Park Life

Az Erzsébet téri park

2011.09.26. 11:40 - sztroberri

A Deák tér szomszédságában, a Bécsi utca, a József Attila utca, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Harmincad utca által határolt majdnem négyzet alakú tér a pesti belváros legnagyobb zöldterülete. A régi buszpályaudvar épülete (boldogult egyetemista koromban még Engels tér) tulajdonképpen kettéosztja a teret: az egyik rész a Gödör és környéke, a másik pedig a tényleges park.

A Gödör inkább építészeti szempontból érdekes, tündökléséről és hanyatlásáról már sokan, több fórumon értekeztek. Erre itt most nem is térnék ki. Bár hivatalos neve Gödör Erzsébet téri Kulturális Központ és Park, én ez utóbbit meghagynám a buszpályaudvar mögötti területnek. A növényzetet tekintve ezen a részen annyi az érdekesség, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út felé hárs- és tölgyfasor hivatott megszűrni a levegőt.


A Gödörben a Föld Napja alkalmából még májusban beültettek mindkét oldalon néhány a falra erősített faládát - egyfajta zöldfalat imitálva - de az eredményt látva nem biztos, hogy érdemes volt befedni az egyébként nagyon szép vörösmészkő-borítású falat.

A buszpályaudvar sorsa is sokáig sanyarú volt, hiszen az idén júniusban végre megnyílt Dizájn Terminál már 2003 óta lebegtetett téma volt. Valószínűleg az évekig magára hagyott épület is indukálta, hogy az előtte lévő terület így tönkrement.

A tényleges park viszont teljesen rendben van. Szerintem.

Kicsit talán megkésve, és rengeteg anyagi kár után, a kerületi önkormányzat belátta, hogy a deszkásoknak is kell helyet biztosítani, így megépült a Belvárosi Gördeszkapálya.

Mellette átlósan szeli át az egyik gyalogút a parkot, a másik átló pedig az Andrássy út felől visz a Bécsi utcához.


A park központi részén, de nem a két út metszéspontjában kapott helyet az eredetileg a Kálvin téren állt, ott lövést kapott, majd felújított Danubius-kút.

A József Attila u. felé a városi szmogot jól tűrő ostorfasor alkot természetes kerítést.

A parkban egyébként platán, vérszilva, akác, japánakác egyaránt megtalálható.

Az egynyári virágokkal beültetett ágyásokban most díszkáposzta virít, egyértelműen jelezve, hogy itt az ősz,...


...bár az időjárás még mindig nyárias: a gyepen vízipipázó fiatalok, megpihenő biciklisek és békésen szundikáló baba egyaránt élvezi a gyönyörű nyárutót.


A sportpálya (ha innen nézzük foci, ha onnan kosár) rendszeresen tele van, akárcsak a kerítéssel védett játszótér.

A József A. utcához vezető út közepén áll egy körbekerített fa, melyre a szerelmesek tehetnek lakatot. Az ötlet eredetije Pécsről származik, ahol már több mint 30 éve gyűlnek a lakatok.


Ott állítólag eleinte a közelben levő középiskola végzős tanulói helyezték el az iskolai szekrényük lakatját a sikeres érettségi után, később viszont egyértelműen a szerelmesek zarándokhelye lett.

Ennek utánzata áll az Erzsébet téren, még azzal az apró bibivel megfejelve, hogy itt nem spontán kezdeményezésre indult, hanem egy párokat összehozó vállalkozás reklámfogásaként. Mindegy, a szerelmesek ráharaptak, és szépen gyűlnek a lakatok.


Persze a tagelést itt sem lehet megúszni, de így jár, aki ennyire szerelmes...

A másik „látványosság” viszont biztosan magánkezdeményezés. Éppen a buszmegállóba indultam, amikor felfigyeltem egy fotókkal teleaggatott, mécsesekkel körberakott fára.

Közelebb érve derült ki, hogy ez egy „Michael Jackson Emlékfa”. Úgy látszik, a rajongók ismerik, mert elég sok kép és mécses van, bár nem tudom, mióta gyűlik.

Mindenesetre, aki Jackson-fan, és még nem tudott erről, már csak ezért is érdemes elzarándokolnia az Erzsébet térre.


A parkra egyáltalán nem jellemző, hogy koszos vagy szemetes lenne, amit a Gödör környékével kapcsolatban sokan panaszolnak. Egy teljesen használható, sokféle igényt kielégítő, szép zöld sziget a belváros kellős közepén. 

10 komment Címkék: gödör erzsébet tér gördeszkapálya park life

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joozsef 2011.09.26. 13:38:47

Nem láttál koszt a Gödör környékén? Hát a Gödör medencéjéBEN??!!
Ez nem panasz, ez tény.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.09.26. 13:46:23

@joozsef: A múlt héten éppen két ember takarította, amikor arra jártam. Egyébként a parkra írtam, hogy nem szemetes:)

hulk 2011.09.26. 18:41:59

@sztroberri: A kosaras palánkról, pályáról is van képed?

létezőnick 2011.09.26. 20:32:17

Egy környezetszennyezési adatokat tartalmazó táblázatot is tegyél mellé és akkor a szép zöld szín amit az agyakba ébresztettél a cikkeddel rögtön kiszürkül.
Ja, és a gödörben dzsuva van az ifjú generációtól, középen húgyszag a hajlékonyoktól, az általad übermagasztalt tér pedig konkrétan kutyaszarató.
Ne csak napsütésben nézd meg, hanem egyszer szürkületben is, és ha már látod kik élnek arra társadalmi életet, akkor másnap a napsütésben sem annyira felületesen nézed szépnek.

Ja, gyereket ne vigyél arra, max pormaszkban.

Üdv: Egy ottlakó, aki tényleg szeret az V. kerületben lakni, de veled ellentétben reálisan látja a helyzetet, ja és ismeri a "zöld" fogalmát a városon túl is.

S. Annyi 2011.09.26. 20:40:58

A Danubius kút nem az, ami a Kálvin téren állt. Ez másolat. A Száva szobor eredetije a IX. kerület Ráday u. elején, egy udvarban található.

Más. Deszkások paradicsoma. Tábla tiltja a deszkázást. erről ennyit.

gébence · http://soraim.blog.hu 2011.09.26. 23:56:50

Bírom ezt a parkot, tök helyes a népség ott.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.09.27. 05:49:04

@létezőnick: Szerinted jobb lenne, ha a városban egyáltalán nem lennének parkok, mert úgyis koszos a levegő, szarnak a kutyák, szemetelnek a fiatalok, a többiről nem is beszélve? Szürkület után ez majdnem minden közterületről elmondható, amit nem őriznek. Még a kerítés sem akadály.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.09.27. 05:52:28

@S. Annyi: Én úgy tudom,hogy a szobrokat faragták újra, a többit helyreállították. Kösz a kiegészítést.
Más. A hivatalos gördeszkapályán miért lenne tilos a deszkázás? (Nem a Gödör környékéről van szó, hanem a tér másik oldaláról.)
süti beállítások módosítása