Tökös, szilvás, kutatós hétvége

2013.09.27. 13:30 - pitypalang

Megint sűrű napok elé nézünk, már ami a jobbnál jobb programokat illeti. Sok helyen már ma, pénteken kezdődnek az érdekességek, úgyhogy összeszedtünk egy csokorral, nehogy valaki lemaradjon valamiről.

kutatok_ejszakaja_600.jpg

Ma délután kezdődik országszerte a Kutatók Éjszakája, melynek központi programhelyszíne Budapesten a Dürer Rendezvényház, ahol ma este 6-tól 1500 citromból (350 kg) felépítik a Guinness-rekorder citromerőművet. 

A Füvészkertben főleg a gyógynövényekkel lehet ismerkedni, viszont a FitoFriday tervezett programja betegség miatt elmarad, de egy későbbi időpontban megtartják majd. Részletek itt.

Arborétumi rendezvények (még éjszakai is!) lesznek Szegeden, Nyíregyházán, Gyöngyösön, Pécsett is, érdemes böngészni a programokat.

A Budapesti Corvinus Egyetemen és a Gödöllői Szent István Egyetemen érdekes előadások lesznek kertészeknek, de a növénybarátok még sok mást is találhatnak itt.

Aki nem megy szüretelni a hétvégén, de szereti a bort, annak szombaton még mindig Budapest, kert és séta: a svábhegyi Jókai-kertben bórkóstolóval egybekötött irodalomtörténeti előadás és séta a kertben. Részletek itt.

Szintén szombaton a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban „Tiéd a lekvár!”. Előadások az élelmiszerek tartósításáról, miért veszünk vagy főzünk lekvárt, kóstoló és vásár. További részletek itt.

Maradva a lekvárnál, szeptember 27-28-án, pénteken és szombaton rendezik meg a 10. Szatmár-Beregi Szilvanapokat Tarpán, ahol szilvalekvárfőzés, aszalás is szerepel a programban. Természetesen idén is megtartják a szilvapálinkák viadalát, de lesz a szilvából leves, rétes és még sok más. Részletek itt.

Szinte minden hétvégére esik program az erdei kisvasutak kedvelőinek: szombaton és vasárnap a Kemencei Kisvasúton lehet szarvasbőgést hallgatni, ha elég érdeklődő gyűlik össze.

Szeptember vége lévén bizony idén is eljött a téli tökök ideje, amit fesztiválokkal ünnepelnek. Rácalmáson és az Őrségben egyaránt jubileumi, azaz sorban a 10. Tökfesztivált rendezik. Az őrségi program már pénteken több helyszínen elkezdődik: keresik a legtökösebb portát, lesz múltidéző tökmagköpesztés (apropó, ki tudja, mi az?), töklámpás-faragás, tökkirályválasztás. A 3 nap részletes programja itt.

tokfesztival_266.jpg

Rácalmás is már ma tökbe borult: a 6-os úttól a Jankovich-kúriáig (a fesztivál helyszíne) tökös jelenetek, figurák, díszek mutatják az utat. 4,5 méter magas tökpiramis várja  a vendégeket, és itt is keresik a tökök legjeit. Részletek itt.

Szép hétvégét!

Szólj hozzá! Címkék: szilva programajánló pálinka tök lekvár gyógynövény kutatók éjszakája füvészkert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása