Mit csináljunk a hétvégén?

2011.11.26. 07:42 - pitypalang

Csípős reggelek, de napközben akár napsütés is várható a hétvégén, így néhány órát mindenképpen érdemes a szabadban tölteni munkával vagy csak úgy.

- A lehullott levelek még mindig adhatnak munkát, a gyepről és az utakról továbbra is takarítsuk el. Nálunk a nyírfa lombja szinte még meg sem mozdult, aranysárgán ragyog a kertben.

- Ha a kertet már felkészítettük a télre, ideje eltenni a szerszámokat is. A fűnyírót tisztítsuk meg, kefével távolítsuk el a rátapadt fűmaradványokat. Ilyenkor ellenőrizhetjük a késeket, hogy kell-e újraélezni. A benzines fűnyírót lehetőleg üres tartállyal tegyük el.

- A kerti szerszámokat is alaposan tisztítsuk meg. A földmaradványok eltávolítása után a fémrészeket törölgessük át olajos ronggyal, a nyeleket szükség szerint viasszal. Ilyenkor kihasználhatjuk a lehetőséget egy kis lomtalanításra a szerszámoskamrában. Télen sort keríthetünk a szerszámok javítására is, mire eddig nem volt időnk. A nagy rendrakásban ne feledkezzünk el a hólapátról, mely ilyenkor általában a kamra legeldugottabb sarkában áll. Készítsük elérhető helyre, nehogy akkor kelljen mindent kipakolni,  amikor leesett az első hó:)

- A textilhuzatú bútorokat nyilván már mindenki száraz helyre vitte. Ugyanezt tanácsos megtenni a fából készült kerti bútorokkal is, a pincében vagy a garázsban jobb helyen vannak, mint kint. Ha az asztal olyan nagy, hogy nem fér be sehova, vigyük a kert egy védett pontjára, és döntsük neki valaminek úgy, hogy a csapadékvíz mindig le tudjon folyni róla, és takarjuk le ponyvával. A fabútorokat olajozni csak tavasszal kell. A műanyag viszonylag télálló, de ha van helyünk, ezeket a bútorokat is érdemes védett helyen tárolni, mert idővel törékennyé, merevvé válnak.

Aki már készülődik az adventi időszakra, a hétvégén a Néprajzi Múzeumban  sok jó ötletet kaphat virágkötőktől. Lesz verseny, bemutató és vásár is, ahol a lakásdíszek és adventi koszorúk hozzávalóit meg is vásárolhatjuk.

A másik érdekes esemény ezen a hétvégén a Tatai Vadlúd Sokadalom. A tatai Öreg-tó a vadludak téli pihenőhelye. Rendkívüli dolog, hogy egy ilyen viszonylag kicsi tavon akár 30-40 ezres madártömegek is megpihennek, ráadásul egy város kellős közepén, nem messze az autópályától! Tatán ma minden a vadludakról, egyéb madarakról, a természetről szól. Aki teheti, ne hagyja ki!

Szép hétvégét!

11 komment Címkék: programajánló advent kerti bútor kerti szerszám mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pszt! 2011.11.26. 12:33:12

Mi a fene ez az advent? Régen ilyen nem volt. Miért kell minden baromságot átvenni az amcsiktól?

nalexandrus 2011.11.26. 12:54:37

@Pszt!:
Ugye ez csak poén volt...?

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.11.26. 20:17:29

Advent az egyházi év kezdete. Az adventi koszorúra hagyományosan 3 lila és 1 rózsaszín gyertya kerül. Az első lila gyertyát (november 30.) Szent András napját követő vasárnap gyújtják meg. A 4. rózsaszín gyertyát, ami a beteljesült reményt jelképezi, december 24.-én kell meggyújtani. :-) Tehát idén december 4. az első adventi vasárnap.

A kert téli nyugalomban, ellenben az apró madarak jönnek-mennek napközben. Szórakoztató ingyen mozi az életük megfigyelése. :-)

Kicsi Kacsa 2011.11.27. 13:48:24

@Gamma Leonis: valamit rosszul tudsz.
Advent 1. vasárnapja Szenteste előtti 4. vasárnap november 27.

Advent 2. vasárnapja Szenteste előtti 3. vasárnap december 4.

Advent 3. vasárnapja Szenteste előtti 2. vasárnap december 11.

Advent 4. vasárnapja Szenteste előtti 1. vasárnap december 18.

(forrás: pölö www.valtozovilag.hu/ab/valtozounnepek.htm)

Akkor van 24-én az utolsó adventi vasárnap, amikor vasárnapra esik. A menetrend a katolikusoknál a következő: vasárnap elmegy misére - délelőtt, délben vagy délután, este, amikor szokott - éjjel meg az éjféli misére. Itt, ebben az esetben mindkettő érvényes, sőt, csakis így érvényes. Tehát nem mondhatja, hogy majd elmegyek az éjfélire, az jó lesz vasárnapinak is. Más a liturgia. Éjfélire nem kötelező menni, szemben a vasárnapi misével.

Ebből következik az, hogy most vasárnap van az első adventi vasárnap, az első gyertya meggyújtásának napja. Ha nem tetszik, írj a püspöködnek, a pápának, Erdő Péternek, vagy akinek akarsz.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.11.27. 17:58:27

A néprajzi könyv szerzője tévedett volna? Pedig logikusan tűnt a gyertyák sorrendje.

kapanyél 2011.11.27. 21:13:38

@Gamma Leonis: A gyertyák sorrendje úgy is van, ahogy írtad, de a visszaszámolás szerint Kicsi Kacsának van igaza, így ma van az első gyertya meggyújtásának napja.

Kicsi Kacsa 2011.11.28. 18:32:57

Még egy pontosítás: a rózsaszín gyertyát a harmadik vasárnapon kell meggyújtani.
"A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila (viola), mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe a rózsaszín."
forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Advent

Kicsi Kacsa 2011.11.28. 18:34:25

Ugyanitt:

Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) LEGKÖZELEBB eső vasárnappal – veszi kezdetét

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.11.29. 12:44:44

@Pszt!: Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét,[1] és karácsonyig tart. Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza.[1] VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát.[2]
Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja mindig november 27. és december 3. közé esik.
A december 25. előtti utolsó vasárnap advent negyedik vasárnapja, az azt megelőző advent harmadik vasárnapja, és így tovább. 2006-ban azért volt érdekes advent negyedik vasárnapja, mert december 24-ére esett, a legkésőbbi időpontra, amely még karácsony előtt van, hiszen ez a nap karácsony előestéje, vagyis szenteste (ebből következik, hogy advent első vasárnapja nem lehet később, mint december 3.).

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.11.30. 20:06:09

Advent kapcsán már csak egy füstölgő hamu kupac vagyok. Teljesen leégtem... Tévedtem. :-)
süti beállítások módosítása