Gyönyörű méreg

Csattanó maszlag

2011.07.08. 09:09 - sztroberri

A nyárral a mérgező növények is burjánzásnak indulnak, úgyhogy ideje folytatnunk "gyönyörű mérgekről" szóló sorozatunkat. Következő áldozatunk a csattanó maszlag (Datura stramonium), mely több súlyosan mérgező növénnyel - nadragulya (Atropa belladonna); bolondító beléndek (Hyosciamus niger)- együtt gazdagítja a burgonyafélék családját.

Dél-Amerikából származik, Európában a XVI. században terjedt el, először botanikus, majd házi kertekben. Nálunk is gyakori: leginkább nitrogénben gazdag talajon, parlagokon, legelőkön, de művelt talajon, lakott területen is előfordul. Szinte bárhol találkozhatunk vele. Melegkedvelő, szárazságtűrő gyom.

Levele és termése kis mennyiségben bódító, görcsoldó, fájdalomcsillapító, altató hatású. Főzetét régen szülési fájdalmak érzéstelenítésére alkalmazták. A népi gyógyászatban az asztma ellenszere. A gyógyszeripar ma már nemigen használja, mert a gyógyhatású és a halálos adag között alig van különbség.

Bódító hatása miatt évezredek óta afrodiziákumként is alkalmazzák, de ezt jobb, ha a varázslókra bízzuk, és mi magunk más megoldásokat keresünk. Átvitt értelemben kábító voltára utal a „beveszi a maszlagot” kifejezésünk is.

Júniustól késő őszig virágzik. Illata kellemetlen, a keserűmanduláéra emlékeztet. Durva tüskés termése dió alakú és nagyságú. Külleme alapján kaphatta a ’töviskés disznó’ és ’tövisalma’ elnevezéseket a népnyelvben. A kb. 3 mm átmérőjű, szürkésfekete magvak lapított vese alakúak.

 

A növény minden része mérgező. Főleg a levele és a magja tartalmaz hioszciamint, szkopolamint és atropin-alkaloidokat, amelyek a paraszimpatikus idegrendszert bénítják. 4-5 gramm levélből készült főzet már mérgezést okoz. Gyermekkorban 15-20 mag elfogyasztása halálos lehet.
A mérgezés tünetei: izgatottság, szapora érverés, száraz nyálkahártyák, remegés, pupillatágulat, fényérzékenység, görcsök, majd tompultság, aluszékonyság, végül bénulás. Gyors orvosi beavatkozás, hánytatás, gyomormosás szükséges.

Valamennyi állatfajra is mérgező. A maszlagmérgezésben elhullott állatok húsa emberekre és állatokra szintén veszélyes lehet. Ha baromfiudvar közelében terem, irtani kell, mert a magvaktól a szárnyas háziállatok is elpusztulnak. 

Magja aratáskor bekerülhet a haszonnövények közé, és így az ételbe is. A 80-as években tömeges megbetegedést okoztak a lencse közé keveredett maszlagmagok. 

Még egy érdekesség: a növény angol neve ("jimsonweed") Jamestown városának nevéből ered, ahol 1676-ban az első haláleseteket jelentették a maszlag elfogyasztását követően. 

További hasznos és érdekes információkat itt és itt találsz.

20 komment Címkék: mérgező csattanó maszlag gyomnövény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. trafik nomac 2011.07.08. 11:21:01

Durva cucc ez, ova intek minednkit a kiprobalastol, viszont legalis pszichedelikus drohok hijan, az osszes kozepiskolas ki fogja, es ki is probalja, aminek az eredmenye a korhaz tobbnyire.

Lángharcos 2011.07.08. 11:21:16

Én úgy tudom, maradandó elbutulást okoz.

A "beveszi a maszlagot" pedig arra a jó középkori szokásra utal, hogy a kelletlen vőlegényjelölt borába csempészték bele a magot (gondolom őrleményként) és utána a legény mindenre igent mondott, még a csúnya lány kezére is.

Lángharcos 2011.07.08. 11:21:53

@nomac: Kérdés, hogy szükség van-e legális pszichedelikus drogokra?

mizie 2011.07.08. 11:25:53

@Lángharcos: Az igények elég meggyőzően azt mutatják hogy igen.

Lángharcos 2011.07.08. 11:36:50

@mizie: Igény lenne legális keménydrogra is. Azt is engedélyezzük-e? Igény lenne a fiatalkorúak alkoholfogyasztására. Megengedjük? És a cigit? És a kurvákat? És a tetoválást? És vezethessenek kocsit már 14 évesen? És mehessenek szavazni is? És vehessenek fel lakáshitelt? Szerepelhessenek pornófilmben, természetesen, mint résztvevő?

cdrom70 2011.07.08. 11:46:01

@Lángharcos:
Ha a fideszes fiuk között lesz olyan akinek ilyen igényei lesznek a legalizálást megszavazzák...

dekás dezső 2011.07.08. 12:18:21

kitűnő minőségű, tiszta borok kellenek - pimaszul olcsón, nem ez a szarság. (de azért ezt is ki fogjuk próbálni az osztályközösséggel biológia órán)

R242 2011.07.08. 12:31:45

A fenyőfa mellett nőtt ki ez a szépség két éve. Először a fűnyíró áldozata lett. Utána újra kinőtt, és nagyon szép virágai lettek. Este nyílik a tölcsér, hófehér, nagy, és nem is büdös :)
Hozzá nem nyúlok, tudtam hogy mérgező, de hogy ennyire, azt nem. :)
A virágzás utáni tüskés gubók jó fotótéma.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.07.08. 12:33:25

A műegyetemi "lencse-mérgezésre" én is emlékszem, elég nagy port vert fel.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.07.08. 12:34:46

@R242: A közelképen sokkal inkább hasonlít a tökre, mint a krumpli-félékre. Az életben mi a helyzet?

pg2 2011.07.08. 12:39:29

@Lángharcos: Ha jól tudom, az a nadragulya. Mintha használták volna az ánti világ pszichiátriáin is bizonyos politikai ügyfeleknél. Amúgy bizonyosan nem érdemes kísérletezni a "megfelelő adag", a határeset megtalálásával...

"Kérdés, hogy szükség van-e legális pszichedelikus drogokra?"

Nem érdemes összekeverni a drogot a fogyasztás körülményeivel (csak egy jó példa: Erdős Pál). A szoc., pszich. és egyéb problémák drog nélkül is azok, esetleg kevésbé kerülnek előtérbe. A tiltás ötven éve szépen domborítja az üldözés negatív társadalmi hatásait (szervezett bűnözés, ellenőrizhetetlenség, a rejtőzködés miatti megkésett kezelések különösen magas költsége stb.).

Egyéb iránt meg érdemes belegondolni, hogy a világ egyes részein meg pl. a mákos guba a tiltott, nagyon hasonló megfontolásból...

R242 2011.07.08. 12:44:30

@Csokis:
www.plantoftheweek.org/image/datura.jpg

pont így néz ki :) A kevésbé mérgező angyaltrombita ( az s egy Datura ) nagyon hasonlít.

Lángharcos 2011.07.08. 12:49:09

@cdrom70: Ezzel sajnos teljesen egyetértek.

R242 2011.07.08. 12:49:13

@Csokis:
www.naturephoto-cz.eu/datura-stramonium-picture-6167.html

Akkor most ez a növény tiltott? Azaz ki kéne írtanom?

Lángharcos 2011.07.08. 12:51:57

@pg2: Nem tudom, én kifejezetten a csattanó maszlagról hallottam ezt :\

Pamuk 2011.07.08. 13:03:29

A nyolcvanas évek vége felé történt az eset, a bercsényi úti egyetemi menzán lencsét főztek egy pénteki napon. Megettük jóízűen. Este buli volt, de az egész szoba jót aludt. Emlékszem, Szörpös barátom még leült tanulni, de az istennek nem látott, nem tudott olvasni, aztán lefeküdt ő is.
Este ahogy mondom buliztunk, másnap hazamentem. Otthon azzal fogadtak, ettél tegnap lencsét????
ŐÖÖöööö.... nem is értettem, miért fontos ez aztán kiderült, még a rádió is bemondta, csattanó maszlaggal volt keverve a lencsefőzelék, és elég sokan rosszul lettek tőle.
Mi valahogy átaludtuk a dolgot.
Három dolog maradt meg utána: nagyon finom volt, Szörpös nem tudott tanulni tőle, és marha jót aludtunk a hatására.

Pierre Ironman 2011.07.08. 13:08:09

@Lángharcos: Te már elittad az agyad, szóval ideje lenne az alkoholt is betiltani.

borisz 2011.07.08. 13:26:49

@Lángharcos: jajj.
igény van rájuk, pl én is szeretem őket, ráadásul a boltban kapható legális drogok legalább olyan veszélyesek, mint az illegálisok (sőt, ha figyelembe vesszük, hogy sokan azt hiszik azok tényleg GYÓGYszerek, akkor még jobban is)

de hogy a faszba jönnek ide a gyerekek?
ki beszélt arról, hogy gyerekek fogyasszák ezeket?
mindig szóba jön a szabad droghasználat esetén ez a baromság.
a gyerekek most pálinkáznak, mert a páleszfőzés legális? dohányoznak, mert legális? ha a válaszod nem, akkor emiatt sem kell aggódni, ha meg igen, akkor meg tudomásul kell venni, hogy ilyen a világ, van aki drogozni akar/szeret esetleg bele is betegszik néha, de a felnőtt emberek felelőssége (közülük is az ún. szülőké), hogy a kölkeik mit tesznek meg és mit nem.
felnőtt ember meg hagy tegye, ami jól esik neki, amíg másoknak ezzel nem árt.
semmivel nem jobb az elkohol, mint ezek a full naturál cuccok

Szúrófény 2016.08.20. 19:05:29

@R242: 20 dkg Olvasztott sertészsírba belesütsz 2marok felvágott datura levelet, kb 20 perc, kavargatva sütés közben, kihülni benn hagyod, majd levelet kiszededed, nőd hasát, csombok belső oldalát bekened Sexuáli vágyát kelted! Erőszakos, dühösen kivános lesz! Óvatosan! túladagolás esetén aktus után mély alvás, meg halás LEHET!a vége!
KeskenYlevelű útifú teája, öreg fütyköök barÁtja!
süti beállítások módosítása