Trükkös gyomok 4.

2011.10.14. 08:30 - Czauner Péter

Mostani gyomcsoportunkban a talajban telelő, szívós évelők szerepelnek. Több nehezen irtható gyom tartozik közéjük. Bár, ahogy a gyomsorozatunkhoz fűzött kommentekből kiderül, sokan kedvesnek, tetszetősnek tartják a kultúrkertekben tébláboló, de inkább rétekre, erdőszélekre való, gyomnak számító növényeket.

Mezei zsurló

A talajban telelők (Geophyta, G) számára a továbbélést tarack, rizóma, gumó, szaporító gyökér, hagyma biztosítja. Ezek a trükkös szervek egyfajta energiabombaként biztosítják számukra azt az erőt, amellyel a tavasszal magról kelő, vagy egyszerű gyökeres – télen legyengült – haszonnövényeket már a startnál lehagyják.

Farkasalma

Martilapu

Nem véletlen, hogy ebbe a csoportba tartoznak szántóföldjeink legveszélyesebb gyomnövényei. A gazdálkodók jól ismerik ezt a sok pénzüket elvivő társaságot. A sort a tarackos, rizómás fajokkal (G1) kezdjük. Maga a tarack egy olyan csomókkal módosult hajtás, amelyik képes minden csomónál, az ott található rüggyel szaporodni. Ilyenek a csillagpázsit, fenyércirok, japánkóró, közönséges farkasalma, közönséges cickafark, nagy csalán, nád, mezei zsurló, madársóska, martilapu, siskanádtippan, tarackbúza.

Siskanádtippan

Vannak olyan tarackolók, amelyek a föld alatt raktározó gumókat hoznak létre, s ezek akkor is átvészelik a telet, ha a növény amúgy kifagy. A gumókból a következő évben új növény fejlődik. Ebbe a G2 jelű csoportba tartozik egyebek mellett a mezei és a vízi menta, a mocsári tisztesfű.

Mezei menta

Mocsári tisztesfű

Botanikusok a következő csoportba a szaporító gyökeres fajokat (G3) sorolták. Jellemző rájuk, hogy míg az áttelelést, következésképp szaporodásukat segítő gyökerek nagyjából vízszintesen futnak, addig vannak táplálékot szállító, mélyre hatoló gyökereik is. Ebből is következik, hogy e csoport tagjai pusztán mechanikai irtással nehezen pusztíthatók ki. Ismert G3-as az apró és a sövényszulák, a farkas kutyatej, hamvas szeder, acat vagy aszat, selyemkóró, útszéli zsázsa.

Farkas kutyatej

Selyemkóró

Útszéli zsázsa

A csak hagymával telelő és szaporodók fajok nem sok gondot okoznak, inkább díszítenek, de botanikai fogalmak szerint gyomnak számítanak. Jelük a G4. Hogy csak néhányat említsünk, ebbe a csoportba tartozik az ernyős madártej (kép fent), az őszi kikerics (kép középen), a gumós perje (kép lent).

 

Képek innen.

7 komment Címkék: tarack gyomnövény czauner péter geophyta gumó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idet 2011.10.14. 11:24:56

Az őszi kikerics nem védett faj?
A legtöbb gyomnövény olyan szép, és a legtöbb győgynövény is... a cickafark például, meg a mocsári menta, aminek a teája egyébként is finom, bár szárításkor kellemetlen kicsit a szaga. Azonban ha készen van, ez a szag teljesen elvész.

Pálmakertész · http://palmaliget.blogspot.com/ 2011.10.14. 12:09:20

Csak a homoki kikerics (Colchicum arenarium) és a magyar kikerics (Colchicum hungaricum)védett. Fokozottan.
A selyemkóró pedig jó mézelő, amúgy meg szinte kiírthatatlan, és invázív.

Baribarát 2011.10.14. 12:23:35

Nem hiszem, hogy lenne olyan botanikai fogalom, hogy gyom.
Gyom az, ami nem ott nő, ahol kell...

USB DTmini 16GB 2011.10.14. 12:30:41

Mi az,hogy "kultúrkertekben"? A kert emberi kreáció, kultúránk része. Ember nélkül nincs kert se. Minek újraragozni, fokozni a szavakat?

A gyom jellemzően antropocentrikus fogalom, s nem botanikai.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2011.10.17. 21:00:02

@USB DTmini 16GB: a kultúrkertben valamilyen céllal, okkal kultúrnövényeket nevelgetnek. Vannak nem kultúrállapotban tartott "zöld" kertek, ahol mindenféle növényt megtűrnek, mondván nem avatkozunk a természet rendjébe, nőjön, aminek nőnije kell. Nem vagyunk egyformák, s a kultúrkertész nem cikizi a mást.

USB DTmini 16GB 2011.10.19. 10:29:42

@Czauner Péter: sajnálatos, ha valaki alapvető fogalmakkal sincs tisztában, de osztja a tudást a neten, miközben inkább gyűjtenie kéne
süti beállítások módosítása