Mit csináljunk a hétvégén?

2011.11.05. 08:49 - pitypalang

Ezen a hétvégén is ragyogó napsütésre számíthatunk, csapadék sem várható, úgyhogy akár örülhetnénk is, ha nem lenne szmog. Ha valaki ennek ellenére kimerészkedik, akad azért tennivaló a kertben.

- Famennyiségtől függően megint mindent szép színes levél borít. A fák minden tápanyagot visszavonnak a levelekből, és a gyökerekben tárolják azokat. Tavasszal ez adja az erőt az induláshoz. A kevesebb napfény miatt a levelek zöld színét biztosító klorofilltermelés alábbhagy, így a lomb megmutatja "igazi" színét. A gyepről továbbra is távolítsuk el az avart. A fák, bokrok alatt meghagyott levelekre szórjunk kéregmulcsot vagy vékony rétegben komposztot, így nem tudja elfújni a szél. A nagyobb mennyiségben felhalmozott lomb kitűnő szállás a sünöknek, akik a futóbogár mellett a csigák nagy pusztítói.   

- Ha pocok van a kertünkben, rácsos kosárban ültessünk (pl. hagymás virágokat), és a fák tányérját ne mulcsozzuk. Vagy tartsunk macskát, hátha megfogja.

- Még mindig nincsenek fagyok, úgyhogy ültethetünk dughagymát, gyümölcsfát, telepíthetünk sövényt, a meglevő örökzöldeket pedig locsoljuk meg, nehogy kiszáradjanak.

- A gyökérzöldségeket szedjük fel, ha eddig nem tettük, és rakjuk nedves homokba.

- A tavasszal virágzó cserjéket (aranyvessző, orgona) ilyenkor már nem szabad metszeni!

-A hosszan tartó jó idő ellenére már megjelennek a madarak a kertekben, úgyhogy ideje rendbe hozni a madáretetőket, ill. kirakni újakat.

Programnak pedig továbbra is az Orchideakiállítást ajánljuk a Vajdahunyadvárban. Megnéztük, nagyon szép, hamarosan be is számolunk róla.

Szép hétvégét!

16 komment Címkék: csiga komposzt mulcs kerti munkák mit csináljunk a hétvégén

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.11.05. 13:54:49

Most kiléptem az erkélyre, és tényleg füstszagú a levegő. Kertvárosban élek, de el kell ismernem, hogy igazak a szmogról szóló hírek. De ki kell mennem a kertbe, mert van egy kis talajmunka, jövő héten "tél alá vetéssel" zöldborsót szeretnék elvetni. A ház előtti dísznövényes részt tegnap kitisztogattam. Sokkal jobban néz ki. :-) A madáretetés már spontán elkezdődött nálam, mert a dísznapraforgók magjait hetek óta hordják el a széncinegék. Jövő héten áttérek a madáretetős etetésükre. A kertvárosi élet előnye, hogy nagyon sokféle madár él itt. Aztán jönnek a téli kóborlók is, a fenyvescinege, sárgafejű királyka. :-) A padláson kuvikpár lakik. Egy kuvik eszmei értéke 100000Ft. Nekem jó, hogy "vidéki" vagyok. A kerti munkának bizonyítottan kedélyjavító hatása van. Megyek is ki, nem érdekel a szmog.

Afroditta 2011.11.05. 17:26:53

@Gamma Leonis:
Érezhető is az írásodban a jó kedély állapot, derűs, ahogyan beszámolsz a kerti munkáról. Kedvet kaptam hozzá én is ma, rengeteg levelet sepertem össze és a madár etetőket is feltöltöttem, nálam már itt vannak a kis madaraim:)A balkon virágokat még hagytam, mert nagyon szépek még:)

Dr.Betépett felhasználó 2011.11.05. 18:58:09

Levágtam ma a naprózsa tövét,az orgonabokor szépen meg lett formázva,és az elültetett tavaszi hagymásokra ment a marhatrágya.A széncinegék itt buliznak a cinkegolyón,és nem tudom,hogy mi az a szmog.A nap ezerrel süt,kivittem az ágyneműt....de jó lesz este belefeküdni.A napon száradó mosott ruha illatát nem lehet elmondani,semmilyen öblítő nem veszi fel vele a versenyt.Ültem a kert végében,és nem tudtam kinek köszönjem meg ezt a meleg,csodás,madarakkal teli ,békés napot.

T mint T 2011.11.05. 19:50:02

Nekünk meg a cinegék mellé beköltözött a nagy fenyőnkbe egy pár csuszka! Már 1 hete kitettük a madáretetőt és nagy a nyüzsgés körülötte. :-)
Még annyit, hogy akinek kerti cicája van ( kintlakó és nem tizenéves), az kezdjen neki naponta 1 teáskanál zsírt adni a kaja mellé, hogy berakározzon a télre ő is.

Biga néni 2011.11.05. 21:49:26

A nem tavasszal virágzó bokrok metszéséről nem írsz:) Azt vajon lehet?
Van egy jezsámen, amit tavaly elmulasztottam megnyírbálni és már alig várom, hogy pótoljam. Lehet azt most, vagy már meg kell várjam a tavaszt?

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.06. 05:42:32

Szép őszi kép. A leírást köszönöm. Ma lesz madáretető csinálva. :)) Előre látom a 3 éves fiam tenni akarását ez ügyben. Fűrészelne, és szögelne önfeledten. Megadom neki ezt az örömöt is. Illetve tényleg hasznos dolgok ezek. Lenne egy kérdésem.
A vakondot mivel lehet elkergetni? Ugyan van vakondvirágnak nevezett növényünk, de nem használ. Tényleg csak az elektromos riasztó lenne hatásos?

magyar bucó 2011.11.06. 07:45:24

@Gamma Leonis: Nálad még soha nem volt szmog.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.06. 08:41:08

200 ft egy szemeteszsák. 20 ingyen zsákod ad az önkormányzat. Miért nem lehet betiltani az avar égetést? Bakker!

Taragia Mark 2011.11.06. 09:46:13

Krumplilángost sütünk tárcsán. Már egyszer sütöttünk, oly de finom.:-)
Kert letisztítva, rendbe rakva. Naspolyát leszedtük, folyamatosan érik, fincsi.
Sok madarunk van, mi is elkezdjük a téli etetést.
Kert király:-)

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.11.06. 13:13:33

@magyar bucó: Nem is sírom vissza Budapestet. Amikor mentem a gombásztalálkozóra, és a vonat a főváros felé közelített, jól lehetett látni a szürkés-barnás leplet, a szmogot a város felett. Itt a kertvárosban a szélmentes időben végzett buzgó "avar égetés" a zavaró, ami elkeveredik a kéményekből szálló füsttel. Legutóbb valaki műanyagot égetett el, orrba is vágott a fojtós, édeskés szag. Most senki sem égett semmit, így csodás a kertben lenni. Jelenleg csak azért ülök a gépnél, mert ebéd után vagyok. Egy kis pihenés után már megyek vissza a kertbe. Illetve még gyorsan megírok egy rövid gombás cikket. :-)

gyugyó 2011.11.06. 20:59:33

Sziasztok! cseresznyefát lehet még ültetni? vagy inkább tavasszal?

kapanyél 2011.11.06. 21:29:57

@Biga néni: A jezsáment inkább kora tavasszal kellene metszeni, főleg, ha jelentős alakítást tervezel. Ilyenkor már nem biztos, hogy begyógyulnak a metszett felületek a fagyok előtt.

kapanyél 2011.11.06. 21:33:18

@Lakásfelújító Feri: Hogy sikerült a madáretető?
A vakondok elűzésére hirtelen a petróleummal vagy benzinnel átitatott rongy, a peremig beásott sörösüveg vagy egy jó macska, esetleg foxi jut eszünkbe. De utánajárunk pontosan, és egy külön posztot is szentelünk neki.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.11.06. 23:48:23

Ha lehet, ne vadásztassuk le kutyával, macskával a vakondokot. Kerten kívül védettnek számít. Inkább élve kell elkapni és természetes élőhelyre átvinni. Sajnos nálam egy ideje nincs vakondok. :-( Lehet, hogy a szomszéd mérgezte meg őket, mert egy nyáron egymás után három döglött vakondokot találtam a telken különböző helyeken. Bájos állatka, sosem törnék az életére. Ellenben a pockok idegesítenek. Esetükben nem zavar, hogy a macska követi az ösztöneit és levadássza a rágcsálókat. Azonban a cickányok és vízisiklók halálra pofozgatását bunkóságnak és túlzásnak tartom a macska részéről. Képtelen megenni őket, játékból mégis végez velük. Akkor most hasznos vagy káros a macska, hiszen egyértelműen ártalmas a védett természeti értékeinkre. Ezek szerint uszítsak rá kutyát? Na, ugye. Mindenki rázza a fejét, és védené a cicust. Én meg így vagyok a vakondokkal. Nem illik bántani.:-)

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.07. 04:47:12

A telepített fűben nem szép látvány a vakond. Nem megölni szeretném, hanem inkább megfogni, és kivinni egy erdőbe pl. A madáretető sikerült.Először nem értette a dolgot, hogy minek kell csinálni. De kész lettünk. Az avarégetés helyett lehet komposztálni is...
Tegnap vettem 2 db körtefát, és egy szilvát. Eddig is volt a kertemben egy, de nem termett. Kell hozzá porzó, azt tudtam meg. Kíváncsi leszek, mi lesz majd virágzáskor. :))

kapanyél 2011.11.07. 08:35:13

@gyugyó: Gyümölcsfa telepítésére ez a legjobb időszak, úgyhogy nyugodtan ültess cseresznyefát! A tövét fel kell kupacolni, hogy a gyökeret megvédje a fagytól.
süti beállítások módosítása