Ollótrükk az őszi málnáért

2011.12.16. 09:00 - Czauner Péter

Legutóbb az egyszer termő málna metszési trükkjeit tekintettük át e fórumon, de amint a kommentekből kitűnt, az egyre népszerűbb, folyton termő málnával is érdemes foglalkozni.

Autumn Bliss

A mindig helyszűkével bajlódó kis kertesek örömmel fogadják, ha a hellyel spórolni lehet. Ilyen takarékos megoldás a folyton termő málna, mellyel másként kell bánni, mint elterjedtebb társaival. Kártevőik ugyanazok, tehát abban nincs különbség, hogy a levágott növényi részeket minél előbb el kell égetni.

Igazából szó sincs folyamatos málnaszüretről, pusztán ez a növény ősszel ismétel, illetőleg hosszan szedhető a finom gyümölcs. Ennél a fajtakörnél a nyár végén a növekvő sarjak felső rügyei is kihajtanak, virágoznak és, ha meleg az ősz, akkor akár bő termést is hoznak. De vannak olyanok is, amelyek az elterjedtebb málnákhoz képest sokkal hosszabban teremnek. A két legismertebb fajta a már évtizedes múltra visszatekintő Autumn Bliss (kép fent) és a Fertődi kétszertermő, de faiskolák már egyre bővülő fajtaválasztékkal szolgálnak.

Málna = málna alapon nem szabad ugyanúgy metszeni mindkét fajtakört. Mivel az ősszel (is) termő málnákon a termővessző és a sarjak felső rügyei is teremnek, ezért mindkét hajtásra szükség van. A két metszési módszer közötti különbség csupán annyi, hogy a rügyfakadásig el kell távolítani az ősszel termett vessző csúcsi részét.
Aki viszont csak ősszel akar szüretelni, annak csak a sarjak termőrügyeire van szüksége, ezért a lombhullás után, a talaj felszínén le kellene nyisszantani az összes letermett vesszőt. 

3 komment Címkék: málna metszés autumn bliss czauner péter fertődi kétszertermő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nadiposzata 2011.12.16. 12:42:20

Akkor nekünk az oksolában miért mondták, hogy ez hülyeség?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.16. 14:29:57

Hű de szeretem a málnát... :) De ezért nem állok neki metszegetni. Veszélyes! :)

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.12.16. 20:26:39

Nekem is a málna a kedvenc gyümölcsöm. Most ősszel az összes hajtást levágtam. Folyton termőm és málnaszedrem van. A málnaszedernek csak az idén termett ágait távolítottam el. Érdekes ízű, de nagyon finom gyümölcs. :-)
süti beállítások módosítása