Cserepes paradicsom

2011.08.10. 09:00 - Bálint Károly kertépítő

A paradicsom az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt étkezési növényünk.
A városi emberek nagy részének nincs kertje, de nagyon szeretne saját nevelésű zöldségfélét fogyasztani. Ez természetes, hiszen ez biztosan biotermék és teljesen érett állapotban fogyasztható. Az íze, illata sokkal intenzívebb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható féléretten szüretelteké. Vitamin- és ásványianyag-tartalma pedig nagyságrendekkel magasabb, de talán a tudat a legfontosabb, hogy napról napra látjuk munkánk és gondozásunk eredményét.

"Gangparadicsom"

Miért érdemes paradicsomot termeszteni?
Mert viszonylag igénytelen, sokat és folyamatosan terem. Nemcsak haszon, de szép dísznövény is.

Vessünk vagy ültessünk?
Kezdő kertészként vásároljunk inkább palántát! Rendkívül sok fajta közül válogathatunk. Tapasztalataim alapján én a magasra növő „paradicsomfát” ajánlom.

Miben neveljük?
1 tő beültetéséhez minimum 25-30 átmérőjű edény szükséges, de lehet ennél nagyobb is. Lényeges, hogy az edény alja mindig ki legyen lyukasztva, és feltétlenül alátéttel együtt használjuk.

Milyen földkeveréket készítsünk?
Laza szerkezetű földhöz adjunk komposztált szarvasmarhatrágyát 3:1 arányban. A palánta kiültetése után a termőközeg felső 2 cm-ébe keverjünk virágzó növényekhez használatos, tartós hatású műtrágya-granulátumot.

Hogyan gondozzuk?
A paradicsomtő mellé szúrjunk támkarót a földbe. Nagy növésűek mellé minimum 150 cm magasat.
Folyamatosan kötözni kell, de csak lazán, nehogy eltörjük vagy elszorítsuk a hajtásokat. A növény növekedésével párhuzamosan legalább két alkalommal pótoljuk a műtrágya-granulátumot. Amikor a gyökérzet nagyon átszőtte a földet, helyette a folyékony az ideális megoldás, a flakonon megadott adagolás szerint. Az edényben nevelés miatt sokszor öntözzük, naponta akár többször is!

Amit még tudni kell
A minél ízletesebb termés érdekében a legnaposabb helyre tegyük a növényt.
Rendszeresen távolítsuk el az úgynevezett hónaljhajtásokat, amelyek a levélzet tövénél nőnek.
Ez azért fontos, mert így a növény energiája a termés nevelésére összpontosul, nem pedig a zöldrészekre. Az edényben nevelt paradicsomot a gombabetegségek nehezebben támadják, mint a szabadföldit. Ennek az az oka , hogy a növényi részek nem érintkeznek a földdel, és minimális a felcsapódó, spórákat hordozó víz mennyisége. Az optimálisan táplált növény ellenálló képessége erős. Ha mégis találkozunk beteg levéllel, azt távolítsuk el, így megelőzzük a további fertőződést. Saját tapasztalatom alapján állítom, bőséges, egészséges és ízletes termés lesz a munka jutalma.


 

8 komment Címkék: paradicsom megyeri szabolcs kertészmérnök bálint károly kertépítő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robian 2011.08.10. 18:15:13

" Ez természetes, hiszen ez biztosan biotermék és teljesen érett "

majd utána

"keverjünk virágzó növényekhez használatos, tartós hatású műtrágya-granulátumot."

bio műtrágyát hol kapok?

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2011.08.11. 09:09:11

@robian: ez nekem is feltűnt. a bioműtrágya szerintem a szarvasmarhatrágya. az bőven elég hozzá.

mi sajnos az idén elrontottuk, mert épp rhododendron föld volt otthon, mikor beültettük és abban nagyon nem érzi jól magát a paradicsomunk.

Egyxű · http://jatszunkegyutt.blog.hu 2011.08.11. 09:56:35

Nekem otthon megtámadta a leveleket valami, s kivégezte. Otthon van van még két kis tő, azzal most még próbálkozhatok?

Bálint Károly kertépítő 2011.08.11. 10:01:19

@robian: @ZboroKrisz: A növények legnagyobb része szervetlen anyagokkal táplálkozik, és ezeket alakítja át szerves anyaggá. A szerves trágyák, pl. marha,ló stb. folyamatos bomlásuk során termelik a növények számára nélkülözhetetlen foszfort, nitrogént, káliumot, vasat, rezet, cinket stb. A műtrágyában ezen anyagok sűrített formában vannak. A válaszom, tehát bármelyik granulátumot, rudat, folyadékot használhatod ezek közül. Lényeges szempont a magas kálium- és foszfortartalom, mert ezen anyagok a bő és ízletes termés alapjai. Növénylerakatokban, gazdaboltokban, barkácsáruházak kertészeti részlegein beszerezhetők.

Bálint Károly kertépítő 2011.08.14. 19:49:27

@Egyxű: Nagyon sajnálom, hogy elpusztultak a paradicsomtöveid. Mindenképpen érdemes próbálkozni vele, mert ha hosszú, meleg ősz lesz, még sok termést hozhatnak a növények. Ajánlom a megmaradt paradicsomokat réz-kénnel permetezni, ami nem szívódik fel a sejtekbe, viszont véd a gombabetegségek ellen.

Burkifli 2013.08.04. 14:25:37

Üdv! Kérdésem van. 5 l-es, fehér műanyag vödörben tartott lucullus paradicsomom elvirágzik, de termést nem hoz.A levele sötétzöld és pördül.Úgy tudom a paradicsom önbeporzó. Mi lehet a baj? Válaszod előre is köszönöm!

kapanyél 2013.08.05. 09:56:02

@Burkifli: Kedves Burkifli! A sötétzöld levél a sok nitrogénre utal, a talajt meg kellene támogatni káliumtartalmú műtrágyával, mely elősegíti a termésképződést. A hőség miatt az önbeporzás sem olyan egyszerű, segíteni kell a növényt: amikor virágzik, kicsit meg kell rázogatni, hogy a virágpor eljusson a helyére. A locsolásra is oda kell figyelni: a mostani kánikulában nem elég reggel és este alaposan belocsolni, közben meg hagyni kiszáradni. Folyamatosan nedvesen kell tartani a talajt, de pangó víz se legyen.
Üdvözlettel: Bálint Károly
süti beállítások módosítása