Virágos rét a kertben

2017.04.13. 07:15 - kapanyél

Ha kertünk talaja tápanyagban szegény, és nem akarunk vagy tudunk igazán semmit kezdeni vele, a talajcsere vagy a lebetonozás alternatívájaként gondolhatunk arra is, milyen lenne, ha egy szép, virágos rét venne körül bennünket. A réti vadvirágok ugyanis pont az ilyen feltételeket szeretik: minél soványabb, jó vízáteresztő talaj, napos hely, ahol nem nagyon mászkálunk.

blumenwiese_rdax_720x316_80.jpg

De akkor is próbálkozhatunk, ha csak az amúgy jó talajú kertünk egy napos darabkáján szeretnénk virágos rétben gyönyörködni. Ez esetben – a hagyományos kerti módszerrel ellentétben – a talajt nem feljavítani, hanem „elrontani” kell: a felső réteget (fűvel együtt) el kell távolítani, és a biztonság kedvéért jó sok apró kavicsot és homokot a talajba forgatni. Így csökkenthetjük a talaj tápanyagtartalmát, hogy a fűfélék ne tudják majd idő előtt elnyomni a vadvirágokat.

A mostani kicsit esős időszak éppen megfelelő a magvetésre. Sokféle vadvirág-keverék kapható, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen benne sok fűmag. Egy négyzetméterre kb. 5–10 g elég, és tanácsos a magokat száraz homokkal összekeverni, így egyenletesen tudunk vetni. A mezei virágok fényben csíráznak, azért csak finoman dolgozzuk be a talaj felszínébe. Ezután csak annyi a dolgunk, hogy 4–6 héten át folyamatosan nedvesen tartsuk a talajt, így a magok gyorsan kicsíráznak és növekedésnek indulnak.

Vetőmagot egyébként magunk is gyűjthetünk a környékbeli vadvirágokról, így a siker is biztosabb, hiszen ezek már megszokták a helyi adottságokat. A spontaneitást fokozhatjuk, ha saját készítésű magbombákat szórunk szét a kertben, majd a többit a természetre bízzuk (persze, némi öntözés mellett). 

blumenwiese-77e5080f-f3b1-46f3-93ea-a74672bd0f4d.jpg

A tervezésnél gondoljunk arra, hogy a vadvirágok nem bírják a taposást, ezért érdemes már az elején egy kis kerti útra gondolni, hogy könnyebb legyen majd a nyírás vagy a szedés, esetleg a puszta gyönyörködés. A házi „mezőnket” évente kétszer, nyáron (június-augusztus vége) elég nyírni, igazodva a virágzáshoz, hogy a növények magot tudjanak érlelni. A nyesedéket pár napig érdemes a földön hagyni, és többször átforgatni, így az egynyári virágok magjai szépen ki tudnak potyogni.  

schmetterling-blumenwiese-2492749-blp-fotolia.jpg

A mezei virágos rétnél felejtsük el a trágyázást, azzal csak a fűféléknek kedvezünk, és hamarosan szép zöld gyepünk lesz esetleg, de nem ez lenne a cél. Ugyanakkor a kevés munka fejében sok türelemre lesz szükség, mert évekig eltarthat, mire kialakul a kertünkben magukat jól érző vadvirágok mikroközössége. Addig is érdemes elduggatni néhány virághagymát, hogy már kora tavasztól legyen néhány színfolt a majdan buja kerti rétben, ahol egész nyáron át gyönyörködhetünk az évről évre sokasodó a ligetszépe, koronafürt, szappanfű, bíbor kasvirág, buglyos fátyolvirág, vasfű, fehér libatop, pipacs, búzavirág, kamilla és társai egyszerű szépségében.

Forrás itt és a képekre kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása