Park Life - A keszthelyi Festetics-kastély

2011.08.22. 07:00 - thunbergia

Parkokat bemutató sorozatunk immár vidéki látnivalókkal is bővül: elsőként a keszthelyi Festetics-kastély kertjében sétáltunk. Ez a park kicsit más, mint az eddig megismertek. Itt nincs játszótér, igaz, az ösvényeken lehet fogócskázni, a fák között bújócskázni, de a park inkább történelmi és kulturális értékeiért nevezetes.

A Festetics-kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte. Az akkor 34 termes épületet a XVIII-XIX. században háromszor átépítették, bővítették, és így nyerte el mai formáját. Ez az egyik legjobban karbantartott barokk kastély, 101 helyiségével a három legnagyobb egyike  Magyarországon.
A Festetics-kastély ma múzeum és konferenciaközpont. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató tekinti meg.

A kastély parkjába a díszes főkapun juthatunk be. Évente mintegy 70 ezer egynyári virágot ültetnek ki a nyírott pázsitba illesztett ágyásokba.

Az előkertet vadgesztenyefák, török mogyoró, orgonák, fekete fenyők és más fák, bokrok mellett két japánakác, Festetics György gróf mellékalakokkal kiegészített bronzszobra és egy nagy szökőkút díszíti.


A park több évszázados fáinak lombjai alatt nyári estéken klasszikus színházi előadásokat láthatunk, vagy gyertyafényes, zenés éjszakai kastélylátogatáson vehetünk részt.


A kastély szobrokkal díszített nyugati homlokzatával szemben franciakert, mögötte pedig egy tízhektáros angolpark húzódik. A sétányok a park ősöreg fái között kanyarognak, a legrégebbi fa egy mocsári tölgy, de a kínai páfrányfenyőket is Festetics György (1755-1819) idejében ültették.

A parkot a Festetics-család céltudatosan szépítette, gazdagította növényritkaságokkal is. Több mint 50 fa- és bokorfaj, egy tavacska és kis vízeséssel kiegészített sziklakert található itt. A park további nevezetessége a híres oroszlános kút, amelyből nyáron friss, iható víz csorog.

A kastélykert hátsó felében áll a kocsiház és istálló díszes épülete, amelyben a Hintómúzeumot találjuk. Itt jelenleg egy időszakos Munkácsy-kiállítás látható (2011. április 29.–2011. október 1.)

A kastélyparkban évek óta szerveznek szabadtéri színházi előadásokat. A rendezvényt, a Keszthelyi Nyári Játékokat Básti Juli és Puskás Tamás indította el 15 évvel ezelőtt. Idén Neil Simon Pletykafészek és Stephen Sondheim Egy nyári éj mosolya c. darabját mutatták be.

Ha valaki a parkról kertészeti, tájépítészeti szempontból szeretne többet megtudni, akkor ajánlom ezt az írást.

9 komment Címkék: festetics kastély park life

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AzHofi 2011.08.22. 15:48:13

A feleségemék mindig ide mennek be játszadozni meg sétálni, amikor Keszthelyre megyek egyéb ügyben. Szerelmes ebbe a kertbe a feleségem. :-)

Frank99 2011.08.22. 21:39:30

Pálinkás Robika fizette a reklámot?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.08.22. 22:28:23

'nyári estéken klasszikus színházi előadásokat láthatunk'

Korábban ez tényleg így volt, de már évek óta nem, a Shakespeare-darabokat felváltotta a limonádé, tavaly például a Fekete Pétert játszották, nem volt egy nagy élmény.

Kovacsla 2011.08.22. 23:03:54

A teljesség kedvéért említsük meg a kastély mögötti új múzeumépületben működő vadászati múzeumot és a modellvasút-kiállítást is. Mindkettő páratlan élmény és kiváló menedék esős balatoni napokra :)

west-balaton.hu/keszthely-muzeum/vadaszati-es-tortenelmi-modellvasut-kiallitas

JohnHenry 2011.08.22. 23:25:39

hmm, nem ennek a parkjából fognak levágni, hogy eladják magáncélra?
mintha a bácsit, aki az egészet rendbehozta, igazgatta, most rúgta volna ki a városvezetés, mert nem ment bele a tönkretételbe...

JohnHenry 2011.08.22. 23:27:23

ja, egyébként keszthelynél unalmasabb hely nem nagyon van arrafelé. egy hétvégénél többet nem érdemes ott eltölteni, mert különben halálra unja magát az ember.

white zimbabwean 2011.08.23. 07:36:58

A ma látható kert az eredetinek csupán a töredéke, mert a többi részét évtizedekig a Honvédség használta, úgy volt, hogy annak is lesz rekonstrukciója kb. 3 éve voltam itt utoljára, így nem tudom, hogy megkezdődött-e a helyreállítás.

csulok99 2011.08.23. 08:49:19

JohnHenry:
Persze hogy unalmasnak tartod Keszthely-t mert IQ vitézként valóban nincs annyi piás hely mint Sijófokon ,de ha a kultúra is érdekelne a Balaton legtöbb mjúzeumát itt egy helyen megtalálhatod.

A Kastély park rekonstrukcióból csak a vadászati és modellvasút kiállítás valósult meg.A többire már nem kaptak pénzt.
Egy részét állítólag a madaras teszkó venné meg áruháznyitási célból!!!- állítólag!!!
süti beállítások módosítása