye, kajszi) illetve bogyósgyümölcsűek esetén, amit most fogok először metszeni, azokon is alkalmazhatok lemosó permetezést, illetve ugyanabban a koncentrációban? A metszést és a lemosást mikor merjem kezdeni? A bogyósok hamarabb rügyeznek, viszont azoknál rügypattanás után ajánlott? Március vége vagy akár a jövő hét alkalmas? Éjszakai fagy most már nem lesz... Illetve már termő csonthéjasokat ugyanakkor lehet-e metszeni és lemosni normál 2%-os koncentrációban? A jövő héten talán alkalmas lesz a felkupacolás lebontása, a metszés és a lemosás...???

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.03.15. 06:02:30

@okalman: A kajszifáknál a metszést nem szabad elsietni, csak a fa 5-6. éves kora után szabad, akkor is főleg a ritkító metszésre kell korlátozni a munkát.A metszés időzítésére nagyon kell ügyelni, ugyanis a legkisebb esély a gutaütéses fertőzésre a pirosbimbós állapotban van.
A többi csonthéjas fajnál is inkább a szüret utáni nyári időpont az alkalmas.
A bogyósokat ősz végén kell (elő)metszeni, s most csak a finiselés szükséges. Ők is permetezhetőek, de előtte vizsgálja meg a rügyeket, mert lehet, hogy már jobban nyílnak, mint a fáké. Ilyenkor előbb a fákat permetezze a téli dózissal, után, ha marad a tartályban lé, akkor azt fel kell hígítani, s jöhetnek a bogyósok. Ha további kérdése van nyugodtan írjon.
Tehát most inkább permetezzen.

okalman 2012.03.15. 08:19:17

Köszönöm a választ!
A kajszit hagyom akkor inkább, amúgy is lassú növekedésű, kézről oltott fajta (Kurésia - öntermékeny, rezisztens fajta, amúgy!). Az öreg kajszit viszont nem merem egy időben lemosni az öreg szilvákkal és meggyekkel...
De ha az ősszel telepített gyümölcsfa-oltványok nem voltak megmetszve, és elég megnyúlt, felfelé törő ágai vannak, akkor csak meg kell most metszem lemosás előtt... A koronakialakítás végett, illetve, hogy nehogy kiszáradjon, miután beindul a nedvkeringés - gondolom. A termő csonthéjasokat amúgy nyáron zöldmetszettem, ott nincs gond, csak nem volt őszi lemosás...
Az ősszel telepített bogyósoknál igazából csak a törzses köszmétét és az erősebb fekete ribizliket kell megmetszem, de akkor ezek szerint várjam meg a rügypattanást és a metszés után mondjuk egy 1%-os permettel mossam le?
süti beállítások módosítása